Gündem
  • 30.3.2010 16:54

BAYKAL: KUŞATMA NE? YARGI ELE GEÇİRİLİYOR!

Baykal, partisinin TBMM Grubunda, Anayasa değişikliğinde öngörülen yargıya yönelik düzenlemeleri eleştirdi.
TBMM Başkanlığına sunulan teklifi henüz incelemediğini belirten Baykal, teklife yönelik eleştirilerini taslak üzerinden yaptı.
Baykal, siyaset, devlet, iktidar ilişkisinin, kudretli kişilerin adaletle ilişkisinin, en sorunlu alanların başında olduğunu vurgulayarak, ''Bizim önümüze getirilen Anayasa değişikliği, bu ilişkiyi, yeni bir zihniyetle düzenleme gayreti içindedir. Adaletin zirvesinde bulunan temel kurumları, siyasetin, parlamentodaki AKP çoğunluğunun, denetim altına alma çabası, çok açık ve net şekilde önümüzde duruyor'' dedi.
Bazı kişilerin, olayı, bu kadar açık söylememeyi, nezaketleri, zarafetleri gereği gördüğünü, ''Aman yargı kuşatılacak demeyelim, saygısızlık olur'' dediğini kaydeden Baykal, ''Kuşatma ne? Yargı ele geçiriliyor'' görüşünü savundu.

-''HİNOĞLUHİNLİĞİN YATTIĞINI BİLMEYECEK MİYİZ?''-

Anayasa değişikliğinde öngörülen Anayasa Mahkemesinin yapısına, üyelik seçimine yönelik düzenlemeleri de eleştiren Baykal, Meclisin mahkemeye 3 üye seçtiğine işaret etti. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Meclis seçiyor diyorsam, lafın gelişi, Meclis içindeki çoğunluk seçiyor. Cumhurbaşkanı, Yargıtaydan 3 kişiyi gönderecek. Yargıtay o 3 kişiyi, Meclisteki gibi seçmeyecek. Meclisin seçme tarzı farklı, Yargıtayın farklı. Niye acaba? Yargıtayın seçeceği üyeler, çoğunluğun seçtiği üyeler olmak durumunda değil, Cumhurbaşkanı azınlığın adaylarını da seçebilecek. Orada onun tertibatı yapılmış. Bunların hepsi ince ince ayarlamalar değil mi? Bunlara, altında iyiniyet, demokrasi anlayışı var diye inanmak, temiz bir zihniyetin, idealist bir anlayışın, vatanseverliğin gereğidir deyip, öyle mi bakacağız, işin gerçeğini görmeyecek miyiz, bunun altında hangi hinoğluhinliğin yattığını bilmeyecek miyiz?''

-YEDEK ÜYELER ASIL ÜYE OLACAK-

CHP Genel Başkanı Baykal, Anayasa değişikliğinin yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesi yedek üyelerinin, asıl üye olacağına dikkati çekti.
Baykal, Anayasa Mahkemesinde raportör olan bir kişinin, 26 Şubatta Denizcilik Müsteşar Yardımcılığına getirildiğini, 31 gün bu görevde çalıştıktan sonra Cumhurbaşkanı tarafından dün Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine atandığını söyledi. Baykal, ''Anayasa Mahkemesine üye seçecek Sayın Cumhurbaşkanının bu atamasına 'Cumhurbaşkanı seçecek, ne olur, seçiversin' diyenlerin dikkatine sunuyorum. Anayasa değişikliği gerçekleşirse, bu kişi otomatik olarak Anayasa Mahkemesi üyesidir'' diye konuştu.

-''İYİ MUHABBET ETTİĞİM BİR İNSAN HAKKINDA...''-

Baykal, Almanya'daki Anayasa Mahkemesinin bütün üyelerinin hukukçu olduğunu, Anayasaya aykırı, Anayasa değişikliğini geri çevirebildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Bu Anayasa Mahkemesinin 19 üyesinin 19'u da AKP zihniyetinde insanlardan oluşabilir dersek, yanlış bir şey mi söylemiş oluruz? Bunun hiçbir güvencesi yok dersek, yanlış bir şey mi söylemiş oluruz? Sayın Cumhurbaşkanı'nın şu ana kadarki bütün seçme kararlarına bakarak -Sayın Cumhurbaşkanı hakkında bunları söylerken üzülüyorum- çünkü bir Cumhurbaşkanı hakkında konuşmak hoşuma gitmiyor, üstelik tanıdığım, insani ilişkilerim olan, bir araya geldiğimizde gayet iyi muhabbet ettiğim bir insan hakkında bunu söylemek beni tedirgin ediyor, rahatsız ediyor ama bir gerçek. Sağduyu, akıl, mantık, vicdan susacak mı, teslim olacak mı?''

