
Bordan Lityum çıktı.. Elektrikli araçların pili ucuzlayacak
Bakan Dönmez canlı yayında açıkladı: Bordan lityum çıkardık
"ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRAL TRAKYA'DA OLABİLİR"
Akkuyu'da çalışma hummalı şekilde devam ediyor. İlk reaktörü önümüzdeki yılın sonunda devreye alacağız, sonrasında diğer reaktörleri devreye alacağız. Enerji ihtiyacımız artarak devam edecek. Tüm ihtiyacınızı teknik olarak buradan karşılama imkanınız yok. En temiz kaynaktan başlayarak sıralama yapıyoruz. Nükleer önümüzdeki dönemde Avrupa'nın ve birçok gelişmiş ülkenin yeni enerji kaynağı oluyor. Sıfır emisyonu var. Akkuyu ile başlayan bu sürecimiz Sinop'la üçüncüsü için Trakya olabilir. 2050 yılına kadar olan enerji talebini şu anda planlıyoruz. Hangi kaynak türünden ne kadar tesis devreye girecek, bunu sektörler de paylaşacağız. Trakya'da yer tespit çalışmaları devam ediyor. Nükleerde yer hazırlama süreçleri uzun işler. Deprem ve iklim şartları yönünden. Çok ciddi araştırmalara ihtiyaç var.
"BORDAN LİTYUMU AYIRDIK, ÜRETİYORUZ"
Borda rezervin yüzde 70'i bizde. Birçok pazarda pazar lideriyiz. Ürünlerimiz kaliteli ve talep edilen ürünler. Boru işleyip satma yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Bor karbür tesisimizin 2 yıl kadar önce temelini atmıştık. Mukavemeti yüksek ürün olduğu için savunma sanayinde, uzay, havacılık ve otomobil sanayinde kullanılıyor. İthal ediyorduk, ihraç edeceğiz. Lityum üretimi elektrikli otomobil ve mobiliteden dolayı enerjiyi depolayabilen kritik elementlerden biri haline geldi. Hamdolsun bor madeninin olduğu yerde lityum da vardı. Bordan lityumu ayırdık, üretim başlıyor. Yıllık 700 ton üretme imkanına kavuşmuş olacak. Yıllardır bor cevherini üretiyorduk, atık olarak depoladığımız yerde lityum da var. Atık depolanan yerden lityum geri kazanımıyla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Buradaki amacımız başta yerli otomobilimiz olmak üzere lityumda kendi kendine yetebilen seviyeye ulaşması.
"3640 ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ŞARJ İSTASYONU KURULDU"
Şarj noktası tesis etmek isteyen şirketler EPDK'ya başvuracak. 50'nin üzerinde şirket lisans aldı. Türkiye'nin muhtelif yerlerinde şarj istasyonu kurmaya yetkili şirketler. Şu ana kadar 3640 adet şarj noktası devreye girmiş durumda. Togg'un yan şirketi var TruGo diye, 1000 ayrı noktada şarj istasyonu kuracak. Tüm çalışmalarımız bu yönde gidiyor. Bunu bir evrensel hizmet anlayışıyla gördüğümüz için Sanayi Bakanlığı nüfusun az yoğun olduğu yerlerde bazı teşvikleri vermekle, yatırımcı gitmeyebilir. Bunu baz istasyonlarında kırsalda yaşadık. Ulaştırma Bakanlığı fon sağlamıştı. AMV'de otoparkta şarj hizmeti alınacak. İş yerine gittiniz, arabanızı şarj edebileceksiniz. Bakanlık kampüsünde güneş enerjisiyle araçları şarj ettiğimiz noktamız var. Çok mutlu olduk, tüm ulusumuz sevindi. Çok teknolojik aracın tanıtımı yapıldı. Bir araçtan ötesi olacak. İleriye doğru bu araçların hazır bataryaları üzerindeyken başka amaçlar için de kullanabiliriz. O araçta 50-100 kw depolanmış elektrik var. Sistemde ihtiyaç olduğunda elektrik de satabileceksiniz. Ucuz zamanda elektriği alıp arbitasyon imkanı da sağlamış olacağız. Lisanssız elektrik üretimi yaptırıyoruz. Bu arabalar çoğaldıkça elektrik depolama hizmeti de sağlayabileceksiniz.
Yeni dönemde yenilenebilir Enerji kaynaklarının sisteme daha fazla bağlanabilmesi için üretilen enerjiyi depolamam lazım.
Güncellenme Tarihi : 8.11.2022 13:39