Gündem
  • 1.12.2007 00:42

BÜYÜK İDDİA: DÜŞEN UÇAKTA DA VİNCİ ŞİFRESİ!..

Düşen uçakta yaşamını yitiren değerli bilim adamı Prof. Dr. Engin Arık, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesiydi. Prof. Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ ile Doç. Dr. İskender Hikmet, ‘Da Vinci Şifresi' adlı kitabın yazarı Dan Brown'un yazdığı ‘Melekler ve Şeytanlar' adlı kitapta adı geçen dünyaca ünlü Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'deki CAST (Cern Axion Solar Telescope) deneyinde çalışmışlardı.

Dan Brown Meletler ve Şeytanlar adlı kitabında gizli ölümcül bir silahdan söz ediyor, tarihi, gizemli sırları, tarikatları, dinle bilimin çatışmasını ve bilim adamlarını tek tek yok eden gizli bir örgütü anlatıyordu.

SANAYİDEN ASKERİYEYE BÜYÜK BİR TEKNOLOJİ LABORATUVARI ÜZERİNE ÇALIŞIYORDU

Konuk meslektaşlarının cenazelerini teşhis etmek üzere enkaz bölgesine giden Süleyman Demirel Üniversitesi Fizik Bölümü Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Abdullah Kaplan, “Üzerinde çalıştığımız konu; büyük bir teknoloji. Laboratuvar Ankara'da kurulacak. Parçacıkları hızlandırarak yüksek enerjili ışın oluşturulacak. Bu projeden, sanayiden askeriyeye kadar 232 küsur alanda yararlanılabilecek” dedi.

DAN BROWN'UN KİTABINDAN ÇOK MEMNUNDU

Hürriyet Dış haberler Müdürü Ayşe Karasu, geçtiğimiz Mart ayında yaptığı röportajda, Prof. Dr. Engin Arık'ın romandan memnun olduğunu söylüyordu. Engin Hoca, Geçtiğimiz Mart ayında CERN’deki "yeraltı parçacık dünyasını", ATLAS dedektöründeki Büyük Patlama’dan çıkacak sürpriz parçacıkları, dördüncü kuark ailesini ve tabii ki Higgs parçacığını anlatıyor. Ancak bir eksik var. "Neden bir Avrupa ülkesi olarak Türkiye, CERN’e üye olmuyor? Türkiye atılım yapsa 15 yılda bilim ve teknoloji ülkesi olur" diyordu.

CERN NEDİR?

CERN Avrupa'nın bilim alanında Rusya ve ABD ile liderlik mücadelesini yürüttüğü laboratuvar. CERN II. Dünya Savaşından sonra Avrupa'nın 12 Avrupa ülkesinin ( Belçika, Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, Norveç, Yugoslavya, ve Yunanistan) işbirliği ile 1954 yılında kuruldu

6500 BİLİMADAMI

Merkezi, İsviçre ve Fransa sınırında yer alan ve Cenevre şehrine yakın olan CERN, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarıdır. Yaklaşık 80 ülkeden 500 üniversiteyi temsil eden 6500 civarında ziyaretçi bilim insanı (dünyadaki parçacık fizikçilerinin yarısı) CERN'e gelerek kendi araştırmalarını gerçekleştirmektedir. Nobel ödüllerini de içeren önemli keşiflerin yapıldığı bir merkezdir.

www CERN'DE DOĞDU

Bugün dünyadaki bilgisayar iletişiminin kalbi olan World Wide Web, CERN'de bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee 'nin " HTML " adlı bilgisayar dilini bulup geliştirmesiyle oluşmuştur.

EVRENİN SIRRINI ARAŞTIRIYORDU

Isparta'daki elim kazada kaybettiğimiz Prof.Dr. Engin Arık'ın üzerinde çalıştığı "Atlas" evrenin nasıl oluştuğu ve bunun sırları ile ilgili.

BÜ REKTÖRÜ PROF. DR. SOYSAL: ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞI PROJENİN TAMAMLANMASIYLA NOBEL ÖDÜLÜ ALABİLECEK NİTELİKTEYDİ

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, Isparta'daki uçak kazasında, üniversitelerinde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Engin Arık ile 2 araştırma görevlisi ve 1 yüksek lisans öğrencisinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Soysal, düşen Atlasjet uçağına ilişkin, üniversitenin Fizik Bölümünde, öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Gülmez ve Yrd. Doç. Dr. Taylan Akdoğan ile basın toplantısı düzenledi. Rektör Soysal, kazada, BÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arık, araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi Özgen Berkol Doğan ve yüksek lisans öğrencisi Engin Abat ile Özel Doğuş Üniversitesinde araştırma görevlisi olan Mustafa Fidan'ın da yaşamını yitirdiğini söyledi.

''TÜRK FİZİĞİ ÖNEMLİ BİR İNSANI KAYBETTİ''

Evli, 1'i kız 2 çocuk ve 2 torun sahibi Prof. Dr. Arık'ın, Türkiye'de teorik fizikçi olarak anıldığını, fiziğe çok düşkün olduğunu belirten Soysal, Türk fiziğinin önemli bir insanı kaybettiğini ifade etti. Mustafa Fidan'ın da BÜ Fizik Bölümünden mezun olduğunu dile getiren Soysal, Engin Abat'ın ise 2 yıl önce Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra kendi üniversitelerinde yüksek lisansa başladığını anlattı. Özgen Berkol Doğan'ın da 1998'de Robert Kolejini bitirdiğini ve BÜ'den mezun olup, sonra da yüksek lisans yaptığını söyleyen Soysal, Doğan'ın daha sonra da Prof. Dr. Arık ile çalışmaya başladığını ifade etti.

''NOBEL ÖDÜLÜ ALABİLECEK NİTELİKTEYDİ''

BÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Gülmez de olayda ölen arkadaşı Prof. Dr. Arık'ın, Devlet Planlama Teşkilatının düzenlediği ''Türk Ulusal Hızlandırıcı Projesi'' toplantısına katılmak üzere Isparta'ya gittiğini belirterek, şöyle konuştu: ''Prof. Dr. Engin Arık, kuvvetli bir bilim kadını, Türkiye platformunda, yurt dışındaki uluslararası laboratuvarlarda doktora öğrencisi yetiştiren birisiydi. Üzerinde çalıştığı projenin tamamlanmasıyla Nobel Ödülü alabilecek nitelikteydi.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:25

İLGİLİ HABERLER