Gündem
  • 5.4.2021 12:18

Bildirici amiraller arasında karanlık isimler var!.. Bakın ne yazmışlar?

 Türkiye gündemine bomba gibi düşen ve büyük tepki çeken 104 amiralin darbe çağrışımlı bildirisiyle ilgili ilginç detaylar var. Bildırici 104 emekli amiralden Bülent Bostanoğlu'nun 15 Temmuz darbe girişimi gecesiyle ilgili karanlıkta kalan tarafları bulunuyor. Bir diğer emekli amiral Türker Ertürk'ün ise tv ekranında PYD'yi sempatik gösteren konuşmaları mevcut. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

Son dakika haberleri.... 104 emekli amiral tarafından imzalanan skandal darbe çağrışımlı bildiri büyük tepkiye neden oldu. Öte yandan 104 amiralin içinde birbirinden dikkat çekici isimlerin de bulunduğu ortaya çıktı. Amiraller arasında 15 Temmuz darbesi sırasında şaibeli olan isimler de var, yine televizyon ekranlarında PYD'yi sempatik göstermeye çalışanlar da!

BÜLENT BOSTANOĞLU: Emekli oramiral. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanı'ydı. 15 Temmuz akşamı Yeşilköy'deki Çınar Otel'de ailesiyle düğüne katılmıştı. Bostanoğlu o gece darbecilerin gözaltına almadığı tek kuvvet komutanı.

MESUT ÖZEL: Emekli tuğamiral. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Deniz Harp Okulu Komutanı'ydı. O gece darbeciler tarafından Maltepe Askeri Cezaevi'ne kapatıldığı öne sürüldü. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde müşteki olarak alınan ifadesinde "Telefonumla Koramiral Adnan Özbal'ı arayaraksalıverilmem için 1. Ordu Komutanlığı'ndan emir beklendiğini söyledim. O da bana 'Merak etme ben görüşüp seni oradan çıkarttıracağım' dedi. Çok kısa süre içerisinde Oramiral Bülent Bostanoğlu aradı. Cezaevi müdür yardımcısı yarbayı telefona istedi ve kendisine benim derhal salıverilmem için emir verdi" demişti.

TÜRKER ERTÜRK: Emekli tuğamiral. 2019'da TV'de Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin yaptığı skandal açıklamada "O bölgede federatif yapı içinde Kürtler (PKK/PYD) olsun daha iyi" demişti.

RAMAZAN CEM GÜRDENİZ: Emekli tümamiral. Son zamanlarda Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de verdiği Mavi Vatan mücadelesine ilişkin videolarıyla gündeme gelmişti. Buna rağmen Mavi Vatan mücadelesinin öncülüğünü yapan Başkan Erdoğan ve hükümete yönelik skandal bildiriye imza atması dikkat çekti.

DENİZ CORA: Emekli koramiral. Balyoz ve Ergenekon davaları kapsamında yargılanmıştı. O dönemde "Hükümete yönelik darbe girişimi"nde bulunduğu iddiasıyla suçlandı ancak bu davalarda beraat etmişti.

BİLDİRİNİN YAYINLANMASINDA AKTİF FAALİYET GÖSTERDİLER
14 amiralin "Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma" suçundan re'sen soruşturma yapıldığı belirtilerek Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Veysel Kaçmaz tarafından verilen gözaltı kararında, zanlıların bildiriyi hazırlayan ve yayımlanma sürecinde aktif olarak faaliyet göstererek imza listesinde yer alan diğer kişiler tarafından imzalanmasını sağladığı belirtildi. 10 şüphelinin ev ve işyerlerinde arama izni verilen gözaltı kararında, emekli amirallerin 4 gün gözaltında kalacakları öğrenildi.

CUMHURİYET GAZETESİNDE AYNI GÜN YAZISI YAYINLANDI
Emekli amirallerden Ergun Mengi, Atilla Kezek Ankara'da, Alattin Sevim, Ramazan Can Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk İstanbul'da, Turgay Erdağ ile Ali Sadi Ünal ise Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde gözaltına alındı. İstanbul'da yaşayan emekli amirallerden Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat ise yaş durumları nedeniyle gözaltına alınmadan ifadeye çağrıldı. Gözaltına alınan emekli amiraller arasındaki Ergun Mengi'nin İYİ Parti Uluslararası Siyasi Kuruluşlar ve Jeo Stratejik Analizlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olduğu belirlenmişti. Emekli amiral Ramazan Cem Gürdeniz ise bildiri yayınlandığı gün Cumhuriyet Gazetesinde "Kanal İstanbul Mavi Vatan'ın Karşıtıdır" başlıklı köşe yazısı yayınlanmıştı.

TEHLİKELİ OLAYLAR VURGUSU YAPMIŞLARDI
Bir internet sitesinde bazı emekli amirallerin imzasıyla yayımlanan ve hazırlayanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılan açıklamada, Montrö Sözleşmesi'nin tartışma konusu yapılmasına neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği belirtilmişti. Açıklamada ayrıca, basında ve sosyal medyada yer alan "kabul edilemez" nitelikteki bazı görüntülerin üzüntü kaynağı olduğu belirtilerek, "TSK ve Deniz Kuvvetleri'ni Atatürk'ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabaları" kınanmıştı. Skandal bildiride "Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir." ifadeleri yer alıyordu.

İŞTE O İSİMLER

Güncellenme Tarihi : 5.4.2021 13:58

İLGİLİ HABERLER