BBDK Başkanı Akçakoca'nın İmar Bankası'yla ilgili açıklamaları kafaları karıştırdı. Tüm bankalarda denetim yapan yeminli murakıpların, bu kayıtdışılığı daha önce bulamamaları tartışma konusu oldu.
Vatandaşın bankalardaki parasını korumak için kurulan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) iyi çalışmadığı İmar Bankası olayında net bir şekilde ortaya çıktı. Vatandaşın tasarruflarını korumak için devletten maaş alan BDDK Başkanı Engin Akçakoca, ''İmar Bankası'nda örgütlü ve yasadışı işlem dizisiyle karşılaştık'' diyerek bankada bugüne kadar işlemlerden haberdar olmadığını ortaya koydu. BBDK Başkanı Engin Akçakoca'nın açıklamaları, ''BDDK ne işe yarar?'' sorusunu gündeme getirdi. Bankacılık Kanunu'na göre hem bağımsız denetim kuruluşları tarafından hem yeminli mukarıplar tarafından denetlenen İmar Bankası' ndaki çifte kayıt işlemlerinin bugüne kadar nasıl ortaya çıkarılamadığı merak konusu oldu.
Önceki gün yaptığı açıklamada İmar Bankası'nda örgütlü ve yasadışı işlemler dizisiyle karşılaştıklarını ve gerçek hesapların iki ayrı kayıt tutularak gizlenmiş olduğunu tespit ettiklerini açıklayan BDDK Başkanı Akçakoca, daha önceki denetlemelerde bunun neden tespit edilemediğini açıklayamadı.
1999 yılında çıkan Bankalar Kanunu ile bankaların yeniden yapılandırılması ve sermayelerinin güçlendirilmesi aşamasında incelenen bankalardan biri olan İmar Bankası'nın, bugün BDDK tarafından kayıtdışı işlem yapmakla suçlanması, denetimlerin yetersiz olduğu sorularını akla getirdi.
Konuyla ilgili Tercüman'ın sorularını cevaplandıran konuşan BDDK yetkilileri, banka kayıtlarının iki ayrı sistemde tutulmasının denetimlerde tespit edilmesinin çok zor olduğunu savunarak, bunun ancak bankanın TMSF'na devredilmesinden sonra tespit edilebileceğini söylediler. Bu durumu, tüccarların iki ayrı kasa defteri tutmasına benzeten uzmanlar, esas kayıtların hiçbir şekilde bağımsız denetim kuruluşlarını veya yeminli murakıplara gösterilmediği için, bugüne kadar çifte kayıt sisteminin ortaya çıkarılamadığını kaydettiler.
BDDK yetkilileri kayıtlarda ortaya çıkan bu durum sebebiyle mudilerin paralarını almalarını da gecikeceğine dikkat çekerek, kayıtlara ulaşılamaması durumunda mudilerin elindeki hesap cüzdanlarına göre ödeme yapılacağını bildirdiler.
D.B.Tercüman
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:21