Spor
  • 1.8.2009 00:00

CARLOS'TAN FRİKİK DERSLERİ...

UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Macaristan’ın Honved takımını dün akşam Kadıköy’de 5-1 yenen Fenerbahçe’nin ilk golüne serbest vuruştan imza atan dünyaca ünlü Brezilyalı futbolcu Roberto Carlos’un frikik dersleri, UEFA’nın resmi internet sitesi www.uefa.com’da tekrar yayına sokuldu.

Macar rakibini farklı skorla yenen Fenerbahçe’de, Kazım’ın düşürülüşünün ardından Roberto Carlos’un serbest vuruştan attığı şık gol sonrası UEFA, usta oyuncunun daha önceden sitedeki "Antrenman Sahası" köşesine konuk olduğu görüntülere tekrardan yer verdi.

ROBERTO CARLOS’TAN FRİKİK EĞİTİMİ

Roberto Carlos, UEFA’nın resmi internet sitesinde "Yıldız Yetenekleri" başlığı altında direkt frikiklerin nasıl kullanılacağını anlatıyor.

Carlos, 5 dakikalık röportajda, frikiğin nasıl atılması, frikik kullanmanın kaç farklı yöntemi olduğu ve çocukların iyi birer futbolcu olması için neler yapmaları gerektiğine dair bilgiler veriyor. İnternet sitesi, Roberto Carlos’un bu anlatımını, kariyeri boyunca birçok maçta attığı frikik görüntüleriyle zenginleştirdi.

http://www.uefa.com/trainingground/index.html#34004/2048/751901 linkiyle yayınlanan mini röportajdan fenerbahce.org tarafından derlenen açıklamalar şöyle:

-"Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe’nin uzun frikiklerinden ben sorumluydum.

Gole yakın frikikleri ise başka arkadaşlarım kullanıyordu. Topu sahaya yerleştirdiğimde subabın bana bakmasına dikkat ederim. Topu o şekilde çime yerleştiririm. Çünkü burası topun en sert kısmıdır. Benim için topa ayağımın dışıyla vurmak her zaman daha kolay olmuştur.

Üç ayak parmağımın ucuyla topa daha kolay yön veririm. Eğer gol bölgesinde ve gole yakın bir frikik elde etmişsem toptan 3-4 adım geriye uzaklaşır ve topa bu kez ayağımın içiyle vururum.

Böylece topa güzel bir yön vermiş olurum. Top hedefi bulur. Buna alternatif olarak topa direkt ayak ucuyla sert bir şekilde de vurabilirsiniz ki ben de bunun üzerinde çok çalışıyorum. Ayağın dışı, ayak içi, direkt ayak ucu ve küçük bir çember çizerek yine ayağınızın içiyle vuruş yapabilirsiniz. Son dediğimde top istenilen falsoyu alacaktır."

-"En iyi frikikçi bence David Beckham. Real Madrid’deyken frikikleri kimin kullanacağı, tamamen topun pozisyonu ve de mesafeye bağlıydı. İkimizin de tarzı farkı. Ben barajın kenarına atarım, o barajı daha geniş kullanırdı. Beckham genelde benim solumda olurdu ve ben frikiği onun kullanmasını isterdim. Çünkü gerçekten topa çok güzel vuruyor."

-"Bugünlerde toplar daha hafif. Bu nedenle bütün bunları gerçekleştirmek daha da zorlaşıyor.

Eskiden toplar daha ağırken toplara aynen Cristiano Ronaldo gibi vurabiliyordunuz ki kendisi gerçekten çok güzel vuruşlar yapar. Top vuruştan sonra havada sağlı sollu yön alır ve kaleciyi şaşırtır. Bence bu tip vuruşlar daha güzeldi."

-"Bir çocuğu frikik üzerine çalıştırırken; öncelikle ondan çok şey beklememeli. Ona çok fazla şey de veremezsiniz, bu bilinmeli... Çünkü o hala oynamayı öğreniyordur. Antrenmandan sonra 5 veya maksimum 10 dakika sahada kalarak öğrendiklerini biraz da olsa pratik etmek her zaman önemlidir. Topu göğüsleriyle kavradıktan sonra kaleye vuruş çalışmaları çok çok önemli. Böylece topa vurma konusunda zamanla belli bir seviyeye gelirler. Futbol ciddiye alınması gereken bir spor, zor ama insana çok güzel mutluluklar yaşatır. Gelecekte iyi bir futbolcu ve iyi bir sporcu olmak isteyenler, pazartesiden pazartesiye çalışmak zorundalar."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:00

İLGİLİ HABERLER