Gündem
  • 28.1.2024 21:20

Biden : Askerlerimizi İran öldürdü ve mutlaka karşılık görecek

Ürdün'de İran bağlantılı insansız hava aracı saldırısında üç ABD askeri öldü, 34'e kadar kişi yaralandı…

Başkan Joe Biden ve ABD'li yetkililer Pazar günü yaptıkları açıklamada, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınında konuşlanmış ABD kuvvetlerine insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda üç ABD askerinin öldüğünü ve düzinelerce yaralandığını söyledi .

Biden, İsrail-Hamas savaşının Ekim ayında patlak vermesinden bu yana ABD kuvvetlerine yönelik ilk ölümcül saldırı olan ve Orta Doğu'da şok dalgaları yaratan saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tuttu.

Biden yaptığı açıklamada, "Hala bu saldırının gerçeklerini toplarken, bunun Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz." dedi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters'e konuşan ABD'li bir yetkili, en az 34 personelin olası travmatik beyin hasarı açısından değerlendirildiğini söyledi. İki farklı yetkili, bazı yaralı ABD kuvvetlerinin daha ileri tedavi için üsten tıbbi olarak tahliye edildiğini söyledi.

Dördüncü bir yetkili, dronun kışlanın yakınına çarptığını ve bunun doğrulanması durumunda yüksek sayıdaki ölümü açıklayabileceğini söyledi.

Saldırı, Filistinli İslamcı grup Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve 1.200 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırısının ardından Gazze'de savaşın çıktığı Orta Doğu'da zaten gergin olan durumun büyük bir tırmandırılmasıdır. Yerel sağlık bakanlığına göre İsrail'in Gazze'ye yönelik müteakip saldırısında 26.000'den fazla Filistinli öldürüldü.

ABD şu ana kadar Washington'un bölgede savaşta olmadığı şeklindeki resmi çizgisini sürdürürken, Kızıldeniz'de ticari gemilere saldıran Yemen'deki Husi gruplarının hedeflerine saldırılar düzenledi.

Biden, Beyaz Saray tarafından yayınlanan açıklamasında, "Terörle mücadele konusundaki kararlılıklarımızı sürdüreceğiz. Ve hiç şüpheniz olmasın ki, sorumlulardan, kendi seçeceğimiz zamanda ve şekilde hesap soracağız."

İran destekli Filistinli militan grup Hamas'tan üst düzey bir yetkili olan Sami Ebu Zuhri, saldırıyı doğrudan İsrail'in Gazze'deki harekatına bağladı.

Reuters'e verdiği demeçte, "Üç Amerikan askerinin öldürülmesi, ABD yönetimine, Gazze'deki masumların öldürülmesi durdurulmadığı sürece bunun tüm ulusla yüzleşmesi gerektiği yönünde bir mesajdır."

"Gazze'ye yönelik devam eden Amerikan-Siyonist saldırganlığı, bölgedeki durumu patlatma potansiyeline sahiptir."

ABD ordusu, saldırının Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın bir üsse gerçekleştiğini söyledi. Üssün adı belirtilmedi. ABD'nin Ürdün'deki askeri faaliyeti, özellikle İsrail-Hamas çatışmasındaki gerilimin arttığı bir dönemde hassas bir konu olabilir.

Ürdün hükümet sözcüsü devlet televizyonuna, militanların Ürdün toprakları dışında farklı bir üssü hedef aldığını söyledi.

Batılı istihbarat kaynakları, Washington'un, Suriye'deki iç savaşın başladığı 2011'den bu yana sınır güvenliğini desteklemek için Ürdün'e yaklaşık 1 milyar dolar verdiğini ve son zamanlarda bu amaçla daha fazla askeri yardım gönderdiğini söylüyor.

Saldırıyı hangi İran destekli grubun gerçekleştirmiş olabileceği belli değil ancak bazı ABD'li yetkililer, tek yönlü saldırı drone'unu İran askeri güçlerinin bizzat başlattığına inanmadıklarını söyledi.

İkinci bir yetkili, "Hala gerçekleri toplamaya devam etsek de, bu kesinlikle İran destekli bir milis grubunun işidir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 28.1.2024 21:28

İLGİLİ HABERLER