Gündem
  • 10.5.2024 19:28

Birleşmiş Milletler'de Filistin'e üyelik yolu açıldı..

Filistin tasarısı BM’de onaylandı: Üyelik BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak.. Filistin’in üyelik tasarısı BM Genel Kurulu'nda onaylandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen üyelik tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde de oylanacak.

Results of the General Assembly's vote on the resolution on the status of the Observer State of Palestine.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (UNGA) Güvenlik Konseyi'ni Filistin'in BM üyeliğini yeniden değerlendirmeye çağıran kararı Cuma günü kabul edildi.

143 lehte, 9 aleyhte ve 25 çekimser oyla kabul edilen kararda, Güvenlik Konseyi'ne "konuyu olumlu bir şekilde yeniden değerlendirme" çağrısı yapılıyor ve Filistin Yönetimi'ne BM üyeliği verilmesi vurgulanıyor: "Filistin Devleti" Birleşmiş Milletlere üye olmaya hak kazanmıştır.”

BM Genel Kurulu oturumu başlamadan önce ABD'nin BM Misyonu, kararın kabul edilmesi ve üyelik başvurusunun Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi halinde ABD'nin kararı tekrar veto edeceğini belirterek şöyle konuştu: “Olanlara benzer bir sonuç bekliyoruz. Nisan içinde."

ABD misyonu, Filistin Yönetimi'nin BM üyeliği kriterlerini karşılamadığını ve kararın Filistin'in üyeliği konusunda daha önce dile getirilen endişeleri çözmediğini söyledi.

Nisan ayında Filistin Yönetimi üyelik talebini yeniden başlattı ve aynı ayın sonunda ABD, Filistin'in üyelik statüsü kazanma girişimini veto etti.

Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada ABD'nin vetosuna ek olarak 12 üyenin lehte ve bir üyenin aleyhte olduğu görüldü. İsrail, Filistin'in teklifini "utanç verici bir teklif" olarak nitelendirerek ABD'nin vetosunu övdü, Filistin Yönetimi başkanlığı ise vetoyu "haksız, ahlaksız ve haksız" olarak nitelendirdi.

Eylül 2011'de Filistin Yönetimi,  BM'nin bağımsız bir üye devlet olarak tanınmasını sağlayamadı  . Bir yıl sonra BM, Filistin Yönetimi'nin “üye olmayan gözlemci varlık” statüsünün Vatikan'a benzer şekilde “üye olmayan gözlemci devlet” olarak değiştirilmesine karar verdi.

Güncellenme Tarihi : 10.5.2024 19:37

İLGİLİ HABERLER