Yaşam
  • 13.10.2004 03:40

BİR HURAFE NASIL KOMEDİYE DÖNÜŞTÜ?

'Kim bu vasiyetnameyi işitip de yazmazsa, en az 10 ayrı yere göndermezse yüzü kara ola.’ denilen bir yazı yıllar önce bir devlet dairesine gönderildi. Ardından yaşananlar, filmlere konu olacak derecede komediye dönüştü.

Yazıda Portekizli Sonja Christinas adındaki genç kızın kanser hastası olduğu, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için kartvizit topladığı ifade ediliyor. Yazıyı okuyanlardan, belirtilen adrese bir kartvizit göndermesi, yazının 10 farklı devlet kuruluşuna da iletilmesi isteniyor. ‘Yüzünün kara olmasından’ korkan devlet görevlileri sessiz sedasız istenilenleri yıllardır yerine getirmiş. Yazı bugüne kadar, valiliklerden özel idare müdürlüklerine, nüfustan milli eğitim müdürlüklerine kadar bütün devlet dairelerini dolaşmış. Hatta resmi evrak gibi üzerine ‘ilgi ve sayı’ konulup zincir aksatılmamış. Ancak gerçekte ne Portekiz’de böyle bir adres bulunuyor, ne de Rekorlar Kitabı’nda ‘kartvizit’ bölümü. Zaman'ın ulaşabildiği yazışmalardan 2002 yılı Haziran’ına ait olanı, Bayburt Valiliği'nden gönderilmiş. Buraya da Erzincan Valiliği'nden gelmiş. Portekizli kızın bu yazısının ise devlet kurumlarına hangi tarihte ve nasıl girdiği bilinmiyor. 2002 yılında Bayburt’tan Gümüşhane Valiliği'ne gönderilen yazı şöyle: “Sonja Christinas isimli kanser hastası bir çocuğun Guinness Rekorlar Kitabı'na geçmek için çok sayıda kartvizit toplamaya çalıştığı ilgi yazıda belirtilmiştir. Müdürlüğümüzce aşağıdaki adrese kartvizit gönderilmiş olup, kopmamış olan bu mektup zincirinin devam ettirilmesi için ekleri ile birlikte 10 (on) ayrı kuruma ulaştırılması hususunda bilgilerinize arz ederim. Kartvizit gönderilecek adres: Sonja Christinas, Megalhues-Semece Rue De Saint Lucia 753 A 4200 Porto/Portugal.”

Yazışmalardan sonra devlet birimleri harekete geçer. Her daire 10 ayrı yere yazı gönderir. Tonlarca kağıt kullanılır, emek ve zaman harcanır. 2002’den 2004 yılına kadar geçen sürede yazışmalar da şekil değiştirmiştir: Sonja ismi 2004'e gelindiğinde Sonta, Christinas soy ismi ise Cıhıristinas olmuştur. Önceleri her yazışmada kartvizitlerin hangi adrese gönderileceği belirtilirken son yazışmalarda kız çocuğunun adresi de kaybolmuş; ama zincir hâlâ kopmamıştır. Yazışmaları ve kızın akıbetini araştıran Zaman, Portekiz'de böyle bir adresin bulunmadığını belirledi. Portekiz'in Ankara Büyükelçiliği görevlileri de birkaç senedir kendilerine Sonja Christinas isminin sorulduğunu, böyle bir kişinin varlığından haberdar olmadıklarını belirttiler. İsmini açıklamak istemeyen devlet kurumlarından birinin müdürü yazışmayı şöyle yorumluyor: “Yazıda çocuğun kanser hastası olması, rekorlar kitabına girme talebi gibi insani unsurlar, milletimizin yardım etmeye istekli duygularına hitap etmiş. Müdürlerimiz de yazının yayılmasında sakınca görmemişler.”

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:05

İLGİLİ HABERLER