Ekonomi
  • 23.7.2007 11:01

BORSA 55 BİNİ GÖRDÜ, DOLAR 1,25’E İNDİ

AK Parti’nin genel seçimlerden yüksek bir oranla tek başına iktidar olarak çıkması piyasaları adeta coşturdu. Borsa rekor kırarken, dolar geriledi. Haftaya 52 bin 935 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi, seans içinde 55.058,80 puanı görerek tarihi rekorunu yeniledi.
      Seçimlerin ardından haftaya yükselişle başlayan endeks, Cuma günü seans içinde gördüğü 53.736,74 puanı aştı.
      Bileşik endeks saat, 10.00 itibarıyla 55.058,80 puana ulaşarak seans içi rekorunu yeniledi.
      Tacirler Menkul Değerler'den yapılan analizde, seçim sonuçlarının piyasayı şu şekilde etkilemesi bekleniyor:
      "Seçim sonuçlarının piyasa beklentisinin de ötesinde olumlu çıkmasının, uygulanmakta olan ekonomi politikalarının devam edecek olmasının, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu seçim sonuçlarına göre sorun çıkması olasılığının hemen hemen kalmaması piyasaları olumlu etkilemesini ve olası kar satışlarının ise karşılanacağını bekliyoruz."

Endeksin Teknik Yorumu / Kapital Yatırım
Geçen haftanın son gününde 53,736 puana kadar çıkan endekste kısa vadede ilk hedefler 54,600, 55,500 ve 59,000 olarak gözükmekte. Bollinger bandının üst kanalına yakın olmakla birlikte kanaldaki açılma endekste bir kar realizasyonunun yaşanabileceğinin sinyallerini vermekte. Bu açıdan 9 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 51,700 seviyesi ilk stop-loss seviyesi. 22 günlük hareketli ortalaması 49,200’de. Ani bir yukarı hareket sonrasında (55,000 veya 59,000) satışların gelmesi halinde endekste ikinci önemli destek ise 50,000. (Şu anda 22 günlük hareketli ortalaması 49,200’lerde iken yukarı çıkışlarda ortalama 50,000’e doğru yükselecektir"
     
     DOLAR DİP YAPTI

      İstanbul serbest piyasada doların satış fiyatı 1,2580 YTL seviyelerine geriledi.
      Kapalıçarşı'da şu dakikalarda 1,2500 YTL'den alınan dolar 1,2580 YTL'den satılıyor. 1,7300 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,7400 YTL olarak belirlendi. Dolar bankalararası piyasada bu sabah 1,2515 YTL ile Mart 2005’ten bu yana en düşük düzeye geriledi.
     
     FAİZ DÜŞÜŞTE

      İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 09.55 itibarıyla basit getirisi yüzde 18,37'ye, bileşik getirisi de yüzde 17,21'e geriledi.
      Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin Cuma günü kapanışında basit getirisi yüzde 18,62, bileşik getiri yüzde 17,42 olarak gerçekleşmişti.
     
UZMAN GÖRÜŞÜ...


      A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında, küresel piyasalarda değişiklik olmadığı takdirde Türkiye'nin daha pozitif bir sürece gireceğini belirterek, "Asıl ralli sonra ondan sonra yaşanabilir" dedi.
      Salar, seçim sonuçlarına ilişkin, tek parti iktidarının istikrar demek olduğunu ifade ederek, bu durumun piyasa fiyatlarına pozitif olarak yansıdığını söyledi.
      "Bu, sürpriz değildi" değerlendirmesinde bulunan Salar, bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimlerinde problem yaşanmaması ve mikro alanda reformlar yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.
      Salar, şöyle devam etti:
      "Hükümetin şekillenmesinde isimler önemli. Yapısal reformların ve son zamanlarda yavaşlayan AB ile ilişkilerin ivme kazanması önemli. IMF ile 2008'den sonra nasıl bir yol izleneceği önemli. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında, küresel piyasalarda değişiklik olmadığı takdirde Türkiye daha pozitif bir sürece girecek. Asıl ralli sonra ondan sonra yaşanabilir." Seçimlerin hemen ardından Borsa'nın ilk işlem gününde 54-55 bin aralığında seyretmesine ilişkin olarak da Salar, seçim öncesi pek çok şeyin piyasa tarafından satın alındığını hatırlattı.
      Salar, "Borsa 60 bine kadar çıkabilir. Ana trend yukarıya doğru. Bundan sonra pozitif bir seyir izlenecektir" dedi.
      Doların da 1,20 YTL'nin altını görebileceği görüşünü savunan Murat Salar, "Bu durumda piyasa almayabilir. Merkez Bankası almak zorunda olabilir" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:15

İLGİLİ HABERLER