BM: Gazze'de hastanelerin boşaltılması ölüm fermanı olur

2 dk okuma
BM: Gazze'de hastanelerin boşaltılması ölüm fermanı olur

Hızlı Özet

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in, Gazze'nin kuzeyindeki 13 hastaneye yönelik boşaltma emri verdiğini belirterek, yaşam desteğine bağlı hastalar ve kuvözdeki bebeklerin taşınmasının ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in, Gazze'nin kuzeyindeki 13 hastaneye yönelik boşaltma emri verdiğini belirterek, yaşam desteğine bağlı hastalar ve kuvözdeki bebeklerin taşınmasının ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) Gazze'deki gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde boşaltma emri verdiği 13 hastanede binlerce hasta ve yaklaşık 117 bin yerinden edilmiş kişinin kaldığına dikkati çekildi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail'in boşaltma emrinden derin endişe duyduğunu kaydetti.

Griffiths, "Bu insanların, hastaların gidebileceği güvenli bir yer yok. Yaşam desteğine bağlı hastalar ve kuvözdeki bebeklerin taşınması ölüm fermanı olur." uyarısında bulundu.

Halihazırda Kudüs'te bulunan Griffiths, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda ise Gazze'deki ailelerle telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "7 Ekim'den bu yana Gazze'deki ailelerin katlandıkları durum kahredici. 8 yaşında bir çocuk size ölmek istemiyorum dediğinde, kendinizi çaresiz hissetmemeniz mümkün değil." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik" devam eden ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanını başlattı.

İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315'i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'de el-Kassam Tugayları'nın elinde 240 İsrailli esir olduğunu kaydetti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 542'si çocuk, 2 bin 187'si kadın olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldüğünü, 21 bin 643 kişinin yaralandığını bildirdi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 124 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı.

İsrail bombardımanında Gazze'de 35, Lübnan'da 1 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri durma noktasına geldi.

İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırının dozunu daha da artırdı.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 48 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Bu haber 538 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Washington'da ABD ve İran arasında görüşme! Trump: Çok iyi geçti
Dünya

Washington'da ABD ve İran arasında görüşme! Trump: Çok iyi geçti

ABD Başkanı Donald Trump, "İran ile görüşme yaklaşık bir saat önce sona erdi ve üç saat süren bir toplantıydı. Çok iyi bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Önlerinde büyük bir ülke olma potansiyeli ve diğer seçenek olarak da yok oluş var" dedi.

Habervitrini11593 Görüntüleme
Trump, BM kürsüsünde konuştu: Bence İran'la anlaşma olacak
Dünya

Trump, BM kürsüsünde konuştu: Bence İran'la anlaşma olacak

BM 81. Genel Kurulu’nda konuşan ABD Başkanı Trump, konuşmasının odağına İran’ı alarak nükleer silah resti çekti. Tahran'la anlaşma için "ara seçimlerden hemen sonra" ifadesini kullanan Trump, Rusya-Ukrayna savaşının da hızlı şekilde sona ereceğini savundu.

Habervitrini11466 Görüntüleme
YPG işgalinden kurtarılan Haseke'de askeri birlikler kente konvoylarla girdi
Dünya

YPG işgalinden kurtarılan Haseke'de askeri birlikler kente konvoylarla girdi

Suriye Savunma Bakanlığına bağlı Askeri Polis birlikleri, daha önce YPG'nin kontrolünde bulunan Haseke il merkezine konvoylar halinde girerek göreve başladı. Birliklerin kentte güvenlik noktaları oluşturmaya ve görev alanlarını genişletmeye başladığı bildirildi

Habervitrini9467 Görüntüleme
Hükümet güçleri Taiz'deki stratejik noktaları geri aldı ve Husilere ağır kayıplar verdirdi.
Dünya

Hükümet güçleri Taiz'deki stratejik noktaları geri aldı ve Husilere ağır kayıplar verdirdi.

Yemen silahlı kuvvetlerine bağlı Taiz Askeri Ekseni, savaş uçaklarının, valiliğin güneydoğusundaki Hayfan Bölgesi'ndeki El-Ahkoum cephesinde Husi mevzilerine, toplanma yerlerine ve araçlarına beş hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Askeri kaynakların, saldırıların Hayfan ve El-Subaiha cephelerine doğru ilerleyen takviye birliklerini hedef aldığını belirttiği ifade edildi.

Habervitrini11330 Görüntüleme