Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası bir açıklama yapan Çiçek, ''''bu konuşularak çözüme varılacak bir konu. Verilmiş bir söz, söz konusu değil'''' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın Avustralya''da yaşayan vatandaşların talebini dile getirdiğini belirten Çiçek, dünden bugüne bir gelişme olmadığının altını çizdi.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının böyle bir beklenti içinde olduğunu söyleyen Çiçek, ''''TSK''nın ihtiyaçları dikkate alınarak bir çözüm bulunabilir'''' diye konuştu.
Erdoğan''ın sözleri
Avustralya ve Yeni Zelanda gezisi sonrası dün Esenboğa Havalimanı''nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Avustralya''da bazı vatandaşların askerlik sorunlarını dile getirerek, bedelli askerlik konusunda talepleri olduğunu söylemişti.
Erdoğan, ''''konuyla ilgili hem Genelkurmay Başkanlığı hem de yetkili kurullarımızla görüşürüz, bu konuda yapılabilecek bir şey varsa yaparız'''' dediğini belirterek, ''tamam bunu çıkarıyoruz'' diye attığımız bir adım yok. Temennimiz odur ki, görüşmelerden sonra hakikaten bu vatandaşlarımızın sıkıntılarını giderici bir kararı almış oluruz'''' demişti.
Katsayı tartışması
Hükümet sözcüsü Çiçek, Milli Eğitim Bakanlığı''nın katsayı konusundaki düzenlemeyi yasal yollardan değil, yönetmelik değişimiyle yapmayı planladığı yönündeki eleştirilerle ilgili bir soruya da, ''''bu bakanlık tasarrufudur'''' yanıtını verdi.
Konuya açıköğretim liseleriyle bağlantılı olarak bakılması gerektiğini söyleyen Çiçek, ''''onun ötesinden muhalefet stili oluşturmak, hükümet karşısında tavır geliştirmek farklıdır'''' dedi.
Yıllardır tartışıldığı halde çözülememiş, kangren olmuş bazı sorunlar olduğunu dile getiren Çiçek, ''''Türkiye''nin zamanını heba ederiz böyle yaparsak. Sorunun değil, çözümün parçası olursak Türkiye''nin hayrına bir iş yapmış oluruz'''' diye konuştu.
Üniversite sınavında meslek liselerine uygulanan düşük katsayı konusunda yasal düzenlemeye gidemeyen hükümet farklı yollarla sonuca ulaşmayı planlıyor.
Zira önce meslek lisesinden genel liselere geçiş kolaylaştırıldı. Öğrenime meslek lisesinde başlayıp bir veya ikinci sınıftan sonra genel lisede devam edebilme hakkı verildi. Böylece öğrencinin meslek lisesinden değil, genel liseden mezun olması sağlanarak katsayı sorunu yaşamasının önüne geçmek amaçlandı.
Ancak ders farklarının verilmesi nedeniyle bu sistemin meslek lisesi öğrencilerini zorlayacağı düşünülerek sağlanacak kolaylıklara bir yenisi ekleniyor. Bu kez açıköğretim lisesi yönetmeliği değiştiriliyor.
Meslek lisesi hazırlık sınıfından ayrılanların geçebildiği açıköğretim liselerine artık ara veya son sınıftaki meslek lisesi öğrencileri ile mezunları da geçebilecek.
İmam hatip liselerinin de yararlanacağı bu değişiklik ile bir dönem öğrenim gördükten sonra öğrenciler üniversite sınavına istediği alandan girebilecek. Katsayı nedeniyle puan kaybı da ortadan kalkacak. Yani ÖSS''ye meslek lisesi değil genel lise mezunu olarak girecek.
Yönetmelik değişikliğine göre, açıköğretim lisesinde iki buçuk yıl olan öğretim süresi dört yıla çıkarıldı. Meslek lisesinden geçecek öğrenciler alan değişikliğine gidilebilecek. Fark derslerini veren genel lise mezunlarının yararlandığı tüm haklara sahip olacak.
CIA Başkanı''nın ziyareti
Hükümet sözcüsü Çiçek, CIA Başkanı Porter Goss''un Ankara ziyareti konusunda da, ''''devletlerin istihbarat örgütleri zaman zaman biraraya gelebilir, bir CIA Başkanı ilk defa Türkiye''ye gelmiyor, bu tür ziyaretlerin yapılması kadar tabi bir şey yok'''' diye konuştu.
Türkiye''nin çevre ülkelerde yaşanan gelişmeler itibariyle önemli bir süreçten geçtiğini bildiren Cemil Çiçek, terörle mücadelede ülkelerin istihbarat paylaşımına birincil dereceden önem verdiklerini kaydetti ve ABD''nin de aralarında olduğu ülkeler ile istihbarat paylaşımının süreceğini aktardı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:28