Yaşam
  • 29.6.2008 13:47

BU HABERİ OKUMADAN İKİNCİ EL OTO ALMAYIN?

Yazın gelmesiyle birlikte otomobilini yenilemek isteyen ya da ilk kez otomobil almak isteyenler yola çıktı. Yeni bir otomobil almak nispeten daha kolay ancak daha pahalı bir tercih, ikinci el otomobil almak ise nispeten daha ucuz ancak biraz da riskli bir seçenek.  
 
Ancak, her iki durum için de mutlaka geçerli konu, bütçenize yakınlık ve amacınıza uygunluk olmalı. Yani, sürekli tek başınıza araç kullanıyor ve işiniz/eviniz şehir içinde kalabalık bir bölgede ise gidip gösterişli ve konforlu oluyor diye büyük sedan bir otomobil almak lüks olabilir. Üstelik küçük modellere göre daha pahalıdır. Alırken ucuz olsa bile kullanım maliyeti yani, bakım vs. giderleri kendi boyutlarına göredir. Kalabalık bir aile (evli ve 2-3 çocuklu) iseniz bu kez mini bir otomobilin size yetmeyeceğini hesaba katmalı, C sınıfı ya da daha üzerinde bir otomobili seçmelisiniz. Bütçeniz yenisine yetmiyorsa birkaç yaşında olanını almak mantık dışı değildir.

Mantık dışı derken Türkiye'de ikinci el otomobiller hakkında mantığa pek uymayan alışkanlıklar var, bunlardan kurtulmak gerekiyor. Bir kere geçmişte yüksek enflasyonlu dönemde ortaya çıkan otomobilin kâr etme ürünü olma mantığı kesin bir şekilde ortadan kalkmış durumda. Yani yeni ya da eski hangi otomobili alırsanız alın istisnalar hariç genellikle aldığınız fiyattan daha ucuza satarsınız. Aradaki kayıp otomobille yaşamanın bedelidir. Dolayısıyla yeni ya da ikinci el otomobil alırken ne kadar sonra satacağınızı kabaca hesaplayıp aracın o yaştaki fiyatını da yine kabaca belirlerseniz, otomobille olma bedeli olarak ne kadarlık bir ücrete 'evet' diyebileceğinizi daha iyi belirlersiniz. Örneğin bugün 25 bin YTL'ye alınan bir otomobil 3 yıl sonra yaklaşık 18-20 bin YTL fiyata sahip olacaktır. Aradaki 5 bin YTL'lik fark kullanım bedeli olarak ortaya çıkar.

Bugün yeni ya da ikinci el otomobillerde kayıp üç aşağı beş yukarı artık birbirine yaklaşıyor. İkinci el otomobillerin sanki mecburen alınıyormuş gibi algılanması göz ardı edilen konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Oysa, ikinci el otomobil pazarı bütün dünyada (ki ABD ve Avrupa'da düşük vergiler nedeniyle yeni otomobil Türkiye'dekinden daha ucuza alınabiliyor) yeni otomobiller pazarından yaklaşık 2 kat büyük oluyor. Yılda 500 bin yeni otomobil pazara çıkıyorsa, bir milyon adet de ikinci el otomobilin sahibi değişiyor. Ve yeni otomobil pazarının büyümesi biraz da ikinci el pazarının büyüklüğü ile doğru orantılı oluyor.

İkinci el ya da yeni, ilk kez bir otomobil alırken kullanım alanlarına göre ortalama olarak model tiplerinin seçilmesi ve bütçenin belirlenmesinden sonraki adımda az risk alınacaksa kullanım bedeli en az olan tercihler öne çıkarılmalı. Yani alış ile satış arasında yaşanacak değer kaybı minimum olmalı; bu konuda risk almak istemiyorsanız ikinci el pazarlarındaki model çeşitliliğine göre tercih yapabilirsiniz. İkinci elde en çok dolaşımda olan modeller genellikle değer kaybı en az olan otomobillerdir. Ama yine marka, imaj, servis yaygınlığı, çevre etkisi gibi bazı etkiler bazı az bulunan modelleri yaygın bile olsa diğer modellerden daha mantıklı da kılabiliyor. [email protected]

2. el otomobil sitelerinde bazı markaların ortalama ilan sayısı:

Audi 1.930

BMW 6.880

Ford 8.480

Honda 3.730

Hyundai 5.150

Opel 11.300

Peugeot 7750

Renault 13.400

Fiat 14.500

Toyota 3.730

VW 8.470

Mercedes 5.910

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:15

İLGİLİ HABERLER