ÇAKAN: PETROL ARAMLA İÇİN YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR
KAYNAK : Haber Vitrini
BAYRAM KILINÇER
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Türkiye'de petrol tüketiminin yüzde 9'unun yerli üretimle karşılandığını, yerli ve yabancı sermayenin teşvik edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Petrol aramalarına ivme kazandırılmalıdır. Karada ve denizde yapılacak aramalarda teşvik edici yasal düzenlemeler hızlandırılmalıdır" dedi.
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) tarafından düzenlenen '4. Petrol Şurası' toplandı. Sheraton Otel'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Çakan, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda birincil enerji ihtiyacının yüzde 80'lik bir bölümünü ithal etmek durumunda olduğunu, 2000 yılında 31.4 milyon ton olan petrol tüketimimizin 2010 yılında 49.3 milyon tona, 2020 yılında ise 69.1 milyon tona ulaşmasının beklendiğini söyledi. Ülkemizin petrol kaynaklarına en yakın ve büyük bir pazarda durumunda olması, güçlü, istikrarlı ve her yönden güvenilir konumu, serbestleştirme politikalarının sürdürülmesi ve özelleştirme işlemlerinin hızla yürütülmesi sebebiyle petrol yatırımları açısından cazip olduğunu ifade eden Çakan, bu cazibe karşısında piyasaların düzenlenmesi ve bu kapsamda yeni yükümlülüklerin belirlenmesinin faydalı olacağını kaydederek, "Petrol Piyasası Yasa Tasarısı ile güvenli, ekonomik ve rekabet ortamı içerisinde işleyecek bir petrol piyasası oluşturulması ve zamanla daha da geliştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.
Türkiye'de tüketimin ancak yüzde 9'unun yerli ham petrolden karşılandığını ve yerli ve yabancı sermayenin teşvik edilerek petrol aramalarına ivme kazandırılması, karada yapılan aramaların yanında deniz aramaları için de teşvik edici yasal düzenlemeler yapılmasının gerekliliğine işaret eden Çakan, "Ülkemizin petrol ve doğalgaz ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla petrol rezervleri açısından zengin Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden Irak ve Libya'da faaliyetler yürütülmektedir. Suriye'de ise faaliyetlerde bulunmak üzere temaslar başlamıştır. Ayrıca Güneydoğu Anadolu, Trakya ve Akdeniz Bölgeleri'nde uluslararası şirketlerle ortak arama ve üretim çalışmaları yürütülmektedir" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Hazar bölgesinde üretilen hidrokarbonun dünya pazarına istikrarlı, güvenilir, ekonomik ve çevreye uyumyu güzergahlar üzerinden nakledilmesi konusunda Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı ve Hazar-Türkiye-Avrupa doğalgaz projelerine öncelik tanıdığını ifade eden Çakan, petrolün aranması, çıkarılması işlenmesi ve tüketilmesindeki safhalarda oluşturulması planlanan yeni serbest pazar ile bu sektöre yerli yabancı ve özel sektörün katılımının sağlanması, oluşacak rekabetle birlikte tüketicilerin ucuz ve kaliteli ürünlere ulaşılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Toplantıda konuşan PÜİS Genel Başkanı İsmail Aytemiz, petrolün ilerleme ve sanayileşmenin yanısıra ülkelerin bazı entrikalar için de kullandığını ve petrolde dışa bağımlı olan Türkiye'nin en ufak bir hareketten etkileneceğini ifade etti. Akaryakıt fiyatlarındaki bayii karının çalışamaz hale geldiğini ve sınır ticaretinin akaryakıt bayiliği için kanayan bir yara olduğunu vurgulayan Aytemiz, "Sınır ticareti sektörün etik değerlerini bozmaktadır. Akaryakıt sektörü devletin müdahalesinden kurtulmalıdır. Petrol Piyasası Kanunu bir an önce yasalaşmalıdır. Böylece bayi fiyatları Hazine'nin elinden kurtulacaktır" dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:38