
Bursa'da ormanı yakan kundakçı FETÖ'cü asker çıktı
Orman yangını haberleri son dakika... Türkiye’nin dört bir yanındaki ormanlarda yangınların biri sönerken biri başlıyor. En son yeşil Bursa’da ormanlar içindeki canlılarla birlikte alev alev yanarken dün dronla çekilen ‘gri’ görüntüler içimizi acıttı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Halihazırda 3 ilimizde 4 yangın var. Bursa Kestel, Bursa Harmancık, Karabük Safranbolu ve Kahramanmaraş Onikişubat." dedi.
Bursa'da vatandaşlar tarafından ormanda görülen ve aracının kasasında benzin bidonu bulunan Ufuk A. (30) gözaltına alındı. Linç edilmek istenen Ufuk A.'nın eski asker olduğu ve FETÖ soruşturması kapsamında ihraç edildiği iddia edildi.
BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bursa'nın Orhaneli ve Harmancık ilçeleri arasındaki orman yangınına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 1 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi. Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
"Bursa ilimizin Orhaneli ve Harmancık ilçeleri arasında bulunan mevkide çıkan orman yangınına müdahale sürerken, yapılan ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 1 şüpheli gözaltına alınmıştır. Adli soruşturma tüm yönleriyle titizlikle sürdürülmektedir. 26 Haziran'dan bu yana farklı illerimizde çıkan orman yangınları hakkında cumhuriyet başsavcılıklarımız tarafından başlatılan adli soruşturmalar kapsamında şu ana kadar gözaltına alınan şüphelilerden 21'i tutuklanmıştır."
BURSA'DA SABOTAJ ŞÜPHESİ! LİNÇ ETMEK İSTEDİLER
Türkiye’de orman yangınları iklim krizinin de etkisiyle artık daha büyük, daha hızlı ve daha yıkıcı. Üstelik yangın tehdidi sadece Akdeniz ve Ege ile sınırlı değil, artık Marmara ve Karadeniz de bu yeni risk haritasına dahil oluyor.
Yangının neden çıktığına ilişkin inceleme sürerken, vatandaşlar tarafından ormanda görülen ve aracının kasasında benzin bidonu bulunan Ufuk A. (30) şikayet üzerine gözaltına alındı. Ufuk A.’nın, eski asker olduğu ve FETÖ soruşturması kapsamında ihraç edildiği iddia edildi.
LİNÇ ETMEK İSTEDİLER
Harmancık ilçesi Ballısaray Mahallesi’nde yaşayan şüpheli, aracının önüne park ettiği Topbaşı Mahallesi’ndeki öğrenci pansiyonundan çıkarken yakalanıp, gözaltına alındı.
HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?
Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 1988-2019 döneminde Türkiye’de her yıl ortalama 2100 orman yangını çıkarken, 2020 sonrasında bu sayı yıllık ortalama 3000’e yükseldi. Aynı dönemde yıllık ortalama yanan alan miktarı da 100 bin dönümden 400 bin dönüme fırladı.
Hürriyet’e konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden öğretim üyesi Dr. Merih Göltaş, bu artışı “Yangın sayısındaki artış daha çok insan kaynaklı. Ancak yanan alanın büyümesinde iklim değişikliğine bağlı ekstrem hava olaylarının etkisi çok büyük” diyerek açıkladı.
‘MEGA YANGIN’LARLA DAHA SIK SINANACAĞIZ
İklim projeksiyonlarına göre Türkiye’nin ortalama sıcaklığı 2040 yılına kadar 1-3 santigrat derece artacak. Bu durum özellikle güney ve batı bölgelerde kuraklığı derinleştirecek, sıcak hava dalgalarını sıklaştıracak. Bu da yangın sezonunun erken başlayıp geç bitmesine ve daha geniş alanları tehdit etmesine neden olacak. “2021 yılında yalnızca 15 gün içinde çıkan yangınlarda 1 milyon dönümden fazla orman alanı yandı. Bu tür ‘mega yangın’larla gelecekte daha sık ve eşzamanlı bir şekilde karşılaşmamız mümkün. Bunlar kontrol edilmesi zor ve yıkıcı etkilere sahip olan aşırı şiddetli ve yüksek yayılma hızındaki, günler haftalarca sürebilen devasa ölçekteki yangınlar olarak tanımlanabilir. Akdeniz ve Ege bölgelerinde yangınlara aşinayız ancak artan sıcaklık ve kurak hava dalgaları nedeniyle gelecekte Marmara ve hatta Karadeniz’in bazı kesimleri de risk altına girebilir, son dönemdeki Bolu, Tekirdağ Şarköy, Bilecik, Sakarya, Bursa, Karabük yangınları bu endişe verici tahmini destekliyor” diyor Göltaş.
YANGINI ÇIKMADAN ÖNLEMELİYİZ
Yangınların yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu hatırlatan Göltaş, “Yangınla savaşın en iyi yolu yangını çıkmadan engellemektir” diyerek önerilerini şöyle sıraladı:
- Özellikle sıcak ve kuru havalarda ateşle aramıza mesafe koymalı, havai fişekli kutlama, ateşli piknik, sigara izmariti atma ya da anız yakma gibi tüm riskli davranışlardan kaçınmalıyız.
- Sönmüş dahi olsa yerlere izmarit atılması kesinlikle yasaklanmalı.
- Orman içi ve civarındaki denetimler sıklaştırılmalı.
- Artan yangın sayısına paralel olarak orman işçi sayıları da arttırılmalı.
- Yangın riskinin olduğu ormanlarda yangın sezonu dışında yanıcı madde miktarının azaltılmasına yönelik kontrollü yakma uygulamaları yapılmalı.
- Ayrıca kırsalda hayvancılık teşvik edilerek otlatma planları hazırlanmalı ve plan doğrultusunda yanıcı madde azaltıcı otlatmalar yapılmalı.
- Yangına dirençli türlerle orman ile yerleşim alanları arasında zonlama yapılmalı.
- Enerji nakil hatlarının bakımları düzenli olarak yapılmalıdır.”
Bursa’nın Orhaneli ile Harmancık ilçeleri arasında 26 Temmuz’da başlayan orman yangını 3. gününde de devam ediyor.
Yangının boyutu, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte daha net ortaya çıktı. Günün aydınlanmasıyla birlikte yangına havadan müdahale yeniden başladı. Helikopterler ve yangın söndürme uçakları bölgeye sevk edildi.Gece boyunca aralıksız çalışan kara ekipleri, alevleri kontrol altına almak için yoğun çaba sarf etti. Ancak rüzgarın olmaması nedeniyle yükselen dumanın bölgede adeta sis tabakası oluşturduğu görüldü.
Yangın sonrası geriye kalan duman bulutları, dron ile havadan görüntülendi.