BBC çalışanı binlerce gazeteci ve teknisyen, 3 bin 780 kişinin işten çıkartılmasını ve kurumun bir bölümünün özelleştirilmesini protesto etmek için 24 saat greve gidiyor. Grevin televizyon ve radyo yayınlarını etkilemesi bekleniyor.
BBC çalışanlarının bağlı olduğu sendika da, yönetim tarafından alınan kararların BBC tarihinde kuruma en büyük zararı veren kararlar olduğunu savundu.
BBC yönetimi ise işten çıkarmalar ve özelleştirmeden gelecek paraya yatırımlar için ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü. BBC çalışanları, istekleri yerine getirilmezse 31 mayıs ve 1 haziran tarihlerinde de bu kez 48 saat sürecek bir greve gidecek.
BBC''nin geleceği tartışılıyor
Bu arada mart ayında, İngiltere Kültür Bakanı Tessa Jowell tarafından Avam Kamarası''na BBC''nin geleceğiyle ilgili bir taslak sunuldu.
Taslak, bağımsız yayın kurumu BBC’nin yönetim kurulunun feshedilmesini öngörüyor. Ancak kurumun halk tarafından ödenen bandrol ya da lisans ücreti ile finanse edilmesine devam edilecek.
80 yıldan uzun bir süredir BBC’yi gözetimi altında tutan yönetim kurulunun yerini BBC Vakfı ve İcra Kurulu olmak üzere iki yeni oluşum alacak.
Taslağın içeriği
Taslağa göre, vakıf, lisans ücreti ve kurumun kamu hizmeti vermesini sağlamakla sorumlu olurken, İcra Kurulu, BBC’nin Vakıf tarafından belirlenen hizmetleri sağlaması için yürütme organı görevini üstlenecek.
Tessa Jowell, Avam Kamarası’nda yaptığı açıklamada bu değişikliklerin BBC’ye ''güçlü ve bağımsız bir gelecek'' sağlayacağını söyledi. Jowell, “BBC’nin değerleri, global izleyici kitlesi, standartları ve editoryal bağımsılığı muhafaza edilmeli. Bizim önerimiz de bunu amaçlamaktadır” dedi.
BBC’nin yapı ve yönetimi ile ilgili yasa 2007 yılında yenilenecek. Yeni yasa tasarısı 2007 yılına dek gözden geçirilecek.
(cnnturk)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:08