Gündem
  • 11.5.2024 12:32

Biden'in İsrail'e verdiği ültimatomun kamuoyuna açıklamasında bakın neler yaşandı

Biden'ın Refah konusunda İsrail'e verdiği ültimatomu kamuoyuna açıklama kararı

Başkan Joe Biden'ın bu hafta Refah şehrine yapılacak büyük bir İsrail saldırısının bazı ABD silahlarının durdurulmasına yol açacağı yönündeki ültimatomunu kamuoyuna açıklama kararı kolay alınmadı.

Bu, Başbakan Binyamin Netanyahu ile Şubat ortasından başlayarak, insani yardım için kritik bir kanal olan güney Gazze'deki yoğun nüfuslu şehri işgal etme planlarını yeniden gözden geçirmeye çağıran çok sayıda telefon görüşmesinin ardından geldi.

Yetkililere göre, Biden'ın üst düzey ulusal güvenlik görevlileri ile İsrailli mevkidaşları arasında saatler süren sanal ve yüz yüze toplantılar aynı mesajı göndermeyi amaçlıyordu: Biden'ın yardımcılarının ortaya koyduğu Hamas'ın peşinden gitmenin başka yolları da var. Yetkililer, bir milyondan fazla Filistinlinin güvenlik aramak için gittiği bir şehri işgal ettiğini söyledi.

Başkan ve ekibi, Netanyahu'yu birçok düzeyde, büyük bir Refah işgalinin Amerikan silahlarıyla desteklenmeyeceği konusunda uyardı. Beyaz Saray yetkilileri Perşembe günü yaptığı açıklamada bunun , Beyaz Saray'ın İsrail hükümeti  tarafından iyi anlaşıldığına inandığı bir mesaj olduğunu söyledi.

Yine de bu uyarıları kamuoyuna duyurmak, Biden'ın uzun süredir atmaktan çekindiği bir adımdı . 
Bunu yapmak, Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırılarının ardından Gazze'de savaşın başlamasından bu yana ABD-İsrail ilişkilerinde bir dönüm noktası ve en büyük kopuş anlamına gelecektir. Kendi partisindeki ilericilerin Gazze'deki insani acıyı sınırlamak için adımlar atması yönündeki baskısına rağmen Biden, Netanyahu ile açık bir sürtüşmeden kaçınmaya dikkat etti.

Yine de Netanyahu'nun savaş kabinesi toplantılarında Refah'a gitme kararının yakın olduğu görülüyordu. İsrail Savunma Kuvvetleri artık Refah'ta ve sınırı boyunca bir varlık oluşturarak iki yardım giriş noktasını kapattı ve daha büyük bir saldırının yaklaştığı konusunda uyarıda bulundu.

Yetkililer, sonunda Biden'ın uyarılarının dikkate alınmadığına inandığını ve bu nedenle rotasını değiştirdiğini söyledi.

Geçen hafta Biden, yönetim yetkililerinin Refah'a atılmasından korktuğu İsrail'e 3.500 bombanın durdurulmasına imza attı. Çarşamba günü Wisconsin'deki bir devlet üniversitesinde CNN'den Erin Burnett'le röportaj yapmak için oturan Biden, Netanyahu'ya özel olarak zaten açıkladığını söylediği şeyi dünyaya açıkça ifade etti.

Biden, Burnett'e şöyle konuştu: "Eğer Refah'a giderlerse, tarihsel olarak Refah'la başa çıkmak için, bu sorunu çözen şehirlerle başa çıkmak için kullanılan silahları tedarik etmiyorum."

Beyaz Saray: Ültimatomun sürpriz olmadığını söyledi

Başkanın yardımcıları, mesajın İsrail'deki hedef alıcıları için sürpriz olmaması gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, "Sizi temin ederim ki, Erin Burnett'le yaptığı röportajda kendisini ifade ettiği doğrudan ve açık sözlülük ve endişeleri, Başbakan Netanyahu ve İsrailli yetkililere kendisini ifade etme biçimiyle tutarlıdır" dedi. perşembe günü söyledi.

Kirby, İsrail hükümetinin büyük bir Refah saldırısının Amerikan silah sevkiyatının geleceği üzerindeki etkilerini "bir süredir anladığını" söyledi.

