
BAY STRATEJİ'DEN İLGİNÇ ÖNERİ: "TÜRKİYE AB'YE KATILMAMALI..."
Uluslararası iş çevrelerinde "Bay Strateji" olarak tanınan Japon yönetim gurusu Dr. Kenichi Ohmae, 21'inci yüzyılın umut vaat eden ülkeleri arasında gördüğü Türkiye'ye, "AB'ye katılmamasını" tavsiye etti. Dr. Ohmae, AB'ye katılımın Türkiye'nin girişimciliğine engel olacağını savundu.
TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) katkılarıyla Türkiye Kalite Derneği (Kal-Der) tarafından düzenlenen 13'üncü Ulusal Kongresi'nin ilk gününe özel konuşmacı olarak katılan Dr. Kenichi Ohmae, 21'inci yüzyılın umut vaat eden 8 ülkesinden biri arasında gördüğü Türkiye'de yapılmaması gereken işlerin başına "AB'ye katılmamayı" koydu.
The Economist'in dünyadaki beş yönetim gurusundan biri olarak seçtiği Dr. Ohmae, "görünmeyen kıta" ve "siber ekonomi" kavramlarıyla dünyada yaşanan değişime yer verdiği konuşmasında, 3 bine yakın katılımcıya başarılı ülke ve şirket örnekleriyle siber dünyanın dinamiklerini anlattı. 21'inci yüzyılın umut veren ülkelerini BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Singapur) ve TVT (Tayland, Vietnam ve Türkiye) olarak iki grupta toplayan Dr. Ohmae, bu ülkelerin dünya nüfusunun yarısını oluşturduğuna, büyüme hızlarının yüzde 7 ile 9 arasında olduğuna ve bu ülkelerin birleşmiş gücünün dünyanın ilk 10'una girebilecek kapasitede olduğuna dikkat çekti.
Bu noktada Türkiye'ye yönelik tavsiyelerini sıralayan Dr. Ohmae, Türkiye'nin yapmaması gerekenleri şöyle dile getirdi:
"Biraz provakatif olacak ama bence Türkiye AB'ye katılmamalı. AB'ye katılmak Türkiye'nin girişimcilğine, rekabet avantajına ve diğer bölgelere eğilme gücüne ket vuracaktır. Ayrıca Türkiye, bölgede jepolotik bir liderlik amaçlamamalı. Türkiye bu bölgede nötr kalmaya devam etmeli, tarafsız kalmaya gayret etmeli. AB dışında kalarak, girişimcilik hırsını koruyabilirsiniz. Türkiye AB'ye katılmaksızın da ayakta kalabilir. Çünkü geleceği, kendi iradenizle oluşturabilirsiniz. Seçtiğiniz bazı sanayilerde mükemmelliğe ulaşırsanız, zaten sizin bir yere ait olmanıza gerek yok.
Dr. Ohmae, "Bir kavşağın tam ortasında" dediği Türkiye'nin yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
Öncelikle dünyanın geri kalan kısmına, ayakta kalmak istediğinizi açıklayın. Degerülasyona gidin ve şu mesajı verin: "Biz de çok iyi bir altyapı var, gelin ülkemize yatırım yapın."
Uzmanlığınızı geliştirebileceğiniz üç ana sektör belirleyin. Eğitim, dil ve ulaştırmaya büyük önem verin.
Türkiye'nin en büyük zorluğu çok rakibi olması. Ama diğer rakipleri Türkiye kadar iyi değil. Türkiye aynı ve benzer ürünleri çok daha yüksek fiyata satabilir. Mesela fındık. Fındık var, fındık var. Biri diğerinden 10 kat daha pahalı olabilir.
ARALARINDA Güler Sabancı'nın da bulunduğu dinleyicilerine Türk Hava Yolları'nın uçuş haritasını gösteren Dr. Ohmae, "Bu haritaya bakınca Türkiye'deki şehirlerin eninde sonunda ya İstanbul'a ya da Ankara'ya bağlandığı görülüyor. Oysa Japonya'da 15 ayrı noktaya giriş yapılıyor, Çin'de bundan da fazla" diye konuştu. Türkiye'deki yönetişim yapısının yatırım ve refahı çekebilecek düzeye çıkarılması yönünde düzenlenmeler gerektiğini söyleyen Dr. Ohmae, bu konuda örnek olarak Çin'i gösterdi ve şöyle konuştu: "Çin'de nüfusu 1 milyondan fazla 166 şehir var. Yani 166 motor bulunuyor. Bunlar ekonomiyi kendi başlarına götürüyor. Çin'de şehirler birbirleriyle rekabet ediyor, belediye başkanları cumhurbaşkanı gibi. Bir yıl yüzde 7 büyüme kaydedemeyen belediye başkanı Pekin'den sarı kart görür, ikinci yıl da gerçekleştiremezse kırmızı kart. Herkes 'ben komünistim' diyor ama paraya tapıyor."
ÖNÜMÜZDEKİ yılın Türkiye açısından yepyeni bir başlangıç olacağını söyleyen Dr. Ohmae, "Ben kendimi zeki bir adam olarak bilirim ama sizin bol sıfırlı paranızı çözmekte zorlanıyorum, anlamıyorum, sizin sıfırlara yetmiyor. TL'den sıfır atılması çok doğru bir karar, Türkiye için bir milat olacak" diye konuştu.
Hürriyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:20