Gündem
  • 28.1.2006 07:57

CAMİDEN ÇIKARILAN KADINLAR KAR ÜZERİNDE NAMAZ KILDI!..

Tarihi Hacıbayram Camisi'nde, kendilerine ayrılan özel bölümde her hafta cuma namazını kılan kadınlar dün yasakla karşılaştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin özel güvenlik görevlileri "Yer yok. Erkekleri sizin bölüme alıyoruz" diyerek kadınları sokmadı...

Büyük şaşkınlık yaşadılar

Kadınların bir bölümü dondurucu soğuğa rağmen cuma namazını bahçede, kar üstünde kıldı. Bazıları da erkeklerin namazının bitmesini bekledi... Camide erkeklerin safında çok sayıda bürokrat da vardı.

Karda namaz kıldılar

Camide kadınların girdiği özel bölümün kapısı dün erkeklere açıldı. Kapıda kalan kadınlar, cuma namazını bahçenin bir köşesinde, karların üstüne serilmiş örtülerde kıldılar...

Müftü: Kadınlara yer açmıyoruz

Hacıbayram Camisi'nden sorumlu Altındağ Müftüsü Turan, cuma kriziyle ilgili şöyle dedi: "Bu cami manevi ve tarihi açıdan çok önemli. Ama küçük. Yoğunluk olunca bayanlara yer açmıyoruz..."

Ankara Hacıbayram Camisi'ndeki cuma namazına kadınları almadılar. Altındağ Müftüsü Turan uygulamayı "Cami küçük, erkeklere yer kalmıyor" diye savundu.

İstanbul'da Subaşı Camisi'nde kadınların başı açık ve erkeklerle yan yana Cuma namazı kılmasının ardından tartışmalar sürerken, Ankara'nın tarihi Hacıbayram Camisi'nde "Cuma rezaleti" yaşandı. Hacıbayram Türbesi ve Camisini korumak için Ankara Büyükşehir Belediyesi adına görev yapan özel güvenlik görevlileri ile cemaatin bir bölümü, kadınları camiye sokmadılar. "Bayanların giriş kapısı" yazılı tabela asılan kapıda bekleyen güvenlik görevlileri ve cemaatten bazı kişiler, kadınlara yüksek sesle "Girmeyin!" dediler, itiraz edenlere de "Erkekler sığmadı, sizin bölüme onları alıyoruz. İsterseniz cami boşaldıktan sonra namaz kılın" dediler. Her hafta bu camide cuma namazı kılan ve bugüne kadar hiçbir sorun yaşamayan kadınlar önce şaşırdılar, sonra tepki gösterdiler. Nermin Çarkacı isimli bir kadın, "Biz her hafta cuma namazımızı burada kılıyorduk. Şimdi kalabalık diye bizi camiye sokmuyorlar. Bize ikinci sınıf insan muamelesi yapıyorlar. Bize ayrılan yeri niye bize açmıyorlar" diye isyan etti.

KARDA NAMAZ KILDILAR

Ancak camiye giremeyen kadınların bir bölümü yılmayıp, Hacıbayram Camisi ile Augustus Tapınağı arasında kalan bölüme geçerek, soğuk havada, üstünde namaz kıldılar. Cami imamının hoparlörden verilen sesine uyarak küçük bir cemaat oluşturan kadınlar cuma namazınıkar üstünde kılarken, bir grup kadın da, erkekler çıktıktan sonra camide namaz kılabilmek için beklediler. Dışarıda bunlar olurken, çok sayıda bürokrat ve yönetici de camide namaz kılıyordu.

MÜFTÜ: YERİMİZ DAR

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir yetkili, Hacıbayram Camisi'ne kadınların alınmaması için "herhangi bir talimatları olmadığını" söyledi ve caminin sorumluluğunun Altındağ Müftülüğü'nde olduğunu belirtmekle yetindi. Altındağ Müftüsü Muammer Turan şunları söyledi: "Hacıbayram'da sıkıntı var. Manevi ve tarihi değerinden ötürü ayrı bir önemi var. Yazın insanlar bahçede namaz kılabiliyor, ama kış aylarında sıkıntı yaşıyoruz. Erkek cemaatte cuma namazında yoğunluk olunca, bayanlara yer açmıyoruz. Onlar alt kısmı işgal ediyorlar. Orası bir projeyle genişletilmediği sürece bu sıkıntı zaman zaman yaşanır. Caminin tamamını bayanlara tahsis etsek de yetmez."

BELEDİYE'DEN YANIT YOK

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, konuyla ilgili olmadıklarını, caminin çevre güvenliğinden sorumlu olduklarını, içine karışamayacaklarını söylediler. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, basın müşaviri Avni Kavlak aracılığıyla bu talimatın kendisinden gelmediğini söylerken, caminin güvenliğini sağlayan belediyeye ait ANFA güvenlik şirketi yetkilileri ise, tüm aramalarımıza rağmen, telefona çıkmaktan kaçındılar.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Abdülaziz Bayındır, "Yer yoksa erkekler dışarıda hasır serip, namazlarını kılabilirler" derken, Erzurum Üniversitesi'nden Prof. Hamza Aktan "Peygamberimiz zamanında kadınlar, Cuma namazını gayet muntazam kılıyorlardı. Bayram namazlarında Peygamberimiz kadınları özellikle namaza davet ediyordu" dedi. Marmara Üniversitesi'nden Ali Köse durumu "vahim ve kınanacak şey" olarak niteledi. Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Ahmet Yaman ise, "Hanımlarımız anlayış gösterip yerini bırakmalı" görüşünü savundu.

/Uğur BECERİKLİ - SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:09

İLGİLİ HABERLER