Maliye Bakanlığı, 5 milyar lira ve üzerindeki ödemelerin banka ve özel finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirdi. Bakanlığın konuyla ilgili hazırladığı tebliğ 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak.
Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu, sistemin vatandaşın günlük yaşamında nasıl işleyeceği konusundaki sorularımıza şu yanıtları verdi:
Sistem naıl işleyecek?
• Yeni uygulamayla birlikte kurumlar da kişiler de 5 milyar´ın üzerindeki tüm ödemelerini banka üzerinden mi yapacak?
1 Ağustos'tan itibaren tüketiciler ve vergi mükellefleri 5 milyar lira ve üzerindeki ödemelerini elden yapamayacaklar. Biz burada vergi mükelleflerini hedefliyoruz. Zaten vergi mükellefi olmayan bizim konumuz olamaz.
• Uygulama gündelik yaşamda nasıl işleyecek?
Mesela bir otomobil alım satımı yapıyorsunuz. Bir kurumdan ya da kişiden. Daha önce nasıldı? Beraber resmi işlemler için noter vb. ilgili kuruma gidiyordunuz. Satış işlemini gerçekleştirip yanınızda getirdiğiniz bir tomar nakit parayı satıcıya veriyordunuz. Artık böyle bir şey yok. işlem yapılacak, ardından siz satıcıya ya banka çeki vereceksiniz, ya kredi kartınızdan ödeme yapacaksınız, ya da hesabına havale yapacaksınız. Artık nihai tüketiciler de kucaklarında bir yığın nakit parayla kayıtsız alışveriş yapamayacak. Yapana da özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Kurumlar açısından daha kolay takip edilebilir bir şey bu.
Resmi işlem olmalı
• Yani diyelim ki ben arkadaşımdan mobilya aldım, parasını da elden verdim. Uygulama bu işlemi nasıl kapsayacak?
Uygulama bu işlemi kapsamayacak. Biz uygulamayı bu tür alışverişleri kapsayacak şekilde oluşturmadık. Vatandaşı da piyasayı da zorlar bir noktaya gelmek istemedik. Şimdilik bizim kapsamımızda vergi mükelleflerinin 5 milyar lira üzerindeki harcamaları var. Herhangi iki nihai tüketici arasında herhangi bir resmi işlem olmaksızın yapılan alışverişleri kapsaması çok zor. izlenmeleri zor çünkü.
200 Milyon ceza
•Yeni uygulamaya aykırı davrananlara işletilecek cezalar ne düzeyde olacak?
Özel usulsüzlük cezalarını yeniden belirledik. Buna göre, birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek sahipleri 840 milyon, ikinci sınıf tüccarlar, çiftçiler ve kazancı basit usulde tespit edilenler 400 milyon ve nihai tüketici durumundaki vatandaş ise 200 milyon ceza ödeyecek. Ceza kesilmesine rağmen harcamalarını banka kullanmadan yapmaya devam edenlere, cezaları bir kat arttırılarak uygulanacak. Ceza, alana da satana da uygulanacak.
Havale ücreti deüşecek
• Bu tür harcamalarda banka kullanmanın vatandaşa bir maliyeti olmayacak mı? Bir de havale ücreti ödemeyecek mi?
Ödemeler sadece banka havalesiyle yapılmak zorunda değil. Kredi kartı ve banka çeki de ödemelerin banka sistemiyle yapılması anlamına geliyor. Biz banka havale ücretleriyle ilgili ücretlerinin daha aşağı çekilmesi için Bankalar Birliği ile görüştük. Kredi kartlarının sözleşme damga vergisini kaldırıyoruz, ayrıca bu uygulama bankaların işlem hacmini arttıracağı için, Bankalar Birliği ile de bu noktada mutabakata vardık, havale ücretleri doğal olarak ciddi anlamda düşecek. Zaten EFT ile yapılan havalelerde şu an bir ücret alınmıyor.
• Bazı sektörler uygulamanın yaratacağı sorunlara dikkat çekiyor. Örneğin kuyumcular 5 milyarlık sınırın düşük olduğunu söylüyorlar...
Bu uygulamanın en çok işe yarayacağı sektörlerden birinin kuyumcular olduğunu söyleyebilirim. 5 milyar kuyumcular için düşük değil. Aksine harcamaların olabildiğince kayıt altına alınabilmesi için uygun bir rakam.
Ayrıca kuyumculara hiçbir sektöre uygulanmayan enflasyon muhasebesi uygulandı. Kuyumcular eski alışkanlıklarını bıraksın. Kayıt altına girsinler. Onlar lehine yapılabilecek bir şey yok. Kayıt altına girmeyen kuyumcular için açık söyleyeyim canları yanar.
vatan
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:17