
BİLİMADAMLARI ERKEK OLMADAN KADININ HAMİLE KALMASINI SAĞLAYAN BİR YÖNTEM KEŞFETTİ
Bilimadamları, yumurtaların spermsiz, sperm tarafından döllenmiş gibi harekete geçmesini sağlayan bir yöntem buldular.
Cardiff Üniversitesi Wales Tıp Okulu`ndan bir ekip, bunun, embriyonik kök hücrelerini üretmek için etik olarak daha kabul edilebilir bir yöntem olduğunu söylüyor.Embriyolar babaya ait kromozom taşımıyorlar, bu yüzden bebek haline gelemiyorlar.New Scientist dergisinde tanımlanan yönteme göre spermde bulunan, yumurtanın bölünmesini harekete geçiren bir enzim kullanıyor.Yumurtanın bölünmesini sağlayan biyolojik bir tetikleyici bulmaları inanılmaz birşey olarak ifade ediliyor.Araştırmacılar, enzimin çocuk sahibi olamayan çiftler için de kullanılabileceğinin müjdesini veriyor; çünkü erkeğin sperminde, PLC-zeta adlı kilit proteinden çok az var.PLC-zeta (phospholipase C-zeta), sperm tarafından üretiliyor ve yumurtanın döllenmesini sağlamada kilit bir rol üstleniyor.
Araştırmacılar, enzime ``hayat kıvılcımı`` adını verdiler.PLC-zeta verilen yumurtaların, 4 ila 5 gün boyunca döllenmeyi sürdürdüğü kaydediliyor.Bu, blastosist süreç. Döllenme yoluyla oluşmuş embriyolar için, kök hücrelerin alınabileceği bir dönem.Araştırmacılar, bunun keşfettikleri yöntemle de mümkün olabileceğini söylüyor.Araştırmada yer alan bilimadamlar, kök hücreleri üretmek için blastosistler yaratmanın yeni yollarını arayan ekiplerden birinde çalışıyor.
Profesör Karl Swann öncülüğünde çalışan Cardiff ekibi, embriyoların, doğal yolla döllenen yumurtaların yaşadığı değişiklerin aynısını yaşadıklarını buldular. Bu da kök hücreleri üretebilecekleri anlamına geliyor.
Bu yöntemin, geleneksel in vitro fertilizasyon-ivf (tüp bebek) yönteminin işe yaramadığı erkeğe bağlı kısırlılık vakalarındaki çiftlere de yardımcı olabileceği kaydedildi. Bu imkanın da yumurtayı harekete geçiren PLC-zeta`da spermin yetersiz bulunmasından kaynaklanıyor olabileceği belirtiliyor.Ancak kök hücrelerinin yaygın bir şekilde kullanılması ve alıcının bağışıklık sisteminden bir saldırıyı tetiklemeyeceğinin garantisini alabilmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin altı çizildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:23