Gündem
  • 25.3.2024 23:34

Biden BM'nin ateşkes kararını neçin veto etmediklerini açıkladı

Washington, Gazze ateşkes kararına oy verilmemesinin nedenini ilk kez açıklıyor ve İsrail'in tepkisini "abartılı" olarak nitelendiriyor.
Biden'in altı aydır süren bu savaşı bitirmek istediği ve bunun için de bu kez veto hakkını kullanmadığı bildirildi.
Amerikalı yetkililer ülkesinin bu kararla birlikte bugünden itibaren bir politika değişikliğine gittiğini de açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, 25 Mart 2024 Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Washington'un Gazze ateşkes kararını Hamas'ı kınamadığı için oylamadığını söylerken, Tel Aviv'in bu konudaki görüşmelerden çekilerek tepkisini anlattı. İsrail'in ateşkese tepkisinin “abartılı” olduğu düşünülüyor.

Güvenlik Konseyi'nin Gazze Şeridi'nde acil ateşkes kararı kabul etmesinden sonra ilk resmi Amerikan yorumunda Kirby, şunu vurguladı: “ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de ateşkes çağrısı yapan bir karar taslağı üzerinde oy kullanmaktan kaçınması, politikamızda bir değişikliği temsil ediyor.”

Ayrıca şunu ekledi: "ABD ateşkesi destekliyor ancak karar Hamas'ı kınamadığı için oylamada evet yerine çekimser kaldı."

"aşırı tepki"

İlgili bir bağlamda, Amerikalı bir yetkili gazetecilere verdiği demeçte, Washington'un, İsrail'in Gazze ile ilgili bu hafta yapılması planlanan görüşmelerden çekilme kararı konusunda kafa karışıklığı içinde olduğunu ve bu kararı, ABD'nin Güvenlik Anlaşması konusunda oy vermekten kaçınmasına karşı abartılı bir tepki olarak değerlendirdiğini söyledi. 

Amerikalı yetkili, küçük bir grup gazeteciye, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun görüşmelere katılmak üzere Washington'a İsrail heyeti göndermeme kararının sebebinin muhtemelen İsrail'deki iç politikadaki gerginlik olduğunu söyledi.

Yetkili ayrıca Başkan Joe Biden'ın kararla ilgili olarak Netanyahu ile iletişime geçmeyi planlamadığını ve Netanyahu'nun karar öncesinde Biden ile temasa geçmediğini de sözlerine ekledi.

John Kirby, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü/ReutersJohn Kirby, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü/Reuters

Pazartesi günü erken saatlerde, 14 ülke Güvenlik Konseyi'nin Ramazan ayı boyunca Gazze'de ateşkes yapılmasını öngören kararına lehte oy verirken, ABD oylamada çekimser kaldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Tel Aviv'in Washington'a yapması planlanan müzakere heyetinin ziyaretini iptal etme açıklamasına ilişkin yorum yapan Kirby, şunları söyledi: "Hayal kırıklığı oldu. Çok hayal kırıklığına uğradık, çünkü Washington'a gelecekler ki biz de Refah'a saldırı. konusunda alternatifleri tartışalım."  Gelmedikleri için tartışacak bir şey kalmadı..

Ancak BM kararından bağımsız olarak Amerikalı yetkililerin şu anda Washington'da bulunan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile rehineler, insani yardım ve Refah kentindeki sivillerin korunması gibi konularda ayrı görüşmeler yapmasının planlandığını kaydetti. 

ABD, Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısı yapan kararlarının yayınlanmasını engellemek için defalarca "veto" yetkisini kullandı ve yakın zamanda doğrudan ateşkes çağrısı içermeyen bir karar çıkarmaya çalıştı ancak Rusya ve Çin bunu iptal etti. 

Netanyahu'nun kararı

Pazartesi günü erken saatlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, planlandığı gibi Washington'a bir heyet göndermeyeceğini söyledi; Bu, ABD'nin, Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada veto hakkını kullanmaktan kaçınmasının ardından geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu/Reuters

Netanyahu, ofisinden yapılan açıklamaya göre, Washington'un öneriye karşı veto yetkisini kullanmamasının önceki pozisyonundan "açık bir geri çekilme" olduğunu ve Filistin İslami Direniş Hareketi'ne (Hamas) karşı savaş çabalarına zarar vereceğini belirtti. Gazze'ye zarar vermenin yanı sıra 130'dan fazla rehinenin serbest bırakılması çabaları da sürüyor.

Netanyahu'nun ofisi şunları söyledi: "Amerika'nın tutumundaki değişiklik ışığında, Başbakan Netanyahu heyeti göndermemeye karar verdi."

Filistin kaynaklarına göre İsrail ordusu, geçen 7 Ekim'den bu yana Gazze'de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce ölü ve yaralı bırakan yıkıcı bir savaş yürütüyor ve bu da Tel Aviv'in Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanmasını gerektirdi. “soykırım” gerekçesi.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2024 23:43

İLGİLİ HABERLER