Başkanın görüşlerinin farkında olsun ya da olmasın, İsrailli yetkililer kamuoyuna yapılan duyuruya şokla tepki gösterdi. Netanyahu meydan okuyordu.

"Yalnız durmamız gerekiyorsa yalnız kalırız. Gerekirse tırnaklarımızla mücadele edeceğimizi söyledim” dedi. İsrailli yetkililer ayrıca Biden'ın duyurusunun önemini küçümsemeye çalıştı. IDF sözcüsü Daniel Hagari, İsrail'in planladığı görevler için ihtiyaç duyduğu silahlara zaten sahip olduğunu söyledi.

Biden, CNN'e 2000 kiloluk bombaların yanı sıra, Refah işgali durumunda topçu silahlarının da durdurulabileceğini söyledi. Boyutları bombalardan daha küçük olmasına rağmen Biden yönetimi, topçuları kentsel alanlarda tehlikeli sonuçlar doğurabilecek, ayrım gözetmeyen ve kesin olmayan silahlar olarak görüyor.

İsrail'in Refah'taki niyetine dair şüpheler

İsrail, Refah'taki mevcut harekâtının "sınırlı" olduğunu iddia etti ve bu, ABD'li yetkililerin de tekrarladığı bir açıklama. Ancak CNN'in edindiği bilgiye göre perde arkasında İsrail'in niyetine dair şüpheler sürüyor ve ABD'ye nasıl ilerlemeyi planladığı konusunda sınırlı bir netlik sağlanıyor.

Çatışma boyunca Biden'ın Netanyahu'ya duyduğu hayal kırıklığı daha da arttı, hatta ABD başkanı açıkça İsrail devletine olan desteğinin sarsılmaz olduğunu iddia etti.

Biden, İsrail-Hamas savaşının gidişatı ne olursa olsun, kendisi başkan olduğu sürece ABD'nin İsrail'in en sadık müttefiki olarak kalacağını açıkça belirtti. Danışmanlar, bu kanaatin başkanın Netanyahu ile ilişkisinin gelişiminden ayrı ve ayrı olduğunu söyledi.

Biden'ın kıdemli bir danışmanı CNN'e "İsrail, Netanyahu ile aynı şey değil" dedi.

İlişkide sinir bozucu olan tek kişi Refah değildi. Biden'ın yakın danışmanlarının anlattıklarına göre, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Nisan ayı başlarında Gazze'de biri Amerikan vatandaşı olan yedi World Central Kitchen yardım görevlisini kazara öldürmesi, başkanın zaten gergin olan sabrını kırdı.

Danışmanlar, Biden'ın haberi öğrenmesinin ardından öfkesini dile getirdiğini söyledi. Yardım çalışanlarının ölümlerini, İsrail'in savaşını yürütmesini beklediği en temel yöntemlerden bazılarında kabul edilemez bir "çöküş" olarak gördüğünü ve o anın yeni bir tepki gerektirdiğini danışmanlara açıkça ifade etti. Ekibi hızla Netanyahu ile bir telefon görüşmesi ayarladı.

'İsa'ya gel' anı

Birkaç hafta önce Biden, Capitol Hill'deki arkadaşlarıyla - sıcak mikrofona kaydedilen yorumlarında - kendisinin ve başbakanın muhtemelen bir tür kopuşa doğru ilerlediğini paylaşmıştı. İki liderin "İsa'ya gelme" anının geleceğini öngördü.

Pek çok danışman, Biden'ın Nisan ayında Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinin, en azından iki liderin o ana kadar "İsa'ya gelme" anına yakın olduğunu inkar etmedi. Kısa görüşmede Biden, Netanyahu'ya yeni bir uyarıda bulundu: İsrail rotasını düzeltmezse ABD, çatışmada müttefikini nasıl desteklediğini yeniden değerlendirecek.

Bu, savaşın başlamasından altı ay sonra Biden'ın ABD'nin İsrail'e desteğini şartlandırmayı ciddi olarak düşünmeye başladığının en açık sinyaliydi. Ancak o zaman bile bu sonuçların tam olarak neye benzeyeceği ve İsrail'in hangi eylemlerinin Biden'ı uçurumun kenarına sürükleyeceği bilinmiyordu.

