BOZDAĞ: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ TALEPLER DOĞRULTUSUNDA YAPTIK
TBMM - AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, komutanlara Yüce Divan yolunun açılmasıyla ilgili, "Biz bu konuyla ilgili kamuoyunda yaşanan tartışmalar ve o dönemde dile getirilen talepler çerçevesinde bu değerlendirmeyi yaptık" dedi.
Bozdağ, Anayasa Değişikliği Teklifini TBMM Başkanlığına sunmasının ardından, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Bozdağ,Anayasa değişikliği oylamasında 330 ile ilgili tereddütlerinin olmadığını belirterek, ''Milletvekillerimiz içinde bu konuda bir sıkıntı yok. Ama başka yerlerde sıkıntı var'' dedi.
Bir gazetecinin, ''Yüce Divan yolu hem Meclis Başkanı hem de TSK komuta kademesine de açılmış oldu. Bu eklemeye niçin gerek duyuldu? Eleştiri ya da öneri mi geldi? Bu konuda Genelkurmay ile de görüş alışverişiniz oldu mu?'' sorusuna karşılık Bozdağ, şunları söyledi:
''Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Hava, Deniz, Kara Kuvvetleri komutanları ile Jandarma Genel Komutanı'nın da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanmalarına ilişkin bir değişiklik, teklifte yer almaktadır. Esasında 250. maddeyle ilgili CMK değişikliğinin kamuoyunda tartışılması sırasında, kamuoyunun her kesiminden bu konuda değişik talepler geldi. Anayasanın ilgili maddesine bu konunun monte edilmesinin doğru olacağı ve ortada bir boşluk olduğuna dair eleştiriler ve bunun düzeltilmesine dair öneriler oldu. Biz o süreçte ve daha sonraki süreçte, kamuoyundan bu yönde gelen talepleri, eleştirileri değerlendirdik. Gerçekten ortada boşluk olarak nitelendirilebilecek bir durum var. Onu düzeltmek, bir ihtiyacı gidermek, kamuoyunun taleplerini değerlendirmek için yaptık.''
Bozdağ, soruyu soran gazetecinin ''Ben soruma tam olarak yanıt alamadım'' demesi üzerine, ''Ben şunu söyledim: biz bu konuyla ilgili kamuoyunda yaşanan tartışmalar ve o dönemde dile getirilen talepler çerçevesinde bu değerlendirmeyi yaptık'' karşılığını verdi.
Teklifin Anayasa Komisyonunda ne zaman görüşüleceği sorusuna Bozdağ, ''Bundan sonraki süreç, Meclis Başkanı'nın teklifi Komisyona havale etmesi, Komisyon Başkanı'nın bunu gündem yaparak görüşmesidir. Bunların tamamı bizim dışımızda olan işlerdir. Meclisin Anayasa ve İçtüzük hükümlerine göre bundan sonraki süreç, Meclis Başkanı ve Komisyon Başkanı tarafından icra edilecektir'' dedi.
Bozdağ, ''AK Parti olarak bir takviminiz var mı?'' sorusuna, Mecliste görüşülmesiyle ilgili Anayasa ve İçtüzük hükümleri olduğunu kaydederek, Anayasa Komisyonunun 48 saat geçmeden gündeme almasının söz konusu olmadığını, ayrıca Komisyon görüşmelerinin ne zaman biteceğini bilemediklerini, bunun oradaki çalışmaların seyrine bağlı olduğunu anlattı. Teklifin daha sonra Genel Kurul aşaması olduğunu hatırlatan Bozdağ, ''Umarımız Nisan ayı içerisinde Komisyon ve Genel Kurul çalışmaları, en geniş katılım ve müzakereyle sonuçlandırılır'' diye konuştu.
Bir gazetecinin, ''Sayın Cemil Çiçek, muhalefetin, 'Hükümetin Anayasası, Projesi' şeklindeki eleştirilerine önlem amaçlı mı buraya gelmedi?'' sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi:
''Bazı arkadaşlarımızın bağımsız milletvekilleriyle görüşmeleri için dünden randevu talep edildi. Bir kısmının randevusu bu saate tekabül etti, bir kısmı da başka şekilde....Biz hep söyledik; Anayasa değişikliği milletvekillerinin teklifiyle olan, Mecliste görüşülerek neticelendirilen bir konudur. Gerek Sayın Cemil Çiçek, gerek Sayın Sadullah Ergin hem bakandır, ama aynı zamanda TBMM üyesi milletvekilleridir. Onun için şekli birtakım şeylerle konuyu çarpıtarak birtakım şekil ve usul tartışmaları içerisinde, esasın özünü ortadan kaçırma gayretleri yanlıştır.''
Teklifin, 215 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığına verildiği belirtildi.