Medya
  • 6.3.2023 19:15

Berat Gecesi ibadetleri ve Salatül Hayr namazı

 BERAT GECESİ İBADETİ VE SALATÜL HAYR NAMAZI
Berat;  temizlik, temizlenme, suçlanmaktan kurtuluş ve temize çıkma demektir.
Bu gece; hem ruhen hem defterinin temizlik gecesidir.
Bu gece geçmiş günahlarının af yolunun açıldığı, bir sene içerisindeki ömrünün ve akıbetinin deftere düştüğü gecedir.
Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde; o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır.
Bu yazılanlardan meleklerin duyurulan kesinleşir ve hüküm altına alınır. Bunlara Kazâ-i mübrem denilir.
Duyurulmayanlar için değiştirilmek üzere dua kapısı açık tutulur. Bunlara Kazâ-i mu’allak denilir.
Kazâ-i mu’allak’ın bir bölümü;  Kazâ-i mübrem (Yazıldıktan sonra asla değiştirilmez), diğer bölümü Kazâ-i mu’allak’tır. Bu kısım dua ile değiştirilebilir.
Bunların ne olduğunu Yüce Hakk’dan başkası bilmez.

Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz farklı zamanlarda Berat gecesinin faziletini ayrı ayrı şöyle haber verdi;
- Berat gecesi göklerin kapıları açılır, melekler müminlere müjde verir ve ibadete teşvik ederler.
-Allahü teâlâ, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek, kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç, herkesi affeder.
- Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim.”
 Bu hâl, sabaha kadar devam eder.
Şaban ayının 15. gecesi, rahmet-i ilahi dünyayı kaplar, herkes af olur. Ancak haksız yere Müslümanlara düşmanlık besleyen ve Allahü teala ’ya ortak koşan mağfiret olunmaz.

Bu gece iki rekât kaza namazı kılana Cennette yer açılır.
Bu gece imkânı ve vakti olanın 100 rekât Salat-ül Hayr namazı kılması çok iyi olur. 

Her rekatta bir Fatiha 10 ihlas okunmalı ve iki rekatta bir selam verilmeli..
Bu meşhur bir namazdır. Ancak unutulmuştur. O yüzden sadece nasiblilere kılmak nasib olur. Peygamber Efendimiz ’in (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) dahi kıldığı bir namazdır.
Salatül hayr. Hayır namazı demektir. Kılanlara hayrı hayal edemeyeceği kadar çok olur..
Cenab-ı Allah bu namazı kılana namaz sırasında 70 kere nazar eder.
Allahü teala ona o gece 100 melek gönderir. 30’u cennetle müjdeler, 30’u Cehennem ’den yasak beratı getirir, 30’u dünyadaki sıkıntıların giderilmesi için dua eder, böyle dualar var yani. 10’u da ona hayır şeyleri getirir.

Namaza, "Berat kandilinin hayrına ve hatırına niyet ettim Allah rızası için ilk kazaya kalan sabah namazının farzını kılmaya ve Salat-ül Hayır namazına" denilirse hem bu namaz hem de Sabah namazı borcu olanlar bunları yerine getirir.
Sabah namazı borcu olmayanlar, “Niyet ettim Allah rızası için Salat-ül Hayır namazına” demesi yeterlidir.
Namazın sonunda dua ederken; Levh-i mahfuz defterinde cennetlikler kısmında adının olması ve cennete gidenlere verilen cennetlik beratını almayı istemeli.
Dünya ve ahiret huzurunu ve son nefeste şahadet istemeli sonra dünyalık sıkıntılar, hayırlı Hayırlı uzun ömür, hastalık ve kaza ile belalarla ilgili  talepte bulunulmalı.
Namazın sonunda, “Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ” duasını okumalıdır.
Büyüklerin verdiği mana ile: “Ya Rabbi bizi katı kalpten ve şirkten uzak olarak ve kafir ve şaki olmaktan uzak olarak rızıklandır” demektir.
Bu gece dua ederken "Ya Rabbi şakiler defterinde isem saidler defterine yaz, Saidler defterinde isem orada sabit kıl" demelidir.
SALEVAT-I ŞERİFE
Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âlihi bahri envârike ve ma'dini esrârike ve lisâni hüccetike ve arûsi memleketike ve imâmi hazretîke ve hâtimi enbiyâike salâten tedümü bidevâmike ve tebka bibekaike salâten turdîke ve turdîhi ya terda biha anna ya erhamerrâhimîn
MANASI

Rabbımız!..
Rasûlullah’a ve O’nun âline salat eyle. O senin nur ummanındır. Sırlarının kaynağı, lisanının hücceti, memleketinin arusudur (Güneşidir).
Yüce huzurunun imamı olup, Peygamberlerinin sonuncusudur.
Habib-i Hûda Sultan-ı Enbiya Muhammed Mustafa Efendimize (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) öyle bir Salât eyle ki; Zâtının devamınca devam etsin. Yüce zâtının bekâsınca bâki kalsın.
Öyle bir salât eyle ki; seni de razı etsin, O’nu da razı olsun.
Bu salevat-ı şerife nedeniyle bizden razı olasın Ey merhametliler merhametlisi..
ALLAH KABUL ETSİN 
Berat kandiliniz mübarek, akıbetiniz hayır olsun İnşallah.
Rabbim bu gece ettiğiniz ve edeceğiniz bütün duaları kabul ve makbul eylesin.
Bizleri, hısımlarımızı, sevenlerimizi ve sevdiklerimizi, memleketimizi, cümle İslam memleketlerini ve Ümmet-i Muhammed’i başta Virüs musibetinde ve cümle musibetlerden azad eylesin.
Bu gecenin hatırına edilen duaların hatırına duamızı kabil eyle Ya Rabbi..
Kandilinizi tebrik ederim.

METİN ÖZER/HABERVİTRİNİ
 

 

Güncellenme Tarihi : 6.3.2023 19:21

İLGİLİ HABERLER