Gündem
  • 5.10.2005 04:35

BATI VE ARAP BASINI AB'NİN TÜRKİYE KARARI İÇİN NE DEDİ?

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE

International Herald Tribune gazetesi, gergin diplomatik dansın ardından Türkiye ve AB’nin üyelik müzakerelerine başlama kararına ulaştığı yorumunu yaptı. Gazete, Avrupa dışişleri bakanlarının iki gün boyunca Türkiye’yi tartıştığını, Avusturya’nın “imtiyazlı ortaklık” önerisinin tüm diğer üyelerce reddedildiğini yazdı. İngiltere Dışişleri Bakanı Straw’ın süreçte önemli bir misyon üstlendiğini belirten gazete, sonuç olarak çerçeve belgesi üzerinde anlaşıldığını kaydetti. Müzakere sürecinin en az on yıl süreceğine dikkat çeken gazete, Straw’un, “Bugün tarihî bir gün” sözlerini okuyucularına duyurdu.

Avrupa sonunda Türkiye’yi kucakladı

THE GUARDIAN

Guardian ise “Türkiye’nin 40 yıllık rüyası yolunda önemli bir adım dün gece kat edildi, her iki taraf da uzun bir müzakere maratonunun ardından görüşmelerin başlatılması kararına vardı.” yorumunu yaptı. AB’nin dün gece farklılıklarını ortadan kaldırdığını belirten gazete, müzakerelerin başarıya ulaşması durumunda, Avrupa’nın nüfusunun 500 milyona ulaşacağını belirterek, bu rakamın beşte birinin de Türklerden oluşacağını kaydetti. İngiltere’nin, Türkiye’nin üyeliği ile aşırıcı İslam’ın etkisinin kırılacağına inandığı yorumunda bulunan gazete, Avrupa’nın bir Hıristiyan kulübü olmadığının ortaya çıktığını savundu. Blair’in Türkiye’nin varlığının Müslümanlarla ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağını yazan gazete, müzakereler başlasa bile Avusturya ve Fransa yüzünden üyeliğin başarısızlıkla sonuçlanabileceği tezini dillendirdi.

AB-Türkiye anlaşması son dakikada çıktı

THE TIMES

The Times “40 yıldır Avrupa’nın kapısını çalan Türkiye, AB ile üyelik müzakerelerine başlayan ilk Müslüman ülke oldu, İngiltere’nin 11 saat süren arabuluculuğu sonunda Avusturya, veto tehdidinden geri adım atmak zorunda kaldı.” yorumunu yaptı. AB’nin 50 yıllık tarihinde, görüşmelerin başlama ihtimalinin bir yıkımın eşiğinden döndüğü yorumunu yapan gazete, Avusturya’nın Hırvatistan ile müzakerelerin başlatılması koşulu karşılığında Türkiye’ye geçit verdiğini yazdı. Kararın ardından, Türk Dışişleri Bakanı Gül’ün Lüksemburg’a uçarak İngiltere dışişleri bakanı tarafından liderlik edilen özel törende yerini aldığını kaydetti. Kararın tarihî bir anlam taşıdığı yorumunu yapan gazete, ortaya çıkan sonucun AB’nin tarih değil değerler üzerine inşa edildiğinin bir göstergesi olduğu yorumunu yaptı.

Türkiye şartsız müzakerelere başlıyor

EL HAYAT

El Hayat gazetesi Türkiye’nin müzakerelere başlaması haberini ilk sayfadan vererek ‘Viyana ve Kıbrıs engellerinin aşılması sonrası Türkiye AB’ye tam üyelik için şartsız müzakerelere başlıyor’ başlığını kullandı. Türklerin, Osmanlıların başarısız kaldıkları hususu gerçekleştirmenin mutluluğunu taşıdıklarını belirten gazete, kendilerini uzunca süre engelleyen Viyana surlarını aştıklarını yazdı. Gazete Avrupalı bakanları ikna noktasındaki İngiliz diplomasisinin başarısına da dikkat çekerek Türkiye’ye üyelik kapısının açılmasına muhalefet etme rolünü Avusturya’nın oynadığını belirtti.

Avrupa yeni krizi atlattı ve kapılarını Türkiye’ye açtı

EL VATAN

Kuveyt’te yayımlanan El Vatan gazetesi ‘Avrupa yeni krizi atlattı ve kapılarını Türkiye ve Hırvatistan’a açtı’ başlığıyla verdiği haberin ayrıntısında AB’nin Türkiye ile ilgili yeni bir krizin eşiğinden döndüğünü ve pazartesi gecesi Lüksemburg’da 42 yıllık Avrupa arzusunu ifade eden Ankara ile tarihî müzakereleri başlattığını yazdı. İngiltere Dışişleri Bakanı Straw’un ‘Avrupa için tarihî bir gün ve hepimiz kazandık’ yollu sözlerine yer veren gazete, Ankara ile üyelik müzakerelerinin başlamasının dönem başkanı İngiltere’nin önceliklerinden olduğunu ve ABD’nin gizli desteğini aldığını belirtti.

Türkiye uzun Avrupa yolunu yarıyor

EL SEFİR

Lübnan El Sefir gazetesi ise ‘Türkiye uzun Avrupa yolunu yarıyor’ başlığını kullanırken üye ülkeler arasındaki iki günlük maraton görüşmeler sonrası AB ile Türkiye’nin, tarafların ‘tarihî’ olarak tanımladığı Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlanılması üzerinde anlaşmaya vardıklarını yazdı. Avusturya’nın koyduğu engellerin son anda kalkması sonrası Türkiye’nin, sınırları Ortadoğu’ya kadar genişleyecek olan Birliğin ilk Müslüman ülkesi haline geldiğine dikkat çeken gazete müzakerelerin en az on yıl süreceği ve Fransa ile Avusturya’nın Türkiye’nin üyelik konusunu halkoylamasına sunacakları bilgisine yer verdi.

/Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER