Dünya
  • 28.4.2006 00:16

CASUSLARIN KULLANDIĞI ERİKLER AÇIK ARTIRMADA!..

İngiltere'de açık artırmaya çıkarılan İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma gizli silahlar arasında 1000 sterlinin üzerinde alıcı bulması beklenen iki kuru erik de var.

Kuru erikler tek başına da yenir, hoşafı yapılır, ya da kekle de güzel gider. Ama bu ikisi, mutfak tariflerinde değil casusluk operasyonlarında kullanılmış.

Çekirdekleri çıkartılan eriklerin içine minyatür haritalar ve başka diğer belgeler konarak işgal altındaki ülkelerde tutulan savaş esirlerine iletilmişler.

Crook kentinden Richard Marshall'ın açık artırmaya sunduğu erikler kendisine eski bir İngiliz casusu olan büyük teyzesi Doreen Mulot'tan yadigar.

Doreen Mulot, Winston Churcill'in öncülüğünde kurulan ve düşman saflarında operasyonlar düzenlemesi istenilen Özel Operasyonlar Dairesi'nde çalışıyordu.

Bir Fransıza evli olan Doreen Mulot 1940 yılında İngiltere'ye dönerek Hitler Almanya'sına karşı savaşta yer almıştı.

Yeğen Richard Marshall'a göre Doreen Mulot ve bir arkadaşı 'casus erikleri' Londra'da kaldıkları evin banyosunda hazırladılar.

Suda şişirilen eriklerin içlerinden çekirdekleri dikkatlice çıkartan iki kadın kalan boşluğa üzerleri balmumuyla kaplı incecik kıvrılmış minik haritalar yerleştiriyor.

Erikler bu işlemden sonra tekrar kurutulup, işgal altındaki ülkelerde İngiliz savaş esirlerine yollanan paketlere konuyor.

Avrupa çapında tren hatlarının nerelerden geçtiği gösteren haritalarla savaş esirlerinin kaçış planlarına yardım olunması amaçlanıyor.

Doreen Mulot, açık artırmaya çıkartılan iki kuru eriği hatıra olarak saklamaya karar vermiş.

Açık artırmada satışa sunulan diğer eşyalar arasında, Alman tesislerine yönelik sabotaj talimatlarının yazılı olduğu küçük kitapçıklar da var.

Londra'nın Spinks müzayede salonunda satılacak eşyalardan sorumlu uzman Caroline Viner, ''Gerçekten çok nadir, eşi benzerine daha önce hiç rastlamadığımız şeyler bunlar'' diyor.

/BBC

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:38

İLGİLİ HABERLER