Gündem
  • 17.1.2014 00:09

'Bu evler 3-4 ayda adamı öldürüyor'

Konutların yapı taşlarında bulunan ve solunum ve tozlaşma yoluyla vücuda rahatlıkla girebilen zeolit grubu 'Erionit' isimli kayacın özellikle orta yaş grubunda etkili olduğu ve bu tanının konduğu hastaların da ortalama 3- 4 ay gibi bir süreçte yaşamını yitirdiği belirtildi.

TÜRKİYE’de Karınzarı Kanseri'nin (Mezotolyoma) yoğun olarak görüldüğü merkezlerin başında gelen Nevşehir’in Gülşehir İlçesi'ne bağlı Tuzköy Beldesi'ndeki 245 konutluk sosyal yaşam alanına ek yaptırılması planlanan 138 konutun daha ihalesi gerçekleştirildi.

Ölümcül kanser türü olan Mezotolyoma’nın, 1970’li yıllardan beri yüzlerce insanı teslim aldığı beldede yapılan bilimsel araştırmalar sonrasında, kanserli olduğu belirlenen alanlardaki vatandaşların risk taşımayan bölgelere taşınmasına yönelik çalışmalar son yıllarda hız kazandı. 2008 yılında Cumhuriyet, Hürriyet ve Yeni Mahalle’nin belirli bölümlerinin yer aldığı kanserli bölgelerdeki vatandaşların, kanser riski taşımayan en güvenli bölgelerden biri olan Evrenin Etekleri Mevkisi'inde yaptırılan 245 konuta taşınması sağlandı. Bu konutlara ek olarak 2013 yılında başlatılan 2'nci Etap çalışmaları da sonuç verdi. Başbakanlık Afet Acil Durum Başkanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) işbirliğinde yapımı planlanan 138 konutun ihalesi Ankara’da yapıldı.

3- 4 AYDA ÖLDÜRÜYOR

Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, Tuzköy’ün Yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet Mahallelerinin bazı bölümlerindeki konutların yapı taşlarında bulunan ve solunum ve tozlaşma yoluyla vücuda rahatlıkla girebilen zeolit grubu 'Erionit' isimli kayacın özellikle orta yaş grubunda etkili olduğunu söyledi. Balak, bu tanının konduğu hastaların da ortalama 3- 4 ay gibi bir süreçte yaşamını yitirdiğini ifade etti. Kanserde erken tanı ile tedavi edilebilirlik oranının ciddi anlamda artmasına karşın, Mezotolyoma türünün insanlara yaşam hakkı tanımadığını vurgulayan Balak, 1970’li yıllardan 2013 yılı sonuna kadar da bini aşkın belde sakininin hayatını kaybettiğini ifade etti.

ÜZERİNE 'İNSANLIK PARKI' YAPILACAK

Başkan Balak, 1999 yılında Tuzköy beldesindeki kanserli bölgelerin yerinde ıslah edilmesi projesi çerçevesinde, kanser bulgusuna bilimsel olarak rastlanılan 276 konutun yıkılıp üzerinin 1,5 metre kalınlığında humuslu toprakla kapatılarak ağaçlandırıldığını söyledi. Başkan Ümit Balak, yeni konut ve sosyal yaşam alanlarının tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 100 bin metrekare alandaki kanserli bölgedeki evlerin yıkılacağını, üzerinin 1.5 metre kalınlığında humuslu toprakla kapatılıp ağaçlandırıldıktan sonra bu alanda 'İnsanlık Parkı' oluşturulacağını belirtti.

NEVŞEHİR, (DHA) 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:26

İLGİLİ HABERLER