Dini motifi yüksek olmakla eleştirilen AKP, devrim niteliğinde bir düzenleme daha yapmaya hazırlanıyor. Hükümet, tarafından hazırlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat yasa tasarısında, bir siyasi parti veya görüşü öven ya da yeren imamlar ile kurum çalışanlarının işten çıkartılmaları hükmü yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından hazırlanan tasarıdaki en önemli düzenlemeyi siyaset yapan imam ve kurum görevlilerine verilecek ceza oluşturuyor.
Tasarıda yer alan hükme göre, camilerdeki vaazlarda ya da görevi dahilindeki herhangi bir yerde bir siyasi partiyi, bir siyasi düşünceyi öven ya da yeren imamlar ile Diyanet İşleri Başkanlığı görevlileri işten çıkartılacak. Böylece, Cumhuriyet tarihi boyunca her zaman gündeme gelen ''camiler siyaset arenasının bir enstrümanı gibi kullanılıyor'' eleştirilerine de son verilecek.
MAHKEMEYLE DÖNÜYORLAR
Camilere siyaset bulaştırmaya çalışan imamların görevden çıkartılmasına ilişkin bir düzenleme yaklaşık 20 yıl önce yapıldı. Diyanet İşleri Teşkilat Yasası'na konulan bu düzenleme daha yürürlüğe bile giremeden Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler arasında yer aldı. Daha sonraki iktidarlar döneminde teşkilat yasasına ilişkin bir çok çalışma yapıldı ancak bir türlü Meclis'ten çıkartılamadı. Düzenlemenin Meclis'ten çıkartılamaması üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı bir yönetmelik ile siyasete karışan imamların cezalandırılmasını sağlamaya çalıştı. Bu yönetmelik kapsamında ceza alan ya da görevinden uzaklaştırılan din görevlileri mahkemeye başvurduklarında davaların hemen hemen hepsi lehlerinde sonuçlandı. Mahkemeler, ''Yasalarda yer almayan bir ceza verilemez'' diyerek din adamlarını görevlerine iade etti. Tasarı ile getirilecek olan bir başka düzenleme de imam olarak görev yapacak kişilerden iki ya da dört yıllık üniversite mezunu olma koşulunun aranması olacak.
'Dinde reform Protestanlar'a ait'
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ''dinde reform''un Protestanlar'a ait bir terim olduğunu söyledi.
Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Kolları ve Çankaya Halk Eğitim Merkezi'nin düzenlediği kursları başarıyla bitirenler için düzenlenen törenlere katılan Aydın, Türkiye'de din eğitiminin yeniden yapılandırılması için ilahiyat ve diyanet mensuplarına ihtiyaç bulunduğunu ve çalışmaların sürdüğünü belirterek, ''Bu yapılandırmanın içine ilahiyat ve diyanet mensubu arkadaşlarımızı da katacağız. Yapacağımız atamalarda titiz davranarak, işi ehline vermeye çalışacağız'' dedi. Aydın, ''dinde reform''un Protestanlar'a ait bir terim olduğunu ve bu terimin yanlış kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu:
''Son zamanlarda 'dinde reform' söylemleri sıkça kullanılıyor. Bu söylemler son derece yanlış ve sakıncalıdır. Müslümanlık ve İslam farklı şeylerdir. Bunları birbirine karıştırmamamız lazım. Ancak, dini hayatımızın yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı vardır. Bu noktadaki çalışmalarımızı bilim ışığında yapmamız ve tefekkürle desteklememiz gerekir.''
(Sabah)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:08