Gündem
  • 15.5.2024 09:44

Birleşmiş Milletler : Gazze savaşında ölenlerin en az yüzde 56'sı kadın ve çocuklar

Gazze savaşında ölenlerin en az yüzde 56'sı kadın ve çocuklar

BM, Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki sağlık bakanlığının rakamlarına göre ölü sayısına ilişkin tartışmaların ortasında, Gazze savaşında öldürülen binlerce kişinin en az yüzde 56'sını kadın ve çocukların oluşturduğunu söyledi.

İsrail'in dünya kurumunu "Hamas'ın propaganda mesajlarını papağan gibi tekrarlamakla" suçlamasının ardından Birleşmiş Milletler, Gazze'deki ölü sayısıyla ilgili yeni bir dökümü açıklığa kavuşturuyordu.

Erişim eksikliği nedeniyle BM kurumları, Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana sağlık bakanlığının bölgede sağladığı ölü sayısına güveniyor.

Bu durum İsrail'in eleştirilerine yol açtı ancak Birleşmiş Milletler, bakanlığın savaş öncesindeki geçiş ücretlerinin güvenilir kabul edildiğini ve "koşullar izin verdiğinde" rakamları doğrulamaya çalışacağını söyledi.

Ancak sağlık bakanlığı tarafından sağlanan ve geçen hafta BM tarafından yayınlanan yeni bir döküm, bu iddiaya şüphe düşürüyor gibi görünüyordu.

Bakanlık, 30 Nisan itibarıyla öldürülenlerin yaklaşık 25.000'inin kimliğinin tam olarak tespit edildiğini, ölen yaklaşık 10.000 kişinin geri kalanının kimlik bilgilerinin eksik olduğunu söyledi.

Tam olarak tanımlananların yüzde 40'ının erkek, yüzde 20'sinin kadın ve yüzde 32'sinin çocuk olduğu, yüzde 8'inin ise yaşlı olduğu belirtildi; bu kategori cinsiyete göre ayrılmamıştır.

DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier Salı günü yaptığı açıklamada, yeni dökümün bugüne kadar sağlanan "en kapsamlı" olduğunu söyledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2024 09:48

İLGİLİ HABERLER