Dünya
  • 30.10.2008 09:57

BBC'DE ŞAKA SKANDALI

İngiltere’nin ünlü sunucuları Russell Brand ve Jonathan Ross’un başı, yaptıkları son şaka yüzünden dertte. İki sunucu, BBC Radio 2’deki programda, 78 yaşındaki aktör Andrew Sachs’ın telesekreterine "Brand torunun Georgina ile yattı" diye müstehcen bir mesaj bıraktı. Binlerce dinleyici tepki gösterdi, konu meclis gündemine taşındı, Başbakan Brown olayı "münasebetsizlik" olarak niteledi. BBC, milyonlarca sterlin maaş verdiği iki sunucunun sözleşmesini dondurdu.
İngiliz yayın kurumu BBC’ye ait Radio 2’de geçen hafta patlak veren telefon şakası skandalı büyüyor. Ünlü radyocu Russell Brand, 18 Ekim’de banttan yayınlanan programda, BBC’nin TV kanalında talk show programı sunan ve birkaç yıldır İngiltere’nin en popüler sunucusu olan Jonathan Ross’u ağırladı.
İkili, 1975’te yayınlanan ve klasikleşen komedi dizisi "Fawlty Towers"daki İspanyol garson Manuel’i canlandıran 78 yaşındaki aktör Andrew Sachs’a telefon şakası yaptı. Hürriyet gazetesinden Faruk Zapcı'nın haberine göre, Sachs’ın telesekreterine birkaç müstehcen mesaj bırakmaktan ibaret olan şakanın tadı kaçtı. Brand küfürlü mesajı bırakırken, konuğu Ross da arkadan "O senin torununla yattı" diye bağırdı. İkili kahkahalar arasında telefonu kapattı. Bu sırada Ross, "İhtiyar Sachs bunu duyunca kendisini asacak" dedi.
Daha yayın sırasında BBC’ye binlerce şikayet mesajı geldi. Saygın bir sanatçının küçük düşürülmesini eleştiren İngilizler, sunucuların cezalandırılmasını istediler. Tecrübeli aktör Sachs ise incindiğini söyledi. "Yaptığınız vicdansızlık. Yaşlı bir adamdan ne istiyorsunuz" diye soran torun Georgina Baillie (23) ise, sunucuların işine son verilmesini istedi. Polise suç duyurusunda da bulunan "burlesk" dansçı Baillie, "Brand ile bir süre çıktığım doğru, ama onunla cinsel ilişkiye girmedim" dedi.
BBC’ye gelen şikayetlerin sayısı 18 bini aşınca, İngiltere’nin RTÜK’ü sayılan Ofcom, skandal hakkında soruşturma başlattı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, şakayı "kabul edilemez bir münasabetsizlik" olarak niteledi ve "gereğinin yapılacağını umduğunu" açıkladı. İki sunucunun işten atılmasını öngören parlamento önerisini, Avam Kamarası’nda 13 milletvekili imzaladı.
GEREKEN YAPILACAK
Skandalın merkezindeki Brand dün özür diledi ama şakanın "eğlenceli" olduğunda ısrar etti. Sachs’ın şikayeti üzerine resmi özür yayınlayan BBC ise, bütün İngiliz gazetelerinin skandala geniş yer ayırmasının ardından bir adım daha attı. Kurumun Genel Direktörü Mark Thompson, Russell Brand ve Jonathan Ross’un sözleşmelerinin askıya alındığını ve soruşturma bitene kadar program yapmayacaklarını açıkladı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:50

İLGİLİ HABERLER