Gündem
  • 11.9.2013 12:17

BDP ve PKK'nın secim planı deşifre oldu!

Çözüm süreci meyvelerini vermeye başlamışken önce Cemil Bayık'ın ‘çekilmeyi durdururuz' açıklaması ve sonrasında KCK'nın bu yönde karar alması kafaları karıştırdı. Bölge halkının yıllardır akan kanın durması umudunu yaşam standartlarının yükselmesiyle iş imkanlarının gelişmesi de beslerken sürpriz süreç kararının altında 2014 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimler olduğu ortaya çıktı. Süreçle ilgili gelişmeler üzerine KCK üyelerinin bölgede il ve ilçelerde bir anket çalışması yaptığı öğrenildi. Kendilerini anket şirketi çalışanı olarak tanıtan KCK'lılar çözüm sürecinde özellikle AK Parti ile BDP'nin yarıştığı ilçelerdeki son durumu rapor haline getirdi. Buna göre Diyarbakır, Van, Muş, Hakkari ve Şırnak'ın bazı ilçelerinde AK Parti'nin oy oranlarını yüzde 20 ila 30 oranında artırdığı ortaya çıktı.

BÖLGEDEKİ GÜCÜ KAYBETME KORKUSU

Yerel seçimlerde PKK'nın şehir yapılanması KCK için büyük stratejiye sahip BDP'li belediyelerin bir bölümünün kaybedilme riskinin terör örgütünü, çözüm sürecini propaganda aracı olarak kullanma kararı almaya itti. Çözüm sürecinde belediyeleri BDP bünyesinde tutarak siyasi güç kazanmayı hedefleyen KCK harekete geçti. ‘Çözüm süreci yürümüyor, hükümet adım atmıyor' söylemleri kapsamında PKK'nın üç aşamalı bir eylem planı hazırladığı öğrenildi. İlk adım olarak iki hafta önce sokak eylemleri başladı. Başta Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak olmak üzere gençlerle çocukların ön saflarda olduğu yasadışı gösteriler yapıldı. Çeşitli merkezlere gönderilen bombalarla kaos ortamı yaratılmaya çalışıldı. İkinci aşamada Cemil Bayık önce Eylül ayına kadar süre verdi ardından hükümetin demokratik adımları atmadığını bahane ederek PKK'lıların çekilmesinin durdurulduğunu açıkladı.

16 EYLÜL'DE OKULLARI BOYKOT EDECEKLER

Bölgedeki kitlesini diri tutmak için yeni bir süreç başlatan PKK, üçüncü aşama olarak ise 16 Eylül'de başlayacak 2013-2014 eğitim yılında bölgeye ana dilde eğitimle ilgili adımlar atılmadığı bahanesiyle ‘Okulları boykot edin' çağrısı hazırlandı. KCK Dil ve Eğitim Merkezi, Kürdi-Der, TZP-Kürdi dernekleri bölge halkına ‘Çocuklarınızı okula göndermeyin' diyerek baskıya başlayacak. Geçen yıl da benzer şekilde okul boykotu çağrısı yapılmış ancak bölge halkının büyük çoğunluğu buna uymamıştı.

Akşam

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:07

İLGİLİ HABERLER