Sağlık
  • 11.5.2024 19:30

BM'den 30 yıllık araştırma.. İşte asla eve sokmamamız gereken yiyecekler

30 yıllık bir araştırmaya göre kaçınmanız gereken aşırı işlenmiş gıdalar:

30 yıllık bir araştırmaya göre aşırı işlenmiş gıdaları yemek, erken ölüm riskiyle ilişkilidir; ancak farklı gıdaların farklı etkileri vardır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, aşırı işlenmiş gıdalar, "mutfaklarda hiç kullanılmayan veya nadiren kullanılmayan bileşenler veya işlevi son ürünü lezzetli veya daha çekici hale getirmek olan katkı maddeleri sınıfları" içeren gıdalardır  .

Gazlı içecekler, cipsler, paketlenmiş çorbalar, külçeler ve dondurma gibi şeylerde bulunan bu bileşenler, küf veya bakterilere karşı koruyucular, yapay renklendiriciler, ayrılmayı durdurmak için emülgatörler ve yiyecekleri daha çekici hale getirmek için eklenen veya değiştirilmiş şeker, tuz ve yağları içerebilir. .

Harvard'ın TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda klinik epidemiyoloji ve beslenme alanında doçent olan baş araştırma yazarı Dr. Mingyang Song, işlenmiş etler ve şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı işlenmiş tam tahıllarla aynı risklerle ilişkili olmadığını söyledi.

What is Processed Meat, Anyway? - American Institute for Cancer Research %

Yeni araştırmaya göre etlerin ölüm riski üzerinde diğer birçok aşırı işlenmiş gıdaya göre daha büyük bir etkiye sahip olduğu gösterildi. 

Song korelasyonu "orta" olarak tanımladı ve bağlantının her türlü aşırı işlenmiş gıda arasında eşit derecede güçlü olmadığını belirtti.

"Pozitif ilişki temel olarak işlenmiş et ve şekerle tatlandırılmış veya yapay olarak tatlandırılmış içecekler dahil olmak üzere birkaç alt grup tarafından yönlendiriliyor" dedi.

Paulette Goddard'dan emekli beslenme, gıda çalışmaları ve gıda araştırmaları profesörü Dr. Marion Nestle, bu çalışmadaki bulguların bu alandaki diğer yüzlerce bulguyla tutarlı olduğunu ancak bunu benzersiz kılan şeyin, ultra işlenmiş gıda kategorisindeki farklı alt grupları ayrıştırması olduğunu söyledi. New York Üniversitesi'nde halk sağlığı.

Tüm ultra işlenmiş gıdalardan kurtulmamız gerekiyor mu?

Song, aşırı işlenmiş gıdaların tamamının tamamen reddedilmesini tavsiye etmediğini çünkü bunların çeşitli bir kategori olduğunu söyledi.

"Örneğin tahıllar, tam tahıllı ekmekler de aşırı işlenmiş gıda olarak değerlendiriliyor ancak lif, vitamin ve mineraller gibi çeşitli faydalı besinler içeriyorlar" dedi. "Öte yandan, insanların işlenmiş et, şekerle tatlandırılmış içecekler ve ayrıca potansiyel olarak yapay olarak tatlandırılmış içecekler gibi bazı aşırı işlenmiş gıdaların tüketimini engellemeye veya sınırlamaya çalışması gerektiğini düşünüyorum."

Ultra işlenmiş gıdalara gelince cevaplanması gereken daha fazla soru var.

Birincisi, son çalışma kapsadığı zamanın uzunluğundan dolayı güçlüdür ancak gözlemsel bir çalışmadır. Birleşik Krallık'taki Quadram Biyobilim Enstitüsü'nden emekli araştırmacı Dr. Peter Wilde, bunun, araştırmacıların bir korelasyon gözlemleyebilseler de, ölümlerin nedeninin gıdalar olduğunu söyleyemedikleri anlamına geldiği anlamına geliyor.

Song, araştırmacıların ayrıca hükümetlere ve kurumlara gıdaları nasıl düzenleyecekleri konusunda tavsiyelerde bulunmak için aşırı işlenmiş gıdaların sağlığı etkileyebilecek bileşenlerine (gıda katkı maddeleri, emülgatörler veya tatlar olsun) daha fazla bakması gerektiğini söyledi.

Genel beslenme en önemlisidir

Song, araştırmacıların ölüm riskini azaltan en önemli faktörün kişinin genel beslenme kalitesi olduğunu da bulduğunu söyledi.

"İnsanlar genel olarak sağlıklı bir diyet uygularlarsa, korkmalarına ya da çıldırmalarına gerek olmadığını düşünüyorum " dedi. "Genel beslenme düzeni hâlâ sağlık sonuçlarını belirleyen en önemli faktör."

Wilde, sağlıklı bir beslenmenin mümkün olduğunca çok sayıda renkli meyve ve sebze ve tam tahıllarla çeşitlendirildiğini söyledi.

Bir e-postasında, "Gıda katkı maddeleri konusunda endişeleniyorsanız, o zaman katkı maddesi düzeyi düşük olan yiyecekleri seçin" dedi. “Tüketmeyi seçtiğiniz (aşırı işlenmiş gıdaların) besin içeriğine dikkat edin.”

Besinlerin dengeli tüketilmesi gerektiğinin bilincinde olmak da önemlidir. Wilde, meyve suyunun ölçülü tüketildiğinde faydalı vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerdiğini, ancak çok fazla tüketildiğinde faydalarını geçersiz kılabilecek yüksek düzeyde şeker içereceğini söyledi.

"Bu siyah ve beyaz değil" dedi. "Belirli bir yiyecek ya iyi ya da kötü değildir, her ikisinin de unsurlarını içerir ve ikisi arasındaki denge ne kadar yediğinize bağlı olabilir."



 

Güncellenme Tarihi : 14.5.2024 00:44

İLGİLİ HABERLER