Beyaz Saray, çağrılarından bu yana İsrail'i, ek geçiş noktaları açmak da dahil olmak üzere insani yardımı artırmaya yönelik adımlar attığı için övdü. İsrailli yetkililer şehirde Hamas'ın peşine düşmenin gerekliliği konusunda ısrar ederken, Biden'ın yardımcıları orada sivilleri korumaya yönelik bir plan görmediklerini söylerken Refah ilişkiye gölge düşürmeye devam etti.

Konuyu bilen kaynaklara göre, iki taraf arasındaki görüşmelerde konu üzerinde fikir birliği sağlanamadı. Beyaz Saray yetkilileri İsrail'in sivilleri koruma planlarına ikna olmadı ve kamuoyuna yaptığı açıklamalarda şehrin işgalinin insani bir felaket anlamına geleceğini açıkça belirtti.

Kirby Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Başkan ve ekibi birkaç haftadır, bir milyondan fazla insanın gidecek güvenli hiçbir yer olmadan barındığı Refah'ta büyük bir kara operasyonunu desteklemediğimizi açıkça ifade etti." dedi. "Başkan bunu açıkça söyledi ve bunu defalarca ve doğrudan Başbakan Netanyahu'ya iletti."

İki partiden gelen eleştiriler Biden'ın kamuya açık ültimatomunun ardından geldi

Biden'ın CNN röportajının ardından yetkililer, Beyaz Saray'ın yardımın koşullandırılması konusundaki tutumunun varsayımsal olduğunu vurguladı: ABD, uzun süredir müttefiki olan Refah'ı işgal etmeye başlarsa sağladığı ekipman ve silahları yalnızca kısabilir.

Bu, Trump'ın "İsrail'in güvenliğinden uzaklaşmadığını" açıkça belirtmesine rağmen, onu eleştirenlerin onu İsrail'den vazgeçmekle suçlamasına engel olmadı. Eski Başkan Donald Trump'tan Utah Senatörü Mitt Romney'e kadar GOP yelpazesindeki Biden'ın siyasi muhalifleri, duyuruyu teröristlerle devam eden bir savaşın ortasında bir terk edilme mesajına benzetti.

Hatta az önce bir görevden alınma girişiminden kurtulan Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson, Politico ile yaptığı röportajda Biden'ın bu açıklamayı yaptığında "üst düzey bir an" yaşadığını bile öne sürdü.

Bazı Demokratlar da eleştirilerini dile getirdi. İsrail'in sadık bir destekçisi olan Pensilvanya Senatörü John Fetterman, Biden'ın İsrail'e bazı silah sevkıyatını durdurma planına katılmadığını söyleyerek, bu hareketin "Hamas'a PR savaşını kazandığını gösterdiği" uyarısında bulundu.

CNN'den Manu Raju'ya "Bu konuda endişeliyim ve başkanla aynı fikirde değilim" dedi.

Montana'dan savunmasız bir Demokrat olan Senatör Jon Tester, Biden'ın silah sevkıyatını nasıl yürüttüğü sorulduğunda "bunu serbest bırakması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin de Perşembe günü ilerleyen saatlerde yönetim yetkilileriyle planlarının ayrıntıları hakkında konuşmayı planladığını söyledi.

“Hukuksal olarak ne yaptıklarını ve nedenlerini öğrenmeye çalışıyorum” dedi. "Bu nedenle, yönetimle konuşma fırsatı bulana kadar herhangi bir spesifik yorum yapmayı erteleyeceğim."

Her ne kadar Başkan'ın tutumu, savaşın başlangıcından bu yana İsrail'e karşı kamuoyunda en sert tutumu oluştursa da, kendi partisinde ABD desteğinin sona ermesi için propaganda yapanları da tatmin etme konusunda çok az şey yapmış gibi görünüyordu.

"Bunun ileriye doğru atılmış iyi bir adım olduğunu düşünüyorum. Vermont'un demokratik sosyalisti Senatör Bernie Sanders, CNN'e yaptığı açıklamada, daha fazlasını yapmamız gerektiğini düşünüyorum, dedi ve Biden'ın silahların şartlandırılmasıyla ilgili uyarısının "çok daha önceden yapılması gerekirdi" diye ekledi.

Güncellenme Tarihi : 11.5.2024 13:23

İLGİLİ HABERLER