Ekonomi
  • 11.12.2023 16:15

Cari açık düşüyor! Yıllık %32,6 oranında azalarak 5,9 milyar dolar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerini değerlendirerek "Kasım ayında Bakanlığımız geçici dış ticaret istatistikleri kapsamında dış ticaret açığı yıllık %32,6 oranında azalarak 5,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığındaki bu azalışın Kasım ayında da cari işlemler hesabına pozitif katkı sağlamayı sürdüreceğini bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığında düşüşün devam edeceğini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Bolat, şu ifadeleri kullandı:

Cari açık düşüyor! Bakan Bolat 5 temel olguyu açıkladı: ’Türkiye Yüzyılı politikalarını uyguluyoruz’

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre, bir önceki yılın Ekim ayında 815 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı bu yıl Ekim ayında beklentilerimiz yönünde 186 milyon dolar fazla vermiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5,1 milyar dolar fazla ile güçlü seyrini korumuştur.

Cari açık düşüyor! Bakan Bolat 5 temel olguyu açıkladı: ’Türkiye Yüzyılı politikalarını uyguluyoruz’

CARİ İŞLEMLER HESABI FAZLA VERDİ

Ekim ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari işlemler açığı 51,7 milyar dolardan 50,7 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 34,9 milyar dolar fazla gerçekleşmiştir.

Ekim ayında cari fazla verilmesinde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının yıllık %24,6 azalarak 6,5 milyar dolar gerçekleşmesi etkili olmuştur.

Cari açık düşüyor! Bakan Bolat 5 temel olguyu açıkladı: ’Türkiye Yüzyılı politikalarını uyguluyoruz’

"HİZMET İHRACATI REKOR SEVİYEYE ULAŞTI"

Ekim ayında hizmet ihracatımız yıllık %6,9 oranında artışla 10,1 milyar dolar, hizmet ihracatımızın önemli kalemlerinden seyahat gelirlerimiz ise %3,9 oranında artışla 5,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece yıllıklandırılmış olarak hizmet ihracatımız Ekim ayında 99,3 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaşmıştır. Seyahat gelirlerimizde de Ekim ayında yıllıklandırılmış olarak 47,1 milyar dolar ile rekor seviye kaydedilmiştir.

Kasım ayında Bakanlığımız geçici dış ticaret istatistikleri kapsamında dış ticaret açığı yıllık %32,6 oranında azalarak 5,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığındaki bu azalışın Kasım ayında da cari işlemler hesabına pozitif katkı sağlamayı sürdüreceğini bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığında düşüşün devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Güncellenme Tarihi : 11.12.2023 16:19

İLGİLİ HABERLER