Dünya
  • 29.2.2024 10:00

Benzine yüzde 500 zam Kübalıları şoka soktu

Kübalı taksi şoförü Javier Ernesto, akaryakıt fiyatlarının 1 Şubat'ta beş kat artacağını duyduktan kısa bir süre sonra yerel benzin istasyonuna doğru yola çıktı.

33 yaşındaki Havanalı, birkaç blok uzunluğundaki araç kuyruğunda beklerken Reuters'e "Fiyatları artırmadan önce yakıt doldurmaya çalışıyoruz" dedi. "Bu kayda değer bir artış ve sonrasında bizim için zor olacağını düşünüyorum."

Akaryakıta dev zam

Akaryakıt fiyatlarına yüzde 500 zam geliyor.. 30 peso (1,25 dolar) olan bir litre 94 oktan benzinin fiyatı, 1 Mart itibarıyla 156 peso (6,51 dolar) seviyesine çıkacak.

Benzin sudan ucuz satılıyor

Küba'da benzin 30 pesoya satılırken yarım litre şişe su 100 ile 200 peso arasında fiyatla satılıyor.

Bu da aynı miktarda suyun fiyatının, resmi benzin fiyatının yaklaşık 10 katından fazla olduğunu gösteriyor.

Ancak zam sonrası benzinin fiyatı sudan daha pahalı olacak.

Başkentteki Kübalılar benzin istasyonlarını doldurdular ve adada akaryakıt fiyatlarında on yıllardır görülen en büyük artış öncesinde darbeye hazırlandılar; bu, komünist yönetimdeki hükümetin bütçe açığı harcamalarını kontrol etmek ve gıda, ilaç ve gıda ithalatı için fon toplamak için gerekli olduğunu söylediği bir önlem. kritik olarak - daha fazla yakıt.

Popüler 94 oktanlı benzinin fiyat artışı, 40 litrelik tek bir yakıt deposunu 6.240 pesoya, yani karaborsa döviz kuru üzerinden yaklaşık 23 dolara çıkaracak; bu da 4.209 peso veya 15,60 dolarlık ortalama aylık devlet maaşının çok üzerinde.

Hükümet Pazartesi günü yaptığı açıklamada, diğer benzin ve dizel türleri için de benzer artışların olacağını söyledi.

Devlet çalışanı Ernesto Cordero, "Deponuzu 1000 pesoyla doldurmakla 6000 peso harcamak aynı şey değil" dedi. "Her şeyin fiyatı artacak; bu zincirleme bir reaksiyona neden olacak."

Aylardır söylentilere konu olmasına rağmen bu duyurular, hayatta kalmak için büyük devlet sübvansiyonlarına bağımlı olan sakinlerin enflasyonda artış yaşadığı ve çoğu mal ve hizmetin maliyetlerinin hızla yükseldiği Küba'yı sarstı.

Güncellenme Tarihi : 29.2.2024 11:21

İLGİLİ HABERLER