
ÇAĞLAYAN'DAN ''MANDRAKE'' BENZETMESİ
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirirken, doların 2002 yılında da şimdi de 1.5 lira olduğunu hatırlatarak, ''Bunu sihirbazda olsa, mandrakede olsa yapamaz. Hiçkimse de sanayiciyi, ihracatçıyı Mandrake falan zannetmesin'' dedi.
Çağlayan Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) 10. Gündem Toplantısının konuğu oldu. Çağlayan, Merkez Bankası'nda eğer iyi şeyler yapılmışsa bunun ödülünün Merkez Bankası Başkanı'na verildiğini, ancak kötü bir şey olmuşsa bunun faturasının hükümete çıkarıldığını söyledi.
Merkez Bankası'nın görevinin tek başına fiyat istikrarı olmadığını, ekonominin bütün eksenlerini, tamamını görüp buna göre politika belirlemek zorunda olduğunu belirten Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz politikası başta olmak üzere bütün politikalarında proaktif olması gerektiğini bildirdi.
Merkez Bankası'nın Türkiye'nin resmi kuruluşu olduğunu belirten Çağlayan, ''Başkanı fevkalade bir insan. Şahsıyla ilgili en ufak birşeyim söz konusu olamaz'' dedi. Çağlayan şunları kaydetti:
''Fakat Merkez Bankası Para Politikası Kurulu maalesef faiz politikasında yıllardır yanlış yapmıştır ve bu yanlışın faturasını da Türkiye ihracat kaybı ve ara malında ithalat cennetine dönüşerek ödemiştir. 2002 yılında 1 dolar 1,5 lira, 2010 Nisan ayı 1 dolar 1,5 lira. Aradan geçen 8 yılda TL dolar karşısında yüzde 50 değerlenmiş. 5 sene enerji fiyatlarına zam yapılmadı. SSK da 5 puan indirimi düşünün kurumlar vergisinin gelir vergisinin düşürülmesi yani maliyet artırıcı gider artırıcı birçok tedbir alınmasına rağmen 8 yıllık süre içerisinde enflasyon rakamları tek haneye inmesine rağmen girdi maliyetleri minimum yüzde 50 artış gösterdiği bir dönemde 1 doları 2002'de 1,5 lira bugün yine 1,5 liradan alıp satacaksınız ve bununla üretim yapacaksınız. Yok böyle birşey. Bunu sihirbazda olsa, mandrake de olsa yapamaz. Hiç kimse de sanayiciyi, ihracatçıyı Mandrake falan zannetmesin. Bu Merkez Bankası'nın hatalı faiz politikasının bir ürünüdür.''
2007 yılında ABD Merkez Bankası'nın faizleri düşürmeye başladığını ancak Türkiye'de ise faizlerin yüzde 16,75'e çıkarıldığını hatırlatan Çağlayan, ''El alem gidiyor aya, biz gidiyoruz yaya'' dedi. Türkiye'de yüzde 16,75 oranındaki faizin 2008'in Kasım ayından itibaren indirilmeye başlandığını belirten Çağlayan, bunun ise içeride üretim yapma imkanını ortadan kaldırdığını bildirdi. Çağlayan, Türk sanayicisinin rekabet edemez hale geldiği, bunun nedeninin ise faizin kur üzerindeki baskısından kaynaklandığını söyledi.
Çağlayan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yaptığı bu yanlışın faturasını sanayicinin yanı sıra, üretim ve istihdam, yatırım ve ihracatın ödediğini kaydetti.