Gündem
  • 8.10.2008 00:29

BAYKAL NEDEN ŞEHİT CENAZELERİNE KATILMIYOR?..

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle mücadelede yeni yasal düzenlemeler konusunda, ''Türkiye'nin bu ortamında terörle mücadele eden güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu önlemlere iyi niyetle bakmak gerektiğini düşünüyorum'' dedi.
Baykal, CNNTürk televizyonunda canlı yayına katılarak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, CHP'ye yarın yapacağı ziyarete ilişkin soru üzerine Baykal, iade-i ziyaretin, Başbuğ hangi çerçevede bir ziyaret gerçekleştirirse o kapsamda olacağını, ancak görüşlerini sorması halinde memnuniyetle aktaracağını ifade etti.
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Aktütün sınır karakoluna yönelik terör saldırısının ardından yapılan eleştirilerin hatırlatılması üzerine Baykal, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda bir toplumsal güven noktasına geldiğini, tartışmaların doğal karşılanarak demokrasi ve iyi niyet çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Terör sorununun çözümünde en önemli adımın dış desteğin kesilmesi olduğunu vurgulayan Baykal, Türkiye'nin komşu toprakların kendisi için güvenli hale getirilmesini talep etme hakkı olduğunu belirtti.
Hükümet'in izlediği terörle mücadele politikasının büyük yanlışlarla dolu olduğunu ve yanlışların sürdüğünü savunan Baykal, ''Bunlar terör sorununu doğru kavrayamadılar'' dedi.
Türkiye-Irak sınırının özellikle savunma açısından ''iyi bir sınır olmadığını'', karşılıklı müzakere ile bazı düzenlemelere gidilebileceğini söyleyen Baykal, terör örgütünün Irak sınırının ardında kampları bulunduğunu, bunun kabul edilemeyeceğini kaydetti.
Yaşanan terör olayları karşısında en büyük tesellinin toplumsal bir ayrışmaya dönüşmemesi olduğunu belirten Baykal, bunun mutlaka korunması gerektiğine işaret etti.
Etnik ayrımcılığın yaşanmaması için herkese önemli görevler düştüğünü de vurgulayan Baykal, ''Yaşanan olayların terör olduğunun kabul edilmesi ve bu yönüyle takbih edilmesi gerekiyor, kökeni ne olursa olsun herkesin 'bu terördür, bunu yadırgıyorum, bunu kınıyorum, bunu uygun görmüyorum' demesi lazım'' şeklinde konuştu.
Baykal, şehit cenazelerine katılmıyorsunuz, bu kasıtlı bir şey mi?'' sorusu üzerine de şunları söyledi:
''Katılmaz olur muyum. O gün ben olayı duyar duymaz yola çıktım, Ankara'ya geldim. Hemen şehit ailelerini aradım, telefonla görüştüm, duygularımı aktardım. Bu törenler artık olayın ağırlığını zaafa uğratan nitelik taşımaya başladı. Bu olayları siyasi şahsiyetlerin hegemonyası altında, onların yönlendirdiği olay halinde yaşamak galiba olayın özüne hiç uygun olmuyor. Orada mümkün olsa bir vatandaş olarak görülmeden, o üzüntüyü halkla birlikte paylaşmak en güzeli olacak. Ama orada kasıla kasıla protokol diye, cenazede protokol mü olur kardeşim? Protokol diye geçiyorsun oturuyorsun, herkes önünde. Nedir kardeşim, bu yaşanan olaylar nereden kaynaklanıyor? Bir tiyatro tarafı var. O görünüşün olayın ciddiyetiyle bağdaşmayan insanı rahatsız eden bir tarafı var.''
Baykal, ''tiyatro'' ifadesiyle neyi kast ettiği sorusunu ise ''Bir dayanışmayı paylaşmak durumundayız elbette, ama cenaze törenleri ile görevimizi yaptık gibi bir duygu içine girmeye kimse kendisini yönlendirmemelidir'' şeklinde yanıtladı.
Baykal, siyasetçilerin törenlerdeki tepkileri de daha doğal ve anlayışla karşılamaları gerektiği görüşünü dile getirdi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:38

İLGİLİ HABERLER