BDDK BAŞKAN YARDIMCISI'NIN NEDEN GÖREVDEN ALINDIĞI ORTAYA ÇIKTI...
İmarbank soruşturması nedeniyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcılığı'ndan alınan Teoman Kerman'ın, görevden alınmasından önce yaşanan olayları Yeni Şafak açıklıyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin isteği ile görevden alınan Kerman'ın, müfettişlerin bilgi ve belgelere ulaşamaması nedeniyle görevden alındığı ortaya çıktı.
Uzan Grubu'na ait İmarbank ile ilgili soruşturma BDDK'da, Bankalar Yeminli Murakıplar Başkanı Abdülhalik Berber'in ardından, BDDK Başkan Yardımcısı Teoman Kerman'ı da koltuğundan etti.
Kerman'ın görevden alınma süreci, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, bono satış yetkisi olmadığı halde İmarbank'tan nasıl satış yapıldığını araştırmasıyla başladı. Olay şöyle gelişti:
Önce BTK inceledi
İmarbank'tan bono alan vatandaşlar, BDDK hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Savcılığı da, BDDK hakkında tahkikat yapabilmek için, ilgili bakan olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den izin istedi.
Şener de, izin vermeden önce, konunun Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından incelenmesini istedi. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı konuyu araştırmak için, iki müfettiş görevlendirdi.
Konuyla ilgili soruşturma için bir de BDDK'dan murakıp görevlendirildi. Müfettişler, yaklaşık iki hafta süresince çalıştılar.
SPK yazıları kayıp!
Ancak, SPK'nın İmarbank'ın devlet kağıdı satma işlemleri için aracılık yapmasının kaldırıldığına ilişkin yazılarını bulamadı. Müfettişlerin tüm çalışmalarına rağmen, istenilen bilgi ve belgeler elde edilemedi. Bunun üzerine, müfettişler Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Oduncu'ya, BDDK Başkan Yardımcısı Kerman için, ''Bütün bilgi ve belgeler bu kişiye çıkıyor. Kerman burada olduğu sürece biz, raporu tamamlayamacağız'' dedi. Bunun üzerine, Teftiş Kurulu Başkanlığı soruşturmanın sağlıklı olarak yürütülmesi için, BDDK'dan Kerman'ın görevden alınmasını istedi. BDDK'da, talebi yerine getirdi.
BDDK, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Pamukbank'a el konulmasıyla ilgili inceleme yapmasına izin vermemişti. BDDK, soruşturma yapmak isteyen BTK'ya, ''Teftiş Kurulu'nun burada inceleme yapma yetkisi yoktur'' şeklinde çok ağır bir yazı göndermişti.
1 KATRİLYON LİRALIK BONO
3 Kasım 2002 seçimlerine kısa bir süre kala, İmarbank üçüncü kişilere bono satmaya başladı. Müfettişlerin tespitlerine göre, İmarbank'tan bono satışı tam olarak 22 Ekim 2002 tarihinde başladı. Yapılan incelemelerde, İmarbank'a atanan BDDK temsilcisi, 2003 yılının ocak ayında, ''Banka, yetkisi olmadığı halde bono satışı yapıyor'' şeklinde BDDK yönetimine gizli bir uyarı yazısı gönderdi. Bu yazı da dikkate alınmadı. Banka bono satmaya devam etti. Mart 2003 tarihinde ise, Maliye Bakanlığı'ndan bir uyarı yazısı geldi. Maliye müfettişleri, BDDK'ya gönderdikleri yazıda, şirket bilançosunda bono satışları ile ilgili kalemin bulunmadığına dikkat çekerek, ''Konunun BDDK tarafından incelenmesini'' istedi. Maliye'nin yazısı da dikkate alınmadı. BTK müfettişlerinin incemelerinde, Kerman'ın sözkonusu iki uyarı yazıdan da bilgisi olduğunu tespit etti. Yine müfettişlerin tespitlerine göre, İmarbank'tan yapılan 1 katrilyon liralık bono satışının yaklaşık yüzde 90'ı 22 Ekim 2002 tarihinden el konuluncaya kadarki sürede yapıldı.
Müfettişlerden şok tespitler
İmarbank'ın yetkisiz olarak bono satışı yapmasını araştıran BTK müfettişleri, şok bilgi ve belgelere de ulaştı. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, müfettişler, SPK'nın 1992 yılında İmarbank'ın bono satışı yapma yetkisini kaldırdığını ve yetkinin kaldırılmasıyla ilgili Banka Kambiyo Genel Müdürlüğü'ne bir yazı gönderdiğini tespit etti. Yazı da, dönemin ilgili bürokratı olarak Teoman Kerman'a geldi. Banka, bono satış yetkisinin kaldırılmasıyla ilgili dava açtı. Dava temyizlerle birlikte 1997 yılında sonuçlandı. Ve mahkeme, İmarbank'ın bono satış yetkisinin kaldırılması konusunda SPK'yı haklı buldu. Bu tarihe kadar, İmarbank'tan bir bono satışı olmadı. Sadece 1999 yılında küçük bir bono satışı yapıldı.
(YENİ ŞAFAK)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:52