Gündem
  • 31.5.2024 23:15

Biden : HAMAS İsrail'in bu tekilfini kabul etmeli

Başkan  Joe Biden Cuma günü Hamas'ın Gazze'de 8 aydır devam eden çatışmayı başlatan türde bir saldırıyı artık gerçekleştiremeyecek kadar gerilediğini öne sürerek , İsrail'in bu eziyeti sona erdirmek için sunduğu üç aşamalı bir öneriyi ortaya koydu. Krizi şöyle ilan etti: "Bu savaşın sona ermesinin zamanı geldi."

Bu belki de Biden'ın İsrail'e Gazze'deki operasyonuna ilişkin belirttiği hedeflere ulaşıldığını ve rehine anlaşması kapsamında çatışmaları durdurma zamanının geldiğini söylerken gittiği son noktaydı.

Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, "Bu noktada Hamas, İsrail'in bu savaştaki ana hedeflerinden biri olan ve açıkçası haklı bir hedef olan 7 Ekim'i artık gerçekleştiremez" dedi.

Kendisi, rehinelerin serbest bırakılmasını "tam ve eksiksiz bir ateşkes" ile eşleştirecek üç aşamalı bir İsrail önerisini az önce ortaya koymuştu; kendisine göre bu plan, Gazze'ye barış getirmek için en iyi umuttu.

"Bu gerçekten belirleyici bir an" dedi.

Biden, İsrail'in teklifinin bu hafta iletildiğini söyledi. İlk aşama altı hafta sürecek ve "İsrail güçlerinin Gazze'nin tüm yerleşim bölgelerinden çekilmesini" ve "yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında aralarında kadınlar, yaşlılar ve yaralıların da bulunduğu bir dizi rehinenin serbest bırakılmasını" içerecek.

Faz 2'nin "erkek askerler de dahil olmak üzere hayatta kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik takasa" olanak sağlayacağını söyledi.

Biden, "Ve Hamas taahhütlerini yerine getirdiği sürece geçici ateşkes, İsrail'in önerilerinin ifadesiyle, 'düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulması' olacaktır" dedi.

Başkan, 3. Aşamada "Gazze için büyük bir yeniden inşa planının başlayacağını ve öldürülen rehinelerden geriye kalanların ailelerine iade edileceğini" söyledi.

Biden'ın İsrail önerisini ayrıntılarıyla açıklamasından bir saatten az bir süre sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Hamas yenilene kadar savaşı sonlandırmayacağı konusunda ısrar etti.

Başbakanlık, yaptığı açıklamada, "Savaş, tüm hedeflerine ulaşılıncaya kadar sona ermeyecek" dedi.

Açıklamada, "İsrail hükümeti, rehinelerimizi mümkün olan en kısa sürede geri verme arzusunda birleşmiştir ve bu hedefe ulaşmak için çalışmaktadır" denildi. “Bu nedenle Başbakan, müzakere ekibine bu hedefe ulaşmak için bir taslak sunma yetkisi verirken, tüm rehinelerimizin geri gönderilmesi ve Hamas'ın askeri ve idari birimlerinin ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere savaşın tüm hedeflere ulaşılıncaya kadar bitmeyeceği konusunda ısrar etti. Yetenekler.

Başbakanlık Ofisi, İsrail'in teklifinin "kesin taslağının" İsrail'in "bu ilkeleri korumasına" izin verdiği konusunda ısrar etti.

Açıklamanın yayınlanmasından kısa bir süre sonra, Kongre'nin en üst düzey dört liderinin Netanyahu'yu Kongre'nin ortak toplantısına davet ettiği açıklandı, ancak bunun gerçekleşmesi için herhangi bir tarih belirtilmedi.

Güncellenme Tarihi : 1.6.2024 02:06

İLGİLİ HABERLER