-GEÇİCİ OLMAYAN 15. MADDE-

Baykal, Anayasanın geçici 15. maddesinin göstermelik olarak kaldırılmasının öngörüldüğünü ifade eden Baykal, ''Kendin için de 12 Eylül Anayasası'nın geçici 15. maddesi gibi geçici olmayan, gelecekte de işleyecek bir 15. maddeyi, iktidar siyasi partisi için oraya koyuyorsun'' diye konuştu.

MİLLET AKP'YE HAYIR DİYECEKTİR
Baykal, hazırlanan anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemenin, anayasanın temel ve değiştirilemez ilkelerine aykırı olduğunu öne sürerek, ''Millet, AKP'ye 'hayır' diyecektir'' dedi.
Anayasa değişikliğinin ''3. fiyaskoyu'' oluşturacağını iddia eden Baykal, getirilen değişikliğinin, anayasanın temel ve değiştirilemez maddelerine aykırı olduğunu iddia etti.
Bunun, partisel görüşleri olmadığını, tüm önemli hukuk çevrelerinin ifade ettiğini anlatan Baykal, Anayasa Mahkemesince de böyle değerlendirilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Baykal, ''Tabii siz bu ihtimali bertaraf etmek için çeşitli yöntemlerle müdahale ederseniz, ona benim alkım ermez. Biz işin hukukuna bakarız. İşin hukukuna baktığınız zaman bu girişimin anayasanın özüne aykırı bir girişim olarak mahkeme tarafından değerlendirilmesi olasılığı vardır'' dedi.
Bunu, Anayasa Mahkemesinin sıradan bir değerlendirmesi olarak görmemek gerektiğini belirten Baykal, şöyle devam etti:
''Risk alıyoruz, diyorlar. Ne demek bunlar? Bunların her birisi, bu girişimin çok sakıncalı gelişmelere yol açabileceğini biliyoruz anlamına gelmektedir.
Kimsenin göze alamadığı riski alıyoruz, söylemi yaptıkları girişimin farkında olduklarını ortaya koymaktadır. Onlar risk alıyorsa biz de teslim olalım, Türkiye'yi, hukuku, adaleti teslim edelim, Anayasa Mahkemesi sana kurban olsun diyelim, HSYK, Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk cumhuriyeti sana feda olsun diyelim, öyle mi? Olay buraya geliyor.''

-''YENİDEN SOĞUKKANLI YAKLAŞMALI''-

Baykal, iktidarın konuya yeniden soğukkanlı bir şekilde yaklaşması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'yi böyle bir zorlamadan uzak tutmak gerektiğini belirten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Mümkünse AKP yönetimi bu yanlışa dur demelidir. Eğer yönetim, yanlışa dur demezse AKP milletvekili dur demelidir. Onların içinde sağduyulu, vatansever, ülkeyi çalkantılara, acılara sürüklemeyecek duyarlılıktaki insanlar bu teşebbüse alet olmamalıdır. Bu işin dışında kalmayı başarabilmelidir. Bunu yaparlarsa hem Türkiye'ye, hem partilerine, hem de kendilerine en büyük hizmeti yapmış olurlar. Umarım bu bir ihtimal olarak ortadadır. Bunu değerlendirecek olan insanlar gerçekten tarihi bir görev yapmış olacaklardır. Eğer bu girişim orada tutulmazsa o zaman Anayasa Mahkemesi, hukuk devletinin kendisini savunma hakkını doğru biçimde kullanır. Eğer bu engeller aşılırsa o zaman umut ediyorum, diliyorum milletimiz önüne gelecek olan bu düzenlemeyi hak ettiği şekilde değerlendirir.''

-''23 SORUYA TEK YANIT''-

Düzenlemenin bütünüyle halk oyuna sunulmasının öngörüldüğünü anımsatan Baykal, birbiriyle alakası olmayan 23 soru sorulduğunu, bir tek cevap hakkı verildiğini ifade etti.
Venedik Kriterlerinin birbirinden aykırı konuların ayrı ayrı halk oylamasına sunulmasını öngördüğünü anımsatan Baykal, ''İşine geldiği zaman Venedik, işine geldiği zaman İstanbul, işine geldiği zaman Ankara... Bunlar samimiyetsizlik'' dedi. Baykal, ''milletin, AKP'ye hayır diyeceğini'' belirtti.
''AKP'nin, freni patlamış bir kamyon gibi milletin üstüne yuvarlandığını'' öne süren Baykal, ''Risk alıyoruz, diyor. Risk alıyoruz dediği kabadayılık yapıyoruz, hesabı ödememek için hır çıkarmayı göze alıyoruz demek istiyor. Milletimiz bunları en güzel şekilde değerlendirecektir. Her işte bir hayır vardır. Bu kadar sıkıntının içinden bir hayırlı istikbalin milletimizin önüne geleceğini ümit ediyorum'' diyerek sözlerini tamamladı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:16

İLGİLİ HABERLER