Ekonomi
  • 17.6.2022 12:51

Bitcoin ve kripto paralar felaketi

Küresel enflasyonda artış, Fed'in faiz artımları, Luna paniği, Rusya-Ukrayna savaşı... Tüm bu gelişmeler kripto paraları yarım yılda 2 trilyon dolar eritti. Bir İtalya ekonomisi veya Kanada ekonomisi kadar erime meydana gelirken Bitcoin 20 bin dolarlara geriledi.

Küresel enflasyonda yaşanan artış, Fed'in faiz artımları, Luna'nın yarattığı panik, Rusya- Ukrayna savaşı... Tüm bu gelişmeler kripto paraları yarım yılda 2 trilyon dolar eritti. Bir İtalya ekonomisi veya Kanada ekonomisi kadar erime meydana gelirken Bitcoin'in değeri 20 bin doların altını bile gördü.

Yeterince insan vazgeçerse veya satmak zorunda kalırsa Bitcoin'in 10 bin doların altında işlem görmesini durduracak hiçbir şey yok. Bitcoin'in ve kripto paraların fiyatı da önceki akşam Fed'in parasal sıkılaştırma adımları ve 28 yılın en hızlı faiz artırımı yapmasının ardından bir saat sonra, bitcoin 21 bin 444 dolara kadar çıktı.

Ancak bu seviye hâlâ zirvesinden oldukça uzak. Dün de hemen 21 bin 300 dolarlar seviyesine gerileme yaşandı.

Kripto para birimleri neden çöktü?

Yatırımcılar, küresel enflasyon karşısında kripto para biriminden ve daha az riskli yatırımlara doğru kaymaya başladı. TerraUSD (UST) kripto para biriminin dolara karşı sabit değerini kaybetmesinin ardından çöküş hızlandı. Kripto kışı olarak adlandırılan soğuma dönemi yerini 'kripto buzu çağına' bıraktı.

Küresel ekonomi nasıl etkiliyor?

Uzmanlar, kripto para birimlerindeki düşüşü daha geniş küresel ekonomik iklime bağlıyor. Durgunluk yaklaşıyor, enflasyon yükseliyor, faiz oranları yükseliyor ve yaşam maliyetleri de artıyor. ABD borsaları tarihinin en kötü düşüşlerini yaşıyor. Yatırımcılar kripto para birimi gibi değişken ve öngörülemeyen bir alana yatırım yapmak yerine, daha az riskli alanlara kayıyor.

Neden 2022?

Bu alana yatırım yapanlar giderek daha fazla satmaya karar verdi 2022'de. Ne kadar çok insan satarsa, değer de o kadar geri çekiliyor. Zamanlama konusunda küresel ekonomik gelişmeler kadar diğer geleneksel varlıkların aksine, kripto paraları destekleyecek gerçek bir değerin olmaması etkili. Pandemiden çıkış da zamanlamada bir diğer dikkat çekici etken.

Neden panik havası oluştu?

Düşüş yedi aydır devam ediyor ancak stablecoin'lerde yaşanan yüzde 99'a varan ani kayıp panik havası oluşturdu. En büyük borsalarından gelen haberler de paniği körüklüyor. Örneğin Binance, tüm Bitcoin para çekme işlemlerini birkaç saatliğine durdurdu. Coinbase, işgücünün yüzde 18'ini işten çıkardığını duyurdu. Korkmuş yatırımcılar daha da fazla Bitcoin satmaya başladı.

İşleri ne tersine çevirebilir?

En basit şekliyle piyasanın dengeye oturması için, halen Bitcoin'e sahip olan kişilerin onu tutması ve diğerlerinin onu tekrar satın almaya başlaması gerekecek. Bu daha önce oldu. Çünkü çabuk zengin olanların hikayeleri ve yüksek profilli ünlülerin destekleri kripto paralara yeni para çekiyor.

Değer kaybı ne kadar?

Bitcoin ve Ethereum gibi büyük para birimleri tarihi zirvelerinden yüzde 70'in üzerinde değer kaybı yaşamış durumda. Kripto yatırımcıları sadece sekiz ayda 2 trilyon dolardan değer kaybı yaşadı. Kaybedilen değeri karşılaştırmak için örnek olarak ülkelerin GSYİH'sı gösterilebilir. Kanada ve İtalya gibi ülkelerin GSYİH'si 2 trilyon doların biraz üzerinde. Brezilya'nın GSYİH'si 1.83 trilyon dolar. Yani bir Kanada kadar kayıp var denebilir

Gereğinden fazla mı abartıldı?

Kripto piyasası aşırı satın alındı. Bir şey aşırı satın alındığında, satın almanın bir yerde durması gerekir. Alıcılardan daha fazla satıcı olduğunda da bir piyasa çöküşü meydana gelir. Bunun gerçekleşmesi için çok büyük sebepler de olmayabilir.

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 17.6.2022 12:53

İLGİLİ HABERLER