Yaşam
  • 2.2.2010 13:00

BURSA'DA 4 MAHALLAYİ SEL BASTI, 500 EV SULAR ALTINDA

ORHAN AKIN/BURSA

BUSKİ ile belediye yetkililerinin ilgisiz ve yetersiz kaldığını öne süren mahalle sakinleri, valiliğin sel baskınına el koyarak ilçede kriz merkezi oluşturmasını istedi.

Dün geceden bu yana Bursa'da metrekareye 58 kilogram yağış düşerken, yüzlerce ev ve dükkanı su bastı, 10 milyon liradan fazla zarar meydana geldi. Gece yarısı İzmir yolundan Hasanağa ve Kayapa TOKİ'ye giden yollar, su seviyesinin 2 metreye ulaşması sebebiyle kapandı. Birçok servis aracı bu iki büyük toplu konut bölgesine giriş yapamadığı için bölgede oturanlar işine gidemedi.

Nilüfer ilçesinin en düşük kodlarda kalan Altınşehir, Özlüce, Ertuğrulkent ile Hasanağa TOKİ bölgesinde derelerin taşması ile cadde ve evler suların içinde kaldı. Altınşehir'de 2 gün önceki su baskınından sonra dün gece de 150'den fazla evin zemin katları sular altında kaldı. Evlerinden çıkamayan Altınşehir sakinleri, belediye ekiplerinin yetersiz kalmasından şikayet etti.

Bursa'da sağanak yağış dün akşam saat 22.00 sıralarında başlarken, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü 12 saatlik dilimde metrekareye 58 kilogramlık rekor bir yağış kaydetti. Diğer taraftan Özlüce, Ertuğrulkent ve Hasanağa bölgesinde derelerin taşması ile birlikte birçok alanda su birikintileri ve sel baskınları oldu. Özellikle Ertuğrul'daki Arena İş Merkezi'ndeki onlarca iş yeri sular altında kaldı. Arena İş Merkezi'nde büyük bir market zincirinin mağazasında bulunan binlerce ürün kullanılmaz hale geldi.

Arena İş Merkezi müteahhidi Ali Karasu, 2 gün önceki meteorolojik ikazlara rağmen bölgede hiçbir tedbir alınmamasını eleştirdi. Karasu, "Cuma gününden beri Nilüfer'de su seviyesi 2.5 metre. İş yerleri ve bodrumlar sular içinde. BUSKİ Genel Müdürü görev yaptığını düşünüyor mu? Büyükşehir'in buradaki sel baskınından haberi var mı? Rezillik diz boyu. Cuma gününden beri kriz masası kurulması gerekmiyor mu? Şırnak'ta yaşamıyoruz. Yetkililer bunu dikkate almalılar. Çok geç kalındı. Gece yarısından beri su basıyor. Gürsu Belediyesi'nden zorlukla bir araç getirerek su motoru ile tahliyeye çalışıyoruz. 2 günde iş merkezini 2 kere su bastı. Onlarca mağazada zarar var.

Bursa'da böyle bir şey yaşanıyor, kimsenin umurunda değil. Gece selle ilgileneceklerine birbirlerine çay ısmarlıyorlar" iddialarında bulundu.

Altınşehir sakinlerinden Ergin Yakıcı, "BUSKİ bölgede hiçbir ciddi çalışma yapmadı. Bu kadar millete yazık. Gece 12.00'den beri bu suyu tahliye edemiyoruz. BUSKİ çalışıyor ama yetmiyor. Durumun ciddi bir şekilde ele alınması lazım. Her yağmurda sular altında kalıyoruz. Dünden beri pis suların içinde hastalıkla, çamurla mücadele ediyoruz. Toplum sağlığı tehlikede. Salgın olmasından korkuyoruz. Devamlı müracaat ediyoruz, netice ortada. İş yapanlar çıkıp anlatsınlar. Ciddi çalışan bir su kanalizasyon idaresi görmüyorum" diye konuştu.

Hasanağa ve Çalı bölgesinde dereler taştığı için binlerce dekarlık enginar ekili arazi de sular altında kaldı. Üreticiler enginarların durumunun 2 gün sonra belli olacağını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Altınşehir'de evlerin sular altında kalması olayını değerlendirdi. Altepe, "Yerleşimleri yaparken bunları iyi düşünmek gerekir. Özellikle Altınşehir bölgesi düşük kodda bulunuyor. Bizler büyükşehir olarak üzerimize düşeni yaptık. Fakat orada yerleşim uygun değil.

Uygun olmadığı için binaların çok iyi hesap edilip yapılması gerekiyor. Orası zamanında bataklık olan bir bölgeydi. Oradaki arıtma tesisinin kodunun altında kalan bir bölgedir. Uygun olmayan bir bölgeye, düşük kodlu bir bölgeye yapılaşma yapabilirsinz. En azından o bölgeye bina yaparken bodrum katı yapmazsınız. Binaları belli bir yükseklikte yaparsınız. O mahalledeki yağmursuyu ve kanalizasyon tesislerini yaptık.

Bu binaların tesisatları, tabanından bodrum katından olursa su basar. Biz Altınşehir'in
yağmursuyu ve kanalizasyon şebekesini söz verdiğimiz gibi bu bölgede tamamladık. O bölgede değişik hatalarda var. Çatılardan akan yağmur suları kanalizasyona bağlandı. Yağışta düşen bütün yağmur kanalizasyona girerse, tabiki orada taşmalara sebeb oluyor. Onların düzeltilmesi lazım.

Çatılardan akan suların kanalizasyona girmemesi, yağmur suyu şebekesine bağlanması gerekiyor. Bodrum katların kullanılmaması gerekiyor. Kodu düşük bir bölgede binaların su basman seviyesinin biraz yukarıda tutulması gerekiyordu. Bunun sıkıntıları sonradan ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediyesinin bir hatası yok. Yağmur suyunun tahliyesi ile alakalı ilave pompa istasyonları yatırımları yapılıyor. Bunlar büyükşehir belediyesine ilave yükler getiriyor. Ne yapalım, bunları yapmış oluyoruz. Bunlar geçmiş yıllarda yapılan hatalı çalışmaların sonucudur. Bunun yükü de büyükşehir belediyesine kalmış oluyor" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 10:40

İLGİLİ HABERLER