Gündem
  • 10.9.2009 00:36

BAYKAL: 'ERGENEKON'DAN İÇERDE YATANLARA SELAM OLSUN!..'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunanların her kuşağın ödediği bedeli ödediğini belirterek, "Şimdi Ergenekon'da içeride olan, cumhuriyeti sürdürmek isteyenlere selam olsun" dedi.
Baykal, partisinin 86. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Yargı Bağımsızlığı ve Demokrasi' paneline katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Baykal, CHP'nin nasıl kurulduğuna ilişkin tarihi süreci anlattı. 1950 yılında İsmet İnönü'nün demokrasi açılımı yaptığını belirten Baykal, "O açılım bugünkü açılımların hiçbirine benzemez. O demokrasi açılımıdır" dedi. Konuşmasında laiklik vurgusu yapan Baykal, cumhuriyetin temel noktasının laiklik olduğunu ifade ederek, "Laiklik ortadan kalktığı zaman belli bir inanç anlayışı siyaseti yönlendirme hakkını elde edebilir. Ancak laiklikte insanların inançlarıyla siyaset arasında bir ayrımı kabul etme zorunluluğu vardır" diye konuştu.
Konuşmasında Doğan Grubu'na kesilen vergi cezasına da değinen Baykal, iktidarın basın üzerinde oto sansür uyguladığını öne sürdü. Baykal, "Haz almadığın yazarların işine son vereceksin. İstemediğim şeyleri yazıyor, yazdırmayacaksın. Sen patron değil misin. Bizim basın anlayışıymış bu. Geç bunları artistlik yapma diyor. Sen yapmazsan ben gereğini böyle yaparım diyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bunca yıl sonra bunca emek, bunca fedakarlıktan sonra bu yakışıyor mu Türkiye'ye? Tayyip Bey'in gözüne
girmeyene medyada hayat yok noktasına teslim mi olacağız? Bu kabul edilebilir bir şey değil" dedi.
Cumhuriyetin demokrasinin özü olduğunu vurgulayan Baykal, "Türkiye geldi, koca Türkiye, bağımsız Türkiye geldi Tayyip Erdoğan'ın iradesi teslim noktasına dayandı. Cumhuriyet kurulduktan sonra dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olduk. Şimdi Tayyip Erdoğan'ın iradesine teslim mi olacağız. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil" şeklinde konuştu.
Demokratik açılıma da değinen Baykal, açılımı milleti ayrıştırma çabaları olarak değerlendirdi. Baykal, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak da, "Şimdi Ergenekon'da içeride olan, cumhuriyeti sürdürmek isteyenlere selam olsun. Onların mücadelesi boşuna değildir. Onlarda Türkiye'de her kuşağın ödediği bedeli ödüyorlar. Yalnız değildirler. Türkiye'de tekrar hukukun, uluslararası hukuk ilkelerinin, adil yargılanma ilkelerinin, insan hak ve özgürlüklerinin, hiçbir hegemonya anlayışının egemen olmadığı bir
cumhuriyet Türkiye'sini, bir özgür Türkiye'yi, bir Atatürk Türkiye'sini hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bunu hep birlikte yapacağız. Hep birlikte Kürt kökenli, Arap kökenli, Arnavut kökenli, kökeni ne olursa olsun biz hep birlikte tek bir millet, tek devlet olarak Türkiye'yi çağdaş uygarlık seviyesine yükselteceğiz" dedi.
Baykal'ın 'Ergenekon'dan içeride olanlara selam olsun' sözü büyük alkış aldı. Panelde, Atatürk'ün 1935 yılında CHP Kurultayı'ndaki açılış konuşması da yayınlandı. Daha sonra Danıştay eski Başkanı Nuri Alan, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, AİHM eski Yargıcı Rıza Türmen ve İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın'ın konuşmacı olduğu panele geçildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:15

İLGİLİ HABERLER