Ekonomi
  • 1.9.2008 14:11

'BOMBANIN PİMİNİ ÇEKİP RUSLARIN ELİNE VERDİM'

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya’nın Türk ürünlerinin içinde bulunduğu TIR’ları gümrük kapılarında bekletmesiyle başlayan gerginlik sonrasında, Türkiye'nin de Rus ürünlerini bugünden itibaren kırmızı hatta aldığını açıkladı.

PİMİ ÇEKİP BOMBAYI ELLERİNE VERDİK

Tüzmen, bombanın pimini çekip Rusya'ya verdiklerini söyledi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Türkiye'nin de bugün karşı eyleme geçeceğini hatırlatarak "Pimi çektim ellerine verdim" dedi.

Tüzmen, Sincan-Uygur Özerk Bölgesi'nin Urumçi kentinde düzenlenen 17. Uluslararası ticaret Fuarı'nda Türk gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Kürşad Tüzmen, bir gazetecinin, Türkiye’nin Rusya’ya vereceği karşılığın ne olacağı yönündeki soruya yanıt olarak, şunları söyledi:

'‘Rusya ile yaşanan sıkıntı sürüyor. Bu ülke ile 38 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyoruz. Geçen yıl 27 milyar dolardı. Türk ihraç ürünlerine yapılan nedenini anlamadığımız engellemelerin karşılığını vermek zorunda kaldık. 3.

Ülkelerden Rusya’ya giden ürünlerin de kırmızı hatta alınacak. Rus makamları acilen bu uygulamaya son vermeli. Ticari ilişkilerin daha da artmasını istiyoruz.

Bu isteklerimizi Rus tarafına yazılı ve sözlü olarak ilettik. Ancak karşı taraftan net cevap alamadık. Biz de bu tipi uygulamaları başlattık. Olayı tırmandırmak değil, karşı tarafın cevabını hızlandırmaya yönelik bir tavır bu, Rus ürünleri kırmızı hatta alınıyor.’’

TÜZMEN: '‘İHRACATÇILARIMIZ ZORDA’’

Devlet Bakanı Tüzmen, Rusya’nın uygulamaları nedeniyle Türk ihracatçıların karşı karşıya kaldığı sıkıntıların sürdüğünü belirterek, '‘Rusya yetkililerinden cevap bekliyoruz. İhracatçımızın sıkıntısı sürüyor. İstemeye istemeye biz önlem almak zorunda kaldık. Mütekabiliyet esasına göre davranıyoruz. Rusya’dan gelen malları kırmızı hatta alıyoruz, biz de onlar gibi muamele edeceğiz.’’ Diye konuştu.

'‘ÖNLEMLERİ PEYDERPEY ARTIRIYORUZ"

Tüzmen, Rusya Federasyonu ile yaşanan sorunların bir an önce sona ermesini istediklerini ifade ederek, Rusya’nın Türkiye'nin dış ticaretinde birinci sırada olduğunu, sorunun kısa sürede aşılmasını umut ettiğini söyledi.

Rusya’yı stratejik ekonomik ortak ilan ettiklerini belirten Tüzmen, ticaretin bu düzeye ulaşması için iki ülkenin birlikte çaba harcadığına dikkat çekti.

Tüzmen, amaçlarının, iki ülkenin tam entegrasyonunu sağlamak olduğunu ifade ederek, kısa vadeli hedefin çok üzerinde başarı sağlandığını kaydetti.

Orta vadeli hedefin ise 70 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olduğunu belirten Tüzmen, yaşanılan sorunların bu hedefi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

DTM’NİN GÜMRÜKLERE GÖNDERDİĞİ YAZI

Bu arada Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 29 Ağustos Cuma günü Gümrük Müsteşarlığı’na gönderdiği yazıda, ’Konunun aciliyeti ve ülkemizin ekonomik ve ticari haklarının korunmasını teminen uluslararası kurallara ve teamüllere uygun olarak Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalatın gümrüklerde sıkıntıya yol açmayacak şekilde, kademeli olarak kırmızı hatta yönlendirilmesi ve gümrük işlemleri prosedürünün Rus tarafının tutumuna bağlı olarak mütekabiliyet esasıyla sonuçlandırılması uygun olacaktır" denildi. (AA)

RUS DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV YARIN TÜRKİYE'DE

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın davetlisi olarak yarın Türkiye'ye geliyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, günübirlik çalışma ziyareti için Türkiye’ye gelecek olan Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov, Bakan Babacan’la İstanbul’da görüşecek. Görüşmelerde, Kafkaslarda son dönemde yaşanan gelişmelerin yanı sıra ikili konular da ele alınacak.


RUSYA-TÜRKİYE TİCARETİ NEDEN ÖNEMLİ?

Rusya, yaklaşık 1.3 trilyon dolara ulaşan GSYİH'sı ile dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi konumunda bulunurken, dünyanın en büyük doğalgaz ve ikinci petrol üreticisi konumunda bulunuyor. Özellikle enerji fiyatlarında yaşanan artışlarla birlikte değerlendirildiğinde, orta vadede Rusya'nın en büyük ilk beş dünya ekonomisi içine girmesi bekleniyor.

Makroekonomik göstergelerdeki olumlu gelişmelere karşın, Rus ekonomisinin başta enerji kaynakları olmak üzere büyük ölçüde hammadde üretimi ve ihracatına bağlı olması, ekonomide ciddi yapısal zaafları da beraberinde getirdiği belirtiliyor.

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler, 2004 yılı Aralık ayında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı tarafından imzalanan ortak deklerasyonda belirlenen "Çok Boyutlu Güçlendirilmiş Ortaklık" hedefi temelinde gerçekleştiriliyor.

Rusya'daki Türk yatırımları 5 milyar doları, üstlenilen müteahhitlik projeleri ise 25 milyar doları aşarken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2008 yılı sonunda 38 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Rusya'nın ihracatında Hollanda, Almanya, İtalya, Çin ve Türkiye ilk sıralarda yer alırken, ithalatında da Almanya, Çin, Ukrayna ve Amerika ilk sıralarda yer alıyor.

Türkiye, geçen yıl Rusya'ya 4.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, ihracatta 321.8 milyon dolar ile otomobil, 181.1 milyon dolar ile turunçgiller (taze ve kurutulmuş), 172.5 milyon dolar ile domates (taze ve soğutulmuş), 164.2 milyon dolar ile sentetik iplik ve dokumalar, 161.7 milyon dolar ile mücevher yer aldı.

Rusya'dan geçen yıl 23.5 milyar dolar ithalat gerçekleştiren Türkiye, 6.7 milyar dolarlık doğalgaz, 4.9 milyar dolarlık ham petrol, 4.4 milyar dolarlık petrol yağı ve bitümenli minerallerden elde edilen yağ ithal etti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:38

İLGİLİ HABERLER