Dünya
  • 29.6.2008 00:10

BUSH, ZİMBABVE'NİN "YASADIŞI" HÜKÜMETİNE KARŞI YAPTIRIM TALİMATI VERDİ

Robert Mugabe rejiminin Zimbabve halkının demokratik iradesini ve insan haklarını hiçe saydığını belirten Bush, "Dışişleri ve Maliye bakanlarına Zimbabve'deki yasadışı hükümete ve bunları destekleyenlere karşı müeyyide uygulanması için talimat verdim" dedi. Bush, hükümetin baskısı sonucu muhalif lider Morgan Tsvangirai'nin seçimlerden çekilmek zorunda kaldığı 27 Haziran'daki devlet başkanlığı ikinci tur seçimlerinin ardından, ABD'nin Birleşmiş Milletler'e de harekete geçmesi için baskı yapacağınısöyledi. Bush ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin, Zimbabve'ye karşı silah ambargosu ve Zimbabveli yetkililere seyahat yasağı gibi çeşitli yaptırımları kabul etmesine çalışacaklarını kaydetti.
29 Mart'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunu kazanan Demokratik Değişim Hareketi (MDC) lideri Tsvangirai, muhaliflere yönelik saldırıların ardından dün yapılan ikinci tur seçimler öncesinde adaylıktan çekildiğini açıklamış ve can güvenliği olmadığı gerekçesiyle Hollanda Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.
Cuma günü toplanan Güvenlik Konseyi, Güney Afrika'nın muhalefeti nedeniyle, baskı altında gerçekleşen devlet başkanlığı ikinci tur seçimlerini "yasadışı" ilan etmekte başarısız olmuştu.
ABD ve İngiltere'yi muhalefeti kullanarak Zimbabve'yi kontrol altına almakla suçlayan Robert Mugabe, ülkenin İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1980 yılından bu yana iktidarda bulunuyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:16

İLGİLİ HABERLER