ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMDE ŞOK İDDİA!
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’ının zeytinyağıyla, geri kalanının az miktarda bitkisel yağla kurutulduğunu, “kuru üzümde atık yağ kullanılıyor” iddialarının hiçbir kanıta dayanmadığını bildirdi.
Öz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden olan ve ihracatta dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümün kurutulması sırasında “atık yağ” kullanıldığı iddialarına tepki gösterdi.
Manisa, İzmir ve Denizli üçgeninde Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin tamamına yakınının yapıldığını belirten Osman Öz, çekirdeksiz kuru üzüm üreticilerinin yüzde 90’ın üzerinde kurutma sırasında zeytinyağı kullandığını, az miktarda da bitkisel yağ kullanıldığını kaydetti.
Bitkisel Atık Yağ Toplayıcıları ve Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Ezici’nin ortaya attığı “kuru üzümde atık yağ kullanılıyor” iddialarının hiçbir kanıta dayanmadığını ifade eden Öz, şunları belirtti:
“Bu şahıs böylesine mesnetsiz iddialarla bölgedeki 80 bin üreticiyi itham ettiği gibi, bölgede kuru üzüm işletmelerinde çalışan binlerce işçinin ve ülkemize her yıl kazandırılan 400 milyon dolar civarındaki dövizin geleceğini tehdit etmektedir. 250 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesini lekelemeye çalışan bu kişiyle ilgili ziraat odalarının ve üretici birliklerinin boş durmayacağını ve üreticilerin haklarını koruyacağına olan inancımızı paylaşıyorum.”
Öz, çekirdeksiz kuru üzümün üretildiği tüm bölgelerde, üreticilerin tamamına yakınının aynı zamanda zeytinyağı üreticisi olduklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
“Üreticilerimizin, üzüm kuruturken kendi ürettikleri veya satın aldıkları yüksek asitli zeytinyağlarını, kısmen de ayçiçeği, kolza gibi bitkisel kaynaklı hazır yağları kullanmaktadırlar. Üretici birliği TARİŞ üyelerine yüksek asitli zeytinyağı vermektedir. Yüzde 90’ına yakını ihraç edilen bu önemli ürünümüzde bu tür asılsız iddialar ülkemizi ve sektörümüzü olduğu kadar, 80 bine yakın üreticimizi ve işletmelerimizde çalışan binlerce işçimizi yakından ilgilendirmektedir. Bu tür asılsız iddiaları ortaya atanlar, önümüzdeki dönemde ortaya çıkabilecek olumsuz ekonomik sonuçlar çerçevesinde açılması muhtemel davalarda iddialarını ispat etme ve ortaya çıkması muhtemel ekonomik kayıpları tazmin yükümlülüğüyle karşı karşıya kalabileceklerdir.”
Bitkisel Atık Yağ Toplayıcıları ve Elektrik Üreticileri Derneği’nin bir dernek merkezi bilgisine ya da internet sitesine erişemediklerini savunan Öz, yaptıkları inceleme sonucunda derneğin “kamuoyunu yanlış yönlendirmek maksatlı kurulmuş bir tabela derneği olduğu” kanaatine vardıklarını belirtti.
TÜRKİYE ÜZÜM İHRACATINDA DÜNYA LİDERİ
Osman Öz’ün verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin uzun yıllardan beri ihracatta dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı, 2008-2009 sezonunda 281 bin 943 ton karşılığı 429 milyon 574 bin dolarla tarihi rekora ulaştı. 2009-2010 sezonundaki çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı 209 bin 700 ton karşılığı 393 milyon 813 bin dolar oldu.
Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke 99 milyon 962 bin dolar ile İngiltere olurken, 68 milyon 737 bin dolarlık dış satım ile Almanya ikinci, 52 milyon 391 bin dolarlık ihracat ile Hollanda üçüncü ülke oldu. Türkiye, 91 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti.