
BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK OLUYOR...
İSTANBUL - Deloitte'un Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji (TMT) alanlarındaki küresel gelişim, eğilim ve öngörülerini içeren TMT Trendleri 2005 raporu tanıtıldı.
Dünya çapında 5 bin iş adamı ve üst düzey yöneticinin katılımıyla hazırlanan raporda, telekom sektöründe beklenen gelişmelerden, medya sektöründeki hızlı dönüşüme elektronik virüslerde yaşanacak patlamalara ve kuantum bilgi işlem teknolojisine, nano teknolojiden robot teknolojisindeki son gelişmelere kadar birçok konuda çarpıcı öngörüler yer aldı.
Leke tutmayan elbiseler... Kendi kendini temizleyen camlar... Çimleri biçen robotlar... Binanın içinde sabit telefon, dışarıda ise cep telefonu olan yeni karma telefon... Bütün bunlar yeni yayımlanan bir bilim kurgu romanında değil, Deloitte tarafından hazırlanan bir raporda yer alıyor. Denetim, vergi, danışmanlık ve kurumsal finansman alanlarında dünyanın önde gelen firmaları arasında yer alan Deloitte, Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji (TMT) sektörlerinde 2005 yılı öngörülerini içeren raporunu, bir basın bilgilendirme toplantısıyla tanıttı. TMT Trendleri 2005 raporu, Deloitte'un dünya çapında 5 bini aşkın teknoloji, medya ve telekomünikasyon iş ortakları ile üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Raporda yer alan 4 bölümde mobil iletişim, sabit hat, medya ve teknoloji sektörlerindeki gelişmelerle ilgili öngörüler yer aldı. Raporda ayrıca yeniliklerin değer yaratacak bir şekilde iş hayatında nasıl uygulanabileceği konusunda, Deloitte'un tavsiyeleri bulunuyor. Rapordaki öngörülerden bazıları şöyle:
"- Cep telefonu aboneleri ve gelirleri artacak: Cep telefonu abonelerinin sayısı, 2005 yılı sonuna kadar 2 milyara ulaşacak. Hizmetlerde en büyük payı, yüzde 80 ile yine ses hizmetleri alacak. Cep telefonu melodileri ve oyunları karlı bir sektör olmaya devam edecek.
- Sabit Hat, VoIP ve Geniş Bant gücünü artıracak: Sabit telefon şebekesi, kalitesi ve güvenilirliğiyle sektördeki liderliğini koruyacak. İnternet üzerinden sesli görüşme yapmaya olanak veren VoIP ise yaşadığı sorunlardan ötürü inişli çıkışlı bir yıl yaşayacak. Geniş bant İnternet yayılmasını sürdürecek ve birçok ülkede normal telefon hatları üzerinden erişim mümkün olacak.
- İnternet'te yasal müzik: İnternet üzerinden yasal yollardan indirilen müziklerin sayısında önemli artış yaşanacak.
- Reklamlar yazılımlara entegre edilecek: Reklamlar bilgisayar, hatta cep telefonu yazılımlarına entegre edilecek.
- İnternet'in Medya kuruluşlarıyla rekabeti yoğunlaşacak: Bloglar (Web günlükleri) ve Wikiler (değiştirilebilir Web sayfaları) medya organlarının karşısına ciddi rakipler olarak dikilecek, nüfuzlarına ortak olacaklar.
- Nanoteknoloji giderek daha fazla yayılacak: Ancak mikroskopla görülebilecek makinalar, sağlıktan tekstile kadar hayatımızın her alanında rol alacak.
- Elektronik virüslerin sayısında patlama yaşanacak: İnternet'e bağlı cihazların sayısı ve çeşidinin artmasıyla, virüslerin sayısında da artış yaşanacak.
- Dijital suça karşı elektronik kimlikler: İnternet üzerindeki sahtekarlık ve kimlik hırsızlıklarıyla mücadelede devletler, elektronik kimliklere yönelecekler.
- WiFi beklenen başarıyı sağlayamayacak: Sağladığı kolaylıklara rağmen, WiFi başarısını gelire çevirmeyi başaramayacak.
- RFID çığır açacak: Radyo Frekanslı Tanıma (RFID) sistemi, barkodun yerini almakla kalmayacak, sağlıktan lojistiğe, ulaşımdan inşaata kadar tüm sektörlerde kullanılmaya başlayacak. RFID ile israf azalacak, hırsızlığın önü alınacak, stok idaresi kolaylaşacak, verimlilik artırılacak."
Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye'nin Stratejik Planlama, İş Geliştirme ve Pazarlama'dan Sorumlu Ortağı Sait Gözüm, telekomünikasyon, medya ve teknoloji sektörlerinin kritik önemi bulunduğunu ve bunların gelişmiş ekonomilerin en dinamik kesimi olduğunu belirtti. Gözüm, "Dünyada en hızlı değişim Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji alanlarında yaşanıyor. Hızlı bir yapısal dönüşüm sürecinden geçmekte olan ve AB'ye uyum sağlamaya çalışan Türkiye de, bu değişimi iyi izlemek ve sonuçlarını öngörmek zorundadır. Ancak bu sayede, hayati öneme sahip bu sektörlerde gerçekçi stratejiler oluşturulabilir. Dünya ekonomisiyle her geçen gün biraz daha bütünleşen ülkemiz, küresel eğilimlerin dışında kalamaz. Deloitte'un hazırladığı çalışmanın, firmaların büyüme ve başka şirketlerle birleşme stratejileri, tedarik zinciri, finansman ve insan kaynakları planlamaları alanında bu eğilimleri ortaya koymak bakımından çok yararlı olduğuna inanıyorum" dedi.