Gündem
  • 30.8.2014 13:10

Caminin temel atma törenine papaz da katıldı

 Ahmet Onay, iki dinin temsilcilerinin temel atmada el ele vermesinin dinler arası diyalogun en güzel örneği olduğunu söylediDANİMARKA’nın Arhus şehrinde inşa edilecek yeni Ulu Camii’nin temel atma törenine semtin papazı Niels Hviid’de katıldı. Büyükelçi Mehmet Dönmez, Din Müşaviri Doç.Dr. Ahmet Onay, Arhus Şehri Belediye Meclisi Üyesi ve eski milletvekili Hüseyin Araç, Diyanet İşleri Başkanlığından Mütevelli Heyeti Başkanı Mazhar Bilgin, Sosyal Kültürel Din Hizmetleri Daire Başkanı Abdurrahman Han, Kurumsal Tanıtım Vakfı Daire Başkanı Kerim Küçüksarı, dernek başkanları, din görevlileri ve vatandaşların katıldığı tören yoğun yağış nedeniyle yakındaki bir depoda kılınan Cuma namazı ile başladı. Yapılan konuşmaların ardından Caminin yapılacağı inşaat alanına giden Papaz Niels Hviid, Din Müşaviri Ahmet Onay ile birlikte temele ilk harcı koyarak, inşaat bittikten sonra da camiyi ziyaret etmek istediğini söyledi. Papaz Niels Hviid “Yeni caminin hayırlı olmasını dilerim. Güzel bir binada sosyal kültürel faaliyetler düzenlemek isteyen Türkleri kutluyorum. Camiler, Danimarka ve Türk toplumu için çok önemli. Türklere ait camiler birbirimizle diyaloğumuzu geliştirmede yardımcı oluyor” dedi.

MİNARESİ VE KUBBESİ OLACAK

Mimarlığını, Emrullah Tecer’in yaptığı Ulu Cami’nin 5 bin 500 metrekare arazi üzerinde 1219 metre kare kapalı alanı, 24 metre minaresi ve bir kubbesi olacağını belirten Din Müşaviri Doç.Dr. Ahmet Onay “Danimarka’ya ilk geldiğimde ziyaretime gelenler arasında Brabarand’dan vatandaşlarımız vardı. Bana cami ihtiyaçlarını dile getirmişlerdi. Uzun uğraşılardan sonra şimdi temel atma töreni için buradayız. Mevcut Ulu cami de kadınlara, gençlere yer yok. Yeni Ulu Cami’de ise onlara da yer olacak, ilerideki safhada spor tesisi de olacak” dedi.
Diyanet İşleri Mütevelli Heyeti Başkanı Mazhar Bilgin de camilerin sosyal faaliyetlerin paylaşımı, yardımlaşma, sevgi ve eğitim yuvası olduğunu söyledi.
Büyükelçi Mehmet Dönmez yaptığı konuşmada “Bir depoda bile olsa bu kadar vatandaşımızın hedeflerini gerçekleştirme isteklerini görüyorum. Kopenhag’dan bu kadar uzakta böyle bir caminin inşa edilmek istenmesini takdirle karşılıyorum. Ulu cami sadece İslam dini değil, Türk kültürünü tanıtma ve iki toplum arasında diyalog açısından da büyük rol oynayacaktır” diye konuştu. Danimarka’nın ilk Türk asıllı milletvekili ve Arhus belediye Meclisi Üyesi Hüseyin Araç da, iyi insanların geldikleri ülkelerde kendi kimliklerini korumak için faaliyetlerde bulunmalarının yararlı olduğunu belirterek “Bazı insanlar dinimizi kendi kafalarından yorumluyor. Gerçek neyse ona göre dini yaşamak herkesin hakkıdır. Danimarka Diyanet Vakfı bu konularda faaliyet gösteren insanlara yardımcı oluyor. Hem bizim toplumumuz hem de diğer toplumlar yaşadıkları ülkelerde bunu barış, hoşgörü içinde yapmalıdır” dedi. Konuşmalar ve Cuma namazı ile başlayan tören dualarla ve yenilen yemekle son buldu.
Ünsal TURAN KOPENHAG (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:12

İLGİLİ HABERLER