Alaattin Çakıcı'nın 5 yıl 21 gün ağır hapis cezası aldığı Karagümrük Spor Kulübü Lokali'nin basılarak 15 kişinin yaralanmasına ilişkin 24 sanığın yargılandığı davanın gerekçeli kararında, sanığın ''ses getirecek bir eylem yapın'' şeklinde yeğenine talimat verdiği belirtildi.
İstanbul 1 No'lu DGM'ce hazırlanan gerekçeli kararda, Alaattin Çakıcı'nın çeşitli olaylardan sonra yurtdışına kaçtığı, Fransa'nın Nice şehrinde yakalandığı ve uzun bir süre cezaevinde kaldığı belirtildi.
Türkiye'ye iade edildikten sonra Kartal Cezaevi'ne konulan Çakıcı ile Nuri Ergin ve grubu arasında mektuplaşma ve söz düellosu şeklinde atışma yaşandığı ifade edilen kararda, Çakıcı'nın, yeğeni Başar Barış Çakıcı'ya ''ses getirecek bir eylem yapın'' şeklinde talimat verdiği, bunun üzerine Ahmet Çelik, Okan Erünal, Ömer Koç ve Cihan Çakıcı'nın, Ergin ailesinden Zeynel Ergin'i takibe aldıkları anlatıldı.
Zeynel Ergin'in, kendisine yönelik planlanan eylemlerden Çanakkaleve İstanbul Vefa Stadı'nda şans eseri kurtulduğu belirtilen kararda, son olarak Karagümrük'te Nuri Ergin'i övücü, Alaattin Çakıcı'ya da küçük düşürücü pankart asılması üzerine sanığın bu kez cezaevinden telefonla aradığı yeğenine, ''Karagümrük Spor Kulübü Lokali'nin basılması'' talimatı verdiği kaydedildi.
Bunun üzerine harekete geçen sanıkların, lokalde bulunan 15 kişiyiözellikle ayaklarından olacak şekilde silahla yaraladığı belirtilen gerekçeli kararda, planlandığı üzere sanıkların teslim olmak için avukat Serhat Kamil Zor'un bürosuna gittikleri, ancak durumu önceden basına açıklayan Zor'un da sanık Cem Akarsu tarafından ayağından yaralandığı anlatıldı.
CEZALAR
Dosya kapsamından, Alaattin Çakıcı'nın 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nda belirtilen ''çıkar amaçlı suç örgütünün kurucusu ve lideri olduğu''nun anlaşıldığı ifade edilen kararda, bu nedenle Çakıcı'nın ''çıkar amaçlı suç örgütünün kurucusu ve lideri olmak'' suçundan 3 yıl 4 ay ağır, ''talimat vermek suretiyleazmettirmek''ten dolayı da 1 yıl 8 ay 21 gün hapisle cezalandırıldığı belirtildi.
Gerekçeli kararda, Alaattin Çakıcı hakkında örgüt kurmaktan ceza verildiği için sonradan birleştirilen Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli bir Fransız'a silahlı saldırı düzenlemek için hazırlık yapılmasına ilişkin suçlamanın reddedildiği bildirildi.
Sanıklardan Başar Barış Çakıcı'ya ''çıkar amaçlı suç örgütü adına faaliyette bulunmak'' ve ''talimat vermek suretiyle azmettirmek'' suçlarından 5 yıl 1 ay 15 gün ağır; Cihan Çakıcı'ya da ''çıkar amaçlı suç örgütü adına faaliyette bulunmak'', ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' ve ''silahla adam yaralamak'' suçlarından 14 yıl 10 gün ağır hapis cezası verildiği belirtilen kararda; Okan Erünal, Ömer Koç,Ahmet Çelik, Cem Korkmaz, Müştak Çimenci, Erdoğan Öner, Muradi Güler, Yakup Çakıcı, Veysi Cirit, Mehmet Ali Okur, Şener Çakıcı, Rahim Kara, Ali Can Engülen, Safiye Hüselek ve Berkan Çakır'a da ''çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak'', ''yardım ve yataklık etmek'' ile ''silahla adam yaralamak'' suçlarından 5 ay ile 9 yıl 2 ay arasında çeşitli ağırhapis cezaları verildiği kaydedildi.
Gerekçeli kararda, ''çıkar amaçlı suç örgütüne yardım ve yataklık etmek''le suçlanan Şenol Yapıcı, Ayhan Topal, Mehmet Eğri ve Aydın Eğri'nin delil yetersizliği nedeniyle beraatleri, gıyabi tutuklu sanıkFatih Tosun ile nüfus kaydı bulunamayan Cem Akarsu'nun dosyalarının da ayrılmasına karar verildiği ifade edildi.
HEYET BAŞKANININ MUHALEFET ŞERHİ
Oy çokluğu ile alınan karara, Mahkeme Heyeti Başkanı Nurettin Ak, muhalefet şerhi koydu.
Ak'ın, gerekçeli kararda da yer alan muhalefet şerhinde, ''Alaattin Çakıcı ile Başar Barış Çakıcı'nın, diğer sanıklar Cihan Çakıcı, Ahmet Çelik, Okan Erünal ve Ömer Koç'u 15 kişinin silahla yaralanmasına azmettirdikleri gerekçesiyle mağdur sayısı kadar silahlamüessir fiil suçundan cezalandırılmaları ve tahliye olmamaları gerektiği'' görüşü savunuldu.
TEMYİZ BAŞVURUSU
Gerekçeli kararın hazırlanmasıyla birlikte Alaattin Çakıcı'nın avukatları da, Yargıtay'a gönderilmek üzere İstanbul 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi Başkanlığı'na temyiz başvurusunu içeren dilekçe verdi.
Dilekçede, ''Çakıcı'yla ilgili hükmün usul ve yasaya aykırı olduğu, mahkemenin eksik soruşturma yaptığı, davaya konu olan eylemin 4422 sayılı Kanun kapsamında bulunmadığı, yeterli ve inandırıcı delil olmadığı'' gerekçesiyle müvekkilin berati istendi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:08