Gündem
  • 28.9.2023 12:46

Başörtülü öğrenciyi okula almayan müdüre bakın ne kadar para cezası verildi

Eskişehir'de başörtülü depremzede öğrenciyi okula almadı! Okul müdürüne para cezası verildi
Depremzede öğrencinin başörtülü olduğu gerekçesiyle okula kaydını yapmayan müdür hakkında başlatılan incelemede karar açıklandı. Buna göre, okul müdürüne 89 bin 571 TL idari para cezası uygulanacağı kararlaştırıldı.

Beraat edemez

Olay, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in kurucusu olduğu ve halen başkanlığını yaptığı Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı'na bağlı bir okulda yaşandı.

Okul müdürü İsmail Samur tarafından, depremzede bir öğrencinin başörtülü olduğu gerekçesiyle okula kaydedilmediği iddia edildi.

Tepkiler ise kısa sürede çığ gibi büyüdü.

Bir yandan depremin acısının çok taze olması bir yandan da tesettür düşmanlığının sürmesi tansiyonu yükseltti.

İnceleme başlatıldı

İddiaların ardından konuya Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu müdahil olarak, inceleme başlattı.

Deprem nedeniyle naklini Eskişehir’de bir okula aldırmak isteyen öğrencinin başörtülü olması sebebiyle okula kabul edilmemesinin din ve inanç ile cinsiyet temellerine ayrımcılık yasağına aykırılık teşkil ettiği iddialarına ilişkin yapılan incelemede karar açıklandı.

89 bin 571 TL idari ceza verildi

Kararda, başvuruda ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına yer verilirken, okul müdürü Samur'a oy birliği ile 89 bin 571 TL idari para cezası uygulanacağı kararlaştırıldı.

CHP'li Büyükerşen'in okulu depremzede çocuğu 'başörtülü' diye  kaydetmemişti: Başsavcılıktan skandal karara itiraz - Son Dakika Haberler

İddianameden

Başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınan özel okul müdürü hakkında, sevk edildiği Eskişehir 2. Sulh Ceza Hakimliğince adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verilmişti.

Cumhuriyet Başsavcılığınca, Hatay'dan kente gelen depremzede öğrenci T.N.İ'nin (15) başörtülü olduğu gerekçesiyle okula kaydının yapılmadığı iddiasına yönelik başlattığı soruşturma tamamlanmış, okul müdürü Samur hakkında "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Hazırlanan iddianamenin, idari ve disiplin yönünden Eskişehir Valiliğine, insan hakları ve ayrımcılık yönünden ise Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na gönderildiği bildirilmişti.

Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada özel okul müdürü beraat etmiş, karara ilişkin başsavcılıkça istinaf başvurusu yapılmıştı.

 

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Konuya ilişkin olarak verilen kararda şu ifadeler yer aldı:

⦁  "Belirtilen sebeplerle dosya kapsamında yer alan tüm hususlar birlikte değerlendirildiğinde mağdur öğrencinin, din ve inanç özgürlüğünün dışsal boyutu doğrultusunda başörtülü olmasından dolayı eğitim hizmeti sunan ... tarafından farklı muameleye maruz bırakıldığı, muhatap Okulun sunduğu gerekçeler göz önünde bulundurulduğunda bu farklı muamelenin objektif ve makul bir sebebe dayandığının ortaya konulamadığı ve muhatap Okul tarafından din ve inanç ile cinsiyet temellerinde doğrudan ayrımcılık yasağının ihlal edildiği ve çoklu ayrımcılığa maruz kalındığı kanaatine varılmıştır. 

V. KARAR   

⦁ Başvuruda AYRIMCILIK YASAĞI İHLALİ YAPILDIĞINA,

⦁  Muhatap hakkında 89.571 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,

⦁ Kararın taraflara tebliğine ve KAMUOYUNA DUYURULMASINA,"

İlgili öğrencinin şikayet dilekçesine göre okul müdürü ile başörtülü depremzede öğrenci arasında şunlar yaşanmıştı:

"Okul müdürü İ.S'nin odasının kapısı açıktı, kapıdan içeri girerken müdür bana hitaben 'böyle mi içeri gireceksin?' dedi. Ben okul kıyafeti olarak anladım ve müdüre 'kayıt yaptıktan sonra formamı giyerim' dedim. Müdür 'formayı değil başındaki başörtüyü söylüyorum' dedi. Daha sonra beni bu şekilde okula kayıt edemeyeceğini söyledi. 'Başındakini çıkarsan ne olur? Okula girerken çıkartırsın, okuldan çıkarken de geri takarsın' dedi. 'Neden başörtümü çıkarayım', deyince müdür bana 'ben beş vakit namazımı kılıyorum. Eşim de namaz kılar. Okulun öğrencileri içinde kapalı öğrenci yok, velilerin içinde de kapalı yok, öğretmenlerin içinde de kapalı yok. Bir tek hizmetlilerin birkaçı ve mutfakta çalışan birkaç kişi kapalı. Onlar da çok fazla gözükmüyor.' dedi. Ben ve ağabeyim kalkarken müdür bizim oturmamızı istedi. Daha sonra müdür 'seni bırakmayacağım güzel yüzlü kızım' diyerek beni başka bir okula yönlendireceğini söyleyip telefon görüşmesi yaptı. Arkadaşı olduğu kişi ile telefonda 'senin okulunda kapalı öğrenci var mı?' diye sordu. Karşı tarafın ne cevap verdiğini duymadım. Daha sonra bize dönerek 'yarın sizi okula kahvaltı için bekliyorlar' dedi. Okulun ismini söyledi ancak hatırlamıyorum. Müdür daha sonra bize kartını verdi. Ağabeyimle okuldan ayrıldık. Okul müdüründen davacı ve şikayetçiyim."

Güncellenme Tarihi : 28.9.2023 12:56

İLGİLİ HABERLER