
BÖYLE ŞAMPİYONLUK OLMAZ OLSUN!..
Gelişmekte olan ülkelerde alınan vergi yüzde 17.1 iken Türkiye'de bu oran yüzde 58'i buluyor.
Türkiye'nin, mobil iletişimden alınan vergi miktarında dünya şampiyonu olduğu ortaya çıktı. İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından yapılan "Mobil İletişime Yönelik Vergi Politikaları: AB Örneği ve Türkiye" araştırmasına göre, Türkiye'de mobil iletişim hizmetlerinden alınan katma değer ve özel iletişim vergisi ile hazine payının aritmetik toplamı yüzde 58'e ulaşıyor. Bu alanda Avrupa Birliği (AB) ortalaması yüzde 19, dünya ortalaması ise yüzde 17.1.
AÇIK ARA ÖNDEYİZ
Konuyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul Ekonomi Danışmanlık'ın kurucusu ve Yönetici Ortağı Sinan Ülgen, Türkiye'nin açık arayla dünya birinciliğini elinde tuttuğu az sayıdaki alanlardan birinin de mobil iletişim hizmetlerinden alınan vergiler olduğunu söyledi. Türkiye'de bu hizmetlerden alınan katma değer ve özel iletişim vergisi ile Hazine payının aritmetik toplamının yüzde 58'e ulaştığını belirten Ülgen, gelişmekte olan 50 ülkede mobil iletişim hizmetlerinden alınan vergilerin ortalamasının yüzde 17,1 olduğunu kaydetti.
KAMUYA 4.2 MİLYAR YTL KATKI
Mobil iletişim hizmetlerinin ağır bir vergi yüküne tabi olmasının devletin vergi gelirlerini artırdığını, 2007 yılında yalnızca özel iletişim vergisi kaleminde, mobil operatörlerin kamu bütçesine yaptığı katkının 4,2 milyar YTL olduğunu aktaran Ülgen, ancak vergi gelirlerine yapılan ve dünya ortalamalarına göre orantısız bu katkının, ister istemez birçok alana olumsuz yansımaları olduğunu anlattı.
ÖZEL iLETiŞiM VERGiSi KALDIRILMALI
Geçen yıl sonunda Türkiye'de mobil iletişim hizmetlerinin penetrasyonunun yüzde 82'ye ulaştığını belirten Ülgen, ancak bu oran ile Türkiye'nin yalnızca Arnavutluk, Belarus, Bosna Hersek, Moldova ve Makedonya'nın önüne geçebildiğini ifade etti. Ülgen, bu sonucun asıl nedeninin sektörden alınan vergilerin ağırlığı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Gelişmekkte olan ülkelerde mobil iletişimin penetrasyonundaki her yüzde 10'luk büyeme GSYH'de yüzde 1,2'lik artışı beraberinde getiriyor. En azından Özel İletişim Vergisi'nin tedricen kaldırılması, belki kısa vadede vergi kaybına yol açacak olmakla birlikte, ekonominin bütünü açısından olumlu yansımaları olacak bir tedbir olarak değerlendirilmelidir."
Mobil iletişim hizmetlerinden alının vergilerin yüksekliğinin Türkiye'nin AB'ye uyumundaki engellerden biri olduğunu ifade eden Ülgen, iletişim sektörünün vergilendirmesine yönelik AB ülkelerinde uygulanan kamu politikalarında, sektörün taşıdığı önemin göz önünde bulundurulduğunu söyledi.