SEDAT YILMAZ
İSTANBUL- Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İsmail Aytemiz, akaryakıt fiyatlarının hissedilir şekilde düşmesi için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.
Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış'ın "OPEC'te kota üstü bir üretim Avrupa'da akaryakıt fiyatlarını düşürdü. Bu düşüşler yakın zamanda Türkiye'ye de yansır. Bu düşüşler yüzde 2 - 2.5 seviyesinde olur" açıklamasını İHA'ya değerlendiren İsmail Aytemiz, "Avrupa'daki fiyat düşüşleri bize fazla yansımaz. Yansısa da çok cüzi bir şey olur. Yani Sayın Danış'ın dediği gibi yüzde 2.5 seviyesinde kalır. Yani yüzde 2.5 düşerse 1 milyon 800 bin TL eder. Bu fiyat bile Avrupa'nın en pahalı fiyatı. Dolayısıyla küçük düşüşler tüketiciyi rahatlatmaz" dedi.
"DÖRTTE ÜÇÜ VERGİ"
Akaryakıt fiyatlarının 4'te 3'ünün vergi olduğuna ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın olmadığına değinen Aytemiz, "Dünyada petrol fiyatları düşüyor diye kimse aldanmasın. Ucuzluk diye bir şey olmaz. Ancak ÖTV'de bir indirim olursa o zaman önemsenecek bir indirim söz konusu olabilir. Piyasada fiyatlar arttıkça akaryakıt bayilerinin karı aşağı çekildi. Bugün bir litre benzin 1 milyon 800 bin TL'den satılıyorsa bunun 1 milyon 360 bin lirası vergidir" diye konuştu.
Türkiye'de benzinin döviz olarak karşılığının 1 dolar 18 sent olduğuna dikkat çeken İsmail Aytemiz, "Gelişmiş ülkelerde benzinin litresi 80 sent. Türkiye'de de 60 sent olması lazım. Yunanistan'da 64 sentten benzin satılıyor. Yani kişi başına 2 bin 300 dolar düşen Türkiye'deki tüketici benzini 1 dolar 18 sentten alıyor, milli geliri kişi başına 30 bin dolar olan ülkeler 80 sentten benzin kullanıyor. Bu kadar farklılık olmaz. İşte bu ÖTV'nin akaryakıt üzerindeki baskısından kaynaklanıyor" dedi.
Türkiye'de ne petrol fiyatlarının düşmesi, ne de dövizin gerilemesinin akaryakıt fiyatlarına etki etmeyeceğini belirten İsmail Aytemiz, "Uzun zamandır söylüyoruz. Benzinin 1 milyon lira, en fazla 1 milyon 200 bin lira olması lazım diye. Diğer taraftan bayi karları yüzde 8-9, ana dağıtım şirketi karları yüzde 7 olması gerekiyor" diye konuştu.
"ENFLASYONUN DÜŞMESİNDE ETKİLİ OLDU"
Akaryakıt sektörünün kayıt içinde olduğu için bir vergi kaynağı olarak görüldüğüne dikkat çeken Aytemiz, "Bütün hükümetler buna yüklendi. Ancak bu hükümetimiz diğer hükümetlerden farklı olarak akaryakıta zam yapmadı. Eğer yapsaydı, benzin 2.5 milyon liraya çıkacaktı. Hükümet akaryakıta zam yapmadığı için enflasyon düştü ve düşmeye de meyilli. Enflasyon akaryakıt fiyatlarını düşürmedi ama, akaryakıt fiyatlarına da zam yapmamak enflasyonun düşüşünde önemli faktör oldu. Enflasyon ne kadar düşerse düşsün, petrol fiyatları ne kadar gerilerse gerilesin, döviz ne kadar inerse insin vergiler aşağı gelmedikçe akaryakıt fiyatları düşmez" dedi.
PÜİS Genel Başkanı İsmail Aytemiz, Tüpraş'ın özelleşmesi veya kamuda kalması gibi durumların da akaryakıt fiyatlarına herhangi bir etkide bulunmayacağını ÖTV oranlarının aynı şekilde kalması durumunda fiyatların yüksek seyretmeye devam edeceğini